Mamut fosillerinin çıktığı bölgenin sit alanı olması talebi

Mamut fosillerinin çıktığı bölgenin sit alanı olması talebi

Konya'nın Ereğli ilçesine bağlı Zengen Mahallesi'nde yaklaşık 2 buçuk milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen mamuta ait çene dişleri olan fosilin bulunmasının ardından bölgenin sit alanı olması isteniyor.

Ereğli ilçesine bağlı Zengen Mahallesinde yaklaşık 2, 2 buçuk milyon yıl öncesine ait birçok mamut fosili bulunuyor. Yaklaşık 3 ay önce Zengen Mahallesi'nde bulunan kum ocağında yaklaşık 2 buçuk milyon yıl öncesine ait mamuta ait çene dişleri fosili bulundu. Birçok fosilin bulunduğu bölgeden karayolları için kumların alınması mamut fosillerine zarar verdiği belirtildi. Daha önce birinci derece sit alanı ilan edilen bölgeden daha sonra sit alanı olmaktan çıkarıldığını ve tekrar kum alınmaya başladığını söyleyen Eski Zengen Belediye Başkanı ve Psikolog Hüseyin Kaya, bölgenin tekrar sit alanı olmasını istediklerini söyledi.

"Her alınan araba kumda onlar fosil çıkıyor"

Tarihi dokuya sahip çıkmak adına birçok çalışma yürüttüğünü ifade eden Kaya, yapılan kazılarda şimdiye kadar rastladığı mamut fosillerini Ereğli Müzesine teslim ettiğini belirterek, "Burası bir kum ocağı. Uzun yıllardır buradan bir takım kemikler çıkıyordu. Belediye Başkanlığım döneminde Antropolog arkadaşlara gittim. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Bölümünden bir ekip getirttik. Çıkan kemiklerin yaklaşık 2, 2 buçuk milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen mamutlara ait olduğunu söylediler. Biz de bu kapsamda sit alanı edilmesi için bir çalışma yaptık. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile görüştük. Sağ olsunlar burayı birinci derece sit alanı ilan ettiler ve o süreçte kum almayı durdurduk. Daha sonra tekrar bir kazı yapılsın istedik. Hem buranın geçmişi hem de insanlık tarihine ışık tutacak bilgilere ulaşılacağını düşündük, Ancak maalesef o kazılar yapılmadı. Sonra Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Çevre Bakanlığına devredilince tekrar buradan karayolları kum almaya başladı. Her alınan araba kumda onlarca fosil çıkıyor. Dile kolay 2 milyon ile 2 buçuk milyon yıl arasında değişen bir tarihe sahip bunlar. Kesinlikle küçümsenemeyecek bir tarih burası" dedi.

"Antropologlar gelsin ve kazılar yapılsın"

Bölgenin tekrar sit alanı ilan edilmesini isteyen Kaya, "Buradan kum almak karayolları ve vatandaşlara yasaklansın. Antropologlar gelsin ve kazılar yapılsın. Hatta daha önce gelen Antropologlar ilk insanın Afrika'dan dünyanın dört bir yanına dağıldığını ve buranın ise Asya'ya gidenlerin göç yolu üzerinde olduğunu söylemişlerdi. Burada bulunacak olan bir insan kemiğinin en kötü şartlarda 1.8 milyon yıllık bir kemik olacağını, o kemiğin bulunduğunda ise buranın tarihinin değişeceğini hatta dünyanın tüm belgesel kanallarının ilgisinin buraya yöneleceğini söylemişlerdi. İnanıyorum ki burada o tip kazılar yapıldığında kesinlikle bu tip kemikler ve fosiller bulunacaktır. En kısa sürede devletimizin bu işe el atmasını istiyoruz" diye konuştu.

Kaya son olarak bölgede yaşayan insanların duyarlı olduğunu ve burada bulunan mamut fosillerinin Ereğli Müzesine teslim ettiklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.