Maraşlı 'Su Bulan Adam' Madendeki Suyu Kesebileceğini İddia Etti

Maraşlı 'Su Bulan Adam' Madendeki Suyu Kesebileceğini İddia Etti

Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyü yakınlarındaki kömür ocağında geçen salı günü gelen su baskınıyla yerin metrelerce altında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Çalışmalardan şu...

Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyü yakınlarındaki kömür ocağında geçen salı günü gelen su baskınıyla yerin metrelerce altında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Çalışmalardan şu ana kadar bir sonuç elde edilemezken, Youtube yüklediği video sayesinde bir anda 'su bulan adam' namıyla ünlenen Şevket Kozalak(60), maden ocağındaki suyun beslendiği ana damarı ve yönünü tespit ederek kurtarma çalışmalarına katkı sağlayabileceğini iddia etti.

Hiçbir teknik alete gerek duymadan, bir buçuk metrelik tel çubukla yer altındaki suları tespit edebilen Kozalak, Ermenek’teki maden kazasına sebep olan suyun kaynağını ve yönünü tespit edebileceğini belirtti. Galeride ve tünellerde toplanan suyun pompalarla tahliye çalışmalarının bir fayda sağlamayacağını öne süren Kozalak, suya ana damardan müdahalenin şart olduğunu ifade etti. Madendeki galeride biriken suyun 3 gündür boşaltılamadığını anımsatan Kozalak, madendeki suyu bitirmeye çalışmak yerine beslendiği kaynakları kesmenin daha önemli olduğuna dikkat çekti.

Su arama çalışmalarında yüzde 80 oranında başarılı olduğunu ifade eden Kozalak şöyle konuştu: “16 yıldır su kaynakları üzerinde çalışma yapıyorum, yaptığım çalışmaların yüzde 80’ininde netice aldık. Su yok dedikleri yerde su buldum, su kaynaklarının yeraltındaki damarının nereden gelip gittiğini ve suyun debisini yüzde 80 oranında tahmin ediyorum. Suyun derinliğiyle ilgili kesin sonuç verme şansım yok.

Ermenek’teki maden kazasında suyun çıktığını ve 3 günden bu yana suyun boşaltılamadığını izliyoruz. Haberlerden takip ettiğim kadarıyla bu konuda benim faydalı olacağım kanaatine vardım. Çünkü bu konu hakkında televizyon programlarında profesörler yeraltından geçen kaynak olduğundan bahsediyor, ben de 16 yıllık tecrübeme dayanarak madeni basan suyun ana damarının yerini tespit edebilirim. Suyun önden tahliye edilmesinin bir faydası yok, suya ana damardan müdahale etmek gerekiyor. Bu yapılmadığı müddetçe maden ocağına su girişi devam edecek. 3 günden bu yana tonlarca su çekilmesine rağmen su hala boşaltılamadı, bunun sebebi de ana kaynağın ve suyun akış yönünün tespit edilememesidir. Ana damara sondajla müdahalede bulunulup suyun kurutulması lazım.”

Bir beklenti içinde olmadığını da aktaran Kozalak: “Ben vatandaş olarak 18 kişinin orada kalmasından vicdan azabı çekiyorum, her hangi bir beklentim ya da menfaatim yoktur. Konuyla ilgili Kahramanmaraş Valiliği’ne müracaat ettim, valilik de beni AFAD’a yönlendirdi, onlardan gelecek cevabı bekliyorum. Ben oradaki kaynağın büyüklüğünü ve yönünü tespit edebilirim ama bunun için oraya gidip çalışma yapmam lazım. Yetkililerin haber vermesi durumunda kazanın yaşandığı maden ocağına gitmeye hazırım.” diye konuştu.

Yaklaşık 16 yıl süren bir araştırmanın ardından 10 kat bakır, çelik ve alüminyum telleri bir birine dolayarak kendine tel çubuk yapan ilkokul mezunu Şevket Kozalak, M harfini andıran düzeneğiyle yerin altındaki su kaynaklarını kısa sürede tespit edebiliyor.

Tel çubuğun suyla kendi arasında iletkenlik görevi yaptığına inanan Kozalak, vücudunda kaynağı belirlenemeyen manyetik çekim sayesinde suyun yerini ve debisini tahmin ediyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.