Marangozdan sanat eseri

Marangozdan sanat eseri

Aksaraylı marangoz ustası Zeki Satıcı, uzun zaman harcayarak yaptığı minyatür Mevlana Türbesini ve değişik Camileri görücüye çıkardı. El yapımı Cami ve Mevlana Türbesi minyatürü, görenler tarafından beğenildi.

Hz. Mevlana'nın 741.Vuslat Yıldönümü münasebetiyle gerçekleştirilen Şeb-i Arus anma törenlerinde , kurulan stantlarda sergilenen el yapımı eserler dikkat çekti. Marangoz Zeki Satıcı yaptığı minyatür eserlerle dikkat çekti. Bu işi hobi olarak yaptığını ifade eden Satıcı, “Benim mesleğim marangozluk. Bu el yapımı minyatürleri, hobi olarak yapıyorum. Benim yaşımda herkes kahvehaneye gider. Benim böyle bir alışkanlığım olmadığı için kendimi mesleğime verdim. Özellikle gece uğraşıyorum. Minyatür eserlerde özellikle, ardıç, meşe ve ceviz ağaçlarını kullanıyorum. Minyatür eser olarak ilk kez, Mevlana türbesini yaptım. Ama Orijinal şeklini ihmal etmeden icra ettim mesleğimi. Yani türbenin eski halini yaptım. Üstü açılır özellikte olan türbenin, içine yatırlarıda yaptım. Mevlana türbesinin eski hali nasılsa bu minyatürde aynısını görebilirsiniz” diye konuştu.

DEVLET BÜYÜKLERİNİN İSTEĞİYLE YAPTIM

Mevlana türbesinin yanı sıra yaptığı Edirne Selimiye Cami, Aksaray Ulu Cami ve Eskil Ulu Cami minyatürleriyle de dikkat çeken Satıcı, “Edirne Selimiye Cami'yi 4 yılda tamamladım. 999 penceresi olan bu Cami minyatürü yüzünden ödemem gereken vergiyi ödeyemedim. Aksaray Ulu Cami ve Eskil Ulu Cami'yi ise Aksaray Valisi ve Eskil Kaymakamının isteği üzerine yaptım. Evimize ziyarete geldiler ve böyle bir eser yapmamı rica ettiler. Bende onların bu teklifini geri çevirmeyerek minyatür eserleri yaptım. Üzüldüğüm bir nokta da var. Lütfen mesleğimize sahip çıkılsın. Allah nasip ederse bundan sonra ravza-ı mutahharayı minyatür olarak yapmak istiyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.