Makedonya Başbakanı Gruevski, Türk İşadamlarını Ülkesine Yatırım Yapmaya Çağırdı

Makedonya Başbakanı Gruevski, Türk İşadamlarını Ülkesine Yatırım Yapmaya Çağırdı

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Türk işadamlarını ülkesinde yatırım yapmaya davet etti. Nikola Gruevski, Türkiye’nin Makedonya’nın 9’uncu en büyük ortağı olduğunu söyledi. Gruevski, "Ancak bu kadarla yetinmemeliyiz, diye düşünüyorum....

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Türk işadamlarını ülkesinde yatırım yapmaya davet etti. Nikola Gruevski, Türkiye’nin Makedonya’nın 9’uncu en büyük ortağı olduğunu söyledi. Gruevski, "Ancak bu kadarla yetinmemeliyiz, diye düşünüyorum. Çünkü yapılması gereken çok şeyler var. Son 7–8 yıl içinde Makedonya oldukça büyük adımlar atmıştır, reformlar yapmıştır. İş kurma konusunda gerçekten çok cazip bir destinasyonu oluşturmaktadır." dedi. Adana Sanayi Odası (ADASO), Ticaret Odası (ATO), Ticaret Borsası (ATB) ve Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumuna’ katılan Gruevski, Makedonya’daki yatırım imkânları ve teşviklerle ilgili bilgi verdi.

NATO ve ve Avrupa Birliği’ne (AB) aday ülke Makedonya’nın tüm kriterleri yerine getirdiğini ve 2009’da AB’ne ile müzakerelere başladığını dile getiren Gruevski, ülkesinin siyasi ve makro ekonomi açısından istikrarlı bir ülke olduğunu kaydetti. Hükümetlerinin çok dikkatli ekonomik politikalar uyguladığını bildiren Gruevski, Makedonya’yı yatırımlar için ilginç bir ülke olarak nitelendirdi. Makedonya’nın son 8 yılda bütün uluslararası mali listelerde üst seviyelere çıktığını anlatan Nikola Gruevski, yabancı ülkelerin buraya yaptığı yatırımlardan örnekler verdi. Memleketinde iş kurmanın çok kolay olduğunu açıklayan Nikola Gruevski, şöyle devam etti: "Şu an 15 büyük şirket Makedonya’ya girmek için hükümetimizle sözleşme imzaladı. Bunlardan bir kaçı Türk şirketler. Ülkemizde yaklaşık 100 Türk şirketi var. Sadece ekonomik ve siyasi istikrar değil. Makedonya’da iş kurmak isteyenlerle ilgilenen bir hükümet var. Ne zaman bir sıkıntıları olsa, bize ulaşabiliyor. Şirket yöneticileri topraklarımızı gördüğü zaman hemen kapımızı çalıp, bizden her türlü desteği alabiliyorlar. Bunu açık bir şekilde her yerde ifade ediyorlar. Bizde iş yapmak çok ucuzdur. Çünkü masraflar düşüktür. Avrupa’da böyle düşük masraflı iş yapılacak ikinci bir ülke yoktur. Vergiler düşürüldü, KDV yok. Kişisel vergi ile gelir vergisi yüzde 10. Kazancını tekrar yatırıma yönlendiren şirketler ise vergiden muaftırlar. Gümrük vergileri de böyle düşük. Makedonya’da çok düşük masrafla iş yapabilirsiniz. Dünyadaki ekonomik krizi başarılı bir şekilde atlattık."

Ülkesinin yabancı yatırımcılar için cazip bir yer olduğunun altını çizen Gruevski, "Gelin Makedonya’ya, kendiniz görün, şirketleri ziyaret edin. Şirket yöneticilerine ‘Makedonya başbakanı bizlere şunları söyledi, dedikleri doğru mudur?’ diye sorun. Ondan sonra düşünün, karar verin."diye konuştu.

Türkiye’de eğitim gören Makedonya Devlet Bakanı Furkan Cako ise sunumunu Türkçe yaptı. İki ülke arasında geçmişe ve ortak tarihe dayanan bir yakınlık bulunduğunu hatırlatan Cako, halkların aynı acıları ve mutlulukları paylaştığını belirtti. Ülkeler arasında stratejik işbirliği noktasına ulaşıldığını dile getiren Cako, "Devletlerimiz arasındaki bu yakın ilişkilerin nedeni Türk kökenli Makedonya vatandaşları ve buraya gelen göçmenler olmuştur. Makedonya’dan Türkiye göç edenler, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan buyana gelişmesine katkı sağlamış; siyasal, toplumsal ve kültürel hayatı zenginleştirmiştir. Bugün Türkiye’nin bir çok ili Rumeli ve Makedonya’nın mimari izlerini taşımakta, şarkılarıyla eğlenmekte, ezgileriyle halay çekmektedir. Binlerce Türk kökenli Makedonya vatandaşı Türkiye’yi anavatanı bilmekte.Özellikle bu küresel çağda yapmamız gereken en önemli görev her alanda var olan bu yakınlığı halklarımızın refahı için ekonomik ve ticari alanlara da taşımamız gerekir." şeklinde konuştu.

Makedonya Devlet Bakanı Bil Pavlevski ise ülkesinin pazarlara yakın olmasından dolayı yabancı yatırımcıyı çektiğini aktardı. Her yıl daha çok yabancı şirketin fabrika kurduğuna dikkat çeken Pavlevski, çok iyi bir eğitimli iş potansiyeli ile düşük vergilere sahip bulunduklarını söyledi. Beş bakanın direk yabancı yatırımcılarla görüşebildiğine işaret eden Pavlevski, yabancı yatırımcılara her türlü kolaylığı sağladıklarını kaydetti.

Organizasyona katılan Adana Valisi Mustafa Büyük, her zaman gönül birliği içinde oldukları bir ülkenin insanlarını ağırladıklarını ifade etti. Makedonya’nın nüfus olarak hemen hemen Adana ile aynı düzeyde olduğunu hatırlatan Büyük, "Ama mutlaka çok geniş bir işbirliği yapmamız gerekiyor. Bunun yanında kültür, sanat, eğitim, spor gibi dallarda da çalışmalar yapmamız, beraberce zenginleşmemiz ve mutlu olmamız lazım. Adana’nın bu noktadaki dinamikleri önemlidir." ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Mekadon heyetinin ziyaretinin kendilerine heyecan verdiğini vurguladı. ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye ile Makedonya arasında var olan siyasi birlikteliğin ekonomik anlamda arzu edilen seviyelerde olmadığını açıkladı. Kıvanç, şunları söyledi: “Türkiye ve Makedonya arasındaki ticaret hacmi sadece 375 milyon dolar seviyesindedir. Geçtiğimiz yıl Makedonya'nın en fazla ticaret yaptığı ülkeler arasında Türkiye 8. sırada yer almıştır. Makedonya’da doğrudan yabancı sermaye yatırımı gerçekleştiren Türk şirketlerinin sayısı 100 civarındadır. TAV ve Şişecam gibi büyük çaplı şirketlerin Makedonya’ya yatırımlarıyla birlikte Makedonya’daki toplam Türk yatırımı kısa sürede 500 milyon doları aşacaktır. Bu rakamlar bizleri tatmin etmekten oldukça uzaktır. Olumlu siyasi tablonun ekonomik anlamda avantaja çevrilmesinde her iki ülkenin menfaatine olacak şekilde işbirliklerinin geliştirilmesinde sanayici olarak bizlere büyük görevler düşmektedir.”

Soruların cevaplandırıldığı forma, Makendonya Yabancı Yatırım Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Kliment Sekerovski, Başbakanlık Sözcüsü Aleksandar Gjorgiev, Devlet Müşaviri Vlatko İlievski, Büyükelçi Goran Taskovski, Başkonsolos Zerrin Abaz, ATO Başkanı Atila Menevşe, ATB Başkanı Muammer Çalışkan, AOSB Başkanı Bekir Sütcü ile çok sayıda işadamı katıldı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.