Mahkeme: Konuşan Değil, Konuşması Engellenen Toplum Tehlikelidir

Mahkeme: Konuşan Değil, Konuşması Engellenen Toplum Tehlikelidir

Eskişehir’de mahkeme, polis tarafından ‘Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anma’ yürüyüşü sırasında caddeyi araç ve tramvay trafiğine kapattığı gerekçesiyle G.Ç.’ye 356 TL‘lik trafik idari para cezasını’ iptal etti. Mahkeme, kalabalık...

Eskişehir’de mahkeme, polis tarafından ‘Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anma’ yürüyüşü sırasında caddeyi araç ve tramvay trafiğine kapattığı gerekçesiyle G.Ç.’ye 356 TL‘lik trafik idari para cezasını’ iptal etti. Mahkeme, kalabalık nedeniyle yürüyüş esnasında yolun kısa süreliğine trafiğe kapanmış olmasını göstericilerin ‘yolu kapatma’ kasıtlarını göstermediğini, zaten yolun AK Parti binası önünde polis ve TOMA araçlarıyla kapatıldığını, bu nedenle haksız düzenlendiği anlaşılan idari para cezasının iptaline karar verdi.

Mahkeme ayrıca, barışçıl gösteri ve toplantıların engellenmesinin suç oluşturduğu gibi eylemcilerin marjinalleşmesini, istenmeyen farklı olayların ortaya çıkmasına sebebiyet vereceğini vurguladı. Mahkeme, dikkat çeken kararında, “İfade özgürlüğü, çoğulculuk, toplantı ve bunun gösteri yapmak suretiyle dile getirilmesi engellenemez. Daha idarenin bu insanları muhtemel saldırılara karşı koruma yükümlülüğü vardır. Konuşan toplum değil, konuşmayan ve konuşması engellenen toplum hastalıklıdır, tehlikelidir.” ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz Mart ayında bir grup kentte düzenlenen ‘Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anma’ yürüyüşüne katıldı. Espark önünde toplanan grup, pankart ve sloganlar eşliğinde Üniversite, Doktorlar, Şair Fuzuli Caddesi üzerinden Adalar Migros önüne kadar yürüdü. Yürüyüşe katılan üniversite öğrencisi G.Ç.’ye caddede yürüyerek 20 dakika araç ve tramvay trafiğini kapattığı gerekçesiyle polis tarafından, Karayolları Trafik Kanunun 14. Maddesi gereğince ‘yolu trafiğe kapatmaktan’ 356 TL idari para cezası uygulandı. Cezanın iptal edilmesi için mahkemeye başvuran G.Ç., cezanın kendisine bir delil ile sunulmadığını, böylelikle savunma hakkının kısıtlandığını savundu. G.Ç., ”Düşünce ve ifade özgürlüğümü ve eleştiri hakkımı kullanmaya çalıştım. Maddi eylem, kusurlu davranışta bulunmadım. Şahsıma uygulanan cezanın iptalini istiyorum.” dedi.

Polis de mahkemeye sunduğu cevabında, grubun yürüyüş sırasında ilgili caddeleri araç, tramvay trafiğine kapattığını, konuya ilişkin kamera görüntülerinin olduğunu, G.Ç.’nin yolu kapatanlar arasında olduğunu, buna göre şahsa trafik idari para cezası kesildiğini, yapılan işlemde usul ve yasaya aykırı durum olmadığını, itirazın reddine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme ise, dosyayı ve eylemle ilgili sunulan görüntülerin izlendiğini, grubun pankart ve sloganlarla yürüyerek AK Parti il binasına 250 metre kala slogan attıklarını, polisin bu esnada taşkınlıklara karşı yolu kapattığını, TOMA’larla tedbir alındığının görüldüğünü belirtti.

'GÜVENLİK İÇİN POLİSİN KAPATTIĞI YOLU EYLEMCİ KAPATMIŞ SAYILMAZ'

Mahkeme, hükümet politikalarını eleştirmek, ölüm olaylarını protesto etmek amacıyla yapıldığı anlaşılan gösteride, grubun kalabalık olması nedeniyle yürüyüş esnasında yolun kısa süreliğine trafiğe kapanmış olmasının göstericilerin yolu kapatma kasıtlarını göstermediğine dikkat çekti. Buna göre mahkeme, “Zaten güvenlik nedeniyle yolun AKP binası önünde polis ve TOMA araçlarıyla kapatılmış olmasını göz önüne alınarak düzenlendiği anlaşılan idari para cezasının iptaline karar verilmiştir.” ifadesini kullandı.

'BARIŞCIL GÖSTERİLERİN ENGELLENMESİ OLAYLARA SEBEP OLUR'

Mahkemenin 3 sayfalık karar dilekçesinde, eylemler ve ifade özgürlüğüyle ilgili ilginç ifadeler kullanması dikkat çekti. ”Yaralanan, ölen kişilerin barışçıl gösterilerle protesto edilmeleri, anılmaları anayasamızın ve imzalamakla iç hukukumuzun bir parçası haline gelen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin teminatı altındadır.” diyen mahkeme, barışçıl gösterilen ve toplantıların engellenmesi suç oluşturduğu gibi gösteri yapanların daha marjinalleşmesine, istenmeyen farklı olayların ortaya çıkmasına netice vereceğini kaydetti.

'KONUŞAN DEĞİL, KONUŞMAYAN VE KONUŞMASI ENGELLENEN TOPLUM TEHLİKELİDİR'

Demokratik toplumda ifade özgürlüğü, çoğulculuğun toplantı, gösteri yapmak suretiyle dile getirilmesinin engellenemeyeceğini vurgulayan mahkeme, idarenin de gösteri yapanların gösterilerini sağlıklı bir şekilde yapabilmelerini sağlama yükümlülüğü olduğunu vurgulayarak, “Konuşan toplum değil, konuşmayan ve konuşması engellenen toplum hastalıklıdır ve tehlikelidir.” ifadesini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.