Mardin-şanlıurfa Yolu 48 Saattir Kapalı

Mardin-şanlıurfa Yolu 48 Saattir Kapalı

Güneydoğu bölgesindeki sık sık yaşanan elektrik kesintileri yüzünden Mardin'de binlerce çiftçi isyan etti. İsyan eden çiftçiler 2 gündür Mardin, Şanlıurfa, Kızıltepe Ceylanpınar arasında bulunan tarihi İpek Yolu'nu trafiğe kapalı tutuyor....

Güneydoğu bölgesindeki sık sık yaşanan elektrik kesintileri yüzünden Mardin'de binlerce çiftçi isyan etti. İsyan eden çiftçiler 2 gündür Mardin, Şanlıurfa, Kızıltepe Ceylanpınar arasında bulunan tarihi İpek Yolu'nu trafiğe kapalı tutuyor. Jandarmanın müdahalesine rağmen 48 saattir kapanan yolda yüzlerce araç ve vatandaş mahsur kaldı.

Sık sık yaşanan elektrik kesintilerine dikkat çekmek amacıyla dün sabah erken saatlerden itibaren Mardin’in Derik ilçe merkezi ve köylerinden yüzlerce çiftçi, Derik, Şanlıurfa Viranşehir yolu üzerinde bir araya geldi. Burada kendilerine günlerce elektrik verilmediğini, bu nedenle de mahsullerini sulayamadıklarını belirten çiftçiler, tarihi İpek Yolu'nu çift yönlü olarak trafiğe kapattı.

Sıcaklığın 45 dereceye yükseldiği Mardin, Şanlıurfa yolunda araçlarında mahsur kalan vatandaşlar zor anlar yaşıyor. Aç ve susuz kalan vatandaşlar yaşanan sıkıntının çözülmesi için yetkililerden yardım bekliyor. Kapatılan yol nedeniyle Kızıltepe ve Viranşehir istikametinde karşılıklı olarak seyir halinde olan araçlar 40 km yol boyunca uzun kuyruk oluşturdu.

Çiftçilerin eylemi üzerine bölgeye sevk edilen asker ve polisler, çiftçilere, gaz bombaları, plastik mermi ve tazyikli su ile sık sık müdahale etti. Ancak eylemlerinde kararlı olan çiftçiler yolu tekrar trafiğe kapattı. Olayların daha devam ettiği bölgede çatışmalar devam ederken, çiftçiler elektriklerin verilmemesi halinde eylemlerine son vermeyeceklerini söyledi.

Bölgede elektriklerin sık sık kesilmesi nedeniyle tarlalarında bulunan ekinlerin kuruduğunu ve maddi olarak büyük zarar gördüğünü belirten Mardin'in Derik ilçesine bağlı Dede köyü çiftçilerinden Hasan Kösen, 3 aydır bölgede Dedaş'ın sürekli elektrik kesintisi yaptığını söyledi. İsyan noktasına geldiğini belirten Kösen, "Dünden beri çiftçiler Kızıltepe-Derik arasında bulunan Şanlıurfa yolunu trafiğe kapattı. Bu durum çözümleyinceye kadar bu eylemler sürecek. Dedaş çiftçi ile inatlaşıyor. Binlerce çiftçi var. Şu anda sulanamadığı için ürünler tarlada kurudu. Bunun hesabını kim ödeyecek. Hükümetten bu konuda hiçbir ses çıkmıyor. Siyasetçileri arıyoruz. Çözüm bulmakta aciz kalmışlar. Biz kime güveneceğiz. Şu anda çiftçi isyan etmiş durumdadır." şeklinde konuştu.

'BÖLGEDE KAOS OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR'

Kızıltepe Bözöyük köyü çiftçisi Murat Kahraman ise elektrik kesintileri yüzünden 150 dönümlük ekili arazisinin kuruduğunu söyledi. Kahraman, "Bölgede bir kaos ile karşı karşıya kalıyoruz. Vatandaş ile asker çatışıyor. Yaralı çiftçiler var. E-5 karayolu 48 saattir kapalı durumdadır. Devlet, hükümet bunu görmüyor mu? Neden müdahale etmiyor. Çiftçiler binlerce dönüm arazisi susuzluktan kurudu. Haklı olarak tepkisini gösteriyor." diye konuştu.

Mardin Ovası'nda bulunan yaklaşık 120 köye elektrik verilemediğini belirten eski Sulak köyü muhtarı Şehmus Atay, insanların 24 saat elektriksiz kaldığı bir ortamda yaşadıklarını söyledi. Atay, "Binlerce çiftçi mağdur edildi. Ekinlerimiz kuruyor. Bir inat uğruna milli servet olan binlerce dönüm ekili arazi kuruyor. Devlet buna bir el atması gerekir. Yüzlerce köy isyan noktasına geldi. 80 yaşındaki insanlarımız Ramazan ayında bile sahurlarını yapamadı. Beddua ediyorlar. Yatalak insanlarımız var. Hangi çağda yaşıyoruz. Hangi çağdayız ki elektriksiz yaşıyoruz." sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Antalya’dan Mardin’e gelen Mardin Gazeteciler Derneği Başkan Yardımcısı Rıdvan Fidan, 20 saattir yolda mahsur kaldıklarını ifade etti. Fidan, "2 gündür Kızıltepe- Derik arası çiftçilerin eylemi nedeniyle yol kapalıdır. Şu anda biz de 20’ye yakın engelli kardeşimizle birlikte yolda mahsur kaldık. Yüzlerce araç yolda 20 saatten fazla bekliyor. Susuz ve aç olarak bekliyor. İnsanlar evine gidemiyor. Dedaş ve çiftçilerin inadı yüzünden insanlar mağdur ediliyor. Devlet bu konuda bir an önce hareket etmesi ve bu sorunu çözmesi gerekir." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.