"Mahir Eller" projesi ile 12 ilde istihdam sağlanacak

"Mahir Eller" projesi ile 12 ilde istihdam sağlanacak

Konya'da, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve 15 milyon avro bütçeye sahip, 12 ilde 3 bin kişiye istihdam sağlayacak "Mahir Eller" projesinin tanıtımı gerçekleştirildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Konya Ticaret Odası (KTO) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliği ile düzenlenen Avrupa Birliği destekli Mahir Eller Projesi Konya Tanıtım Toplantısı Ramada Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya; Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çankırlı, oda temsilcileri, akademisyenler ve davetliler katıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu video konferans ile projenin önemini anlattı. KTO Yerel Oda Koordinatörü Erdener Sunar projenin sunumu gerçekleştirdi.

SURİYELİLER'E EKONOMİK ENTEGRASYON OLANAĞI

KTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çankırlı, iç savaş öncesinde nüfusu 23 milyon civarında olan Suriye'den bugüne kadar 300 bin insanın hayatını kaybettiğini hatırlatarak konuşmasına başladı. 7 milyon Suriyeli'nin de ülkesini terk etmek durumunda kaldığını belirten Çankırlı, ülkesini terkeden 7 milyon Suriyeli'nin yarısının Türkiye'de misafir edildiğine dikkat çekti. “Bize emanet olan Ortadoğu coğrafyasında yaşayan kardeşlerimizle geçmişte olduğu gibi bugün de kader ortaklığı yaparak insani sorumluluğumuzun gereklerini yerine getirmeye çalışıyoruz” diyen Çankırlı, şunları kaydetti: “Konya, tarihten gelen misyonuyla, Türkiye'ye göç eden Suriyeli kardeşlerimize kapısını açan iller arasında yer almıştır. Suriyeli kardeşlerimizin Türkiye'de hayatlarını devam ettirmelerinin sosyal bir konu olduğu kadar ekonomimize de entegrasyonun sağlanması fikri ile TOBB öncülüğünde Mahir Eller projesi başlatılmıştır.”

SURİYELİ ÇALIŞANLAR İÇİN FİRMALARA TEŞVİK

Aralarında Konya'nın da bulunduğu ve Suriyeliler'in en yoğun olduğu 12 ilde böyle bir projenin hayata geçirildiğini vurgulayan Çankırlı, “Bu projede ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan Suriyeli mülteciler ve vatandaşlarımız, sahip oldukları meslekleri belgelendirebilecekler. Mesleğinde usta olanlara, işinin erbabı olanlara bunu kanıtlama ve tescilleme imkânı sunulacak. Bu belgeye sahip olanlar, ehliyetini kanıtlayacak. İşverenin gözünde de istenen eleman haline gelecek. Projeye katılanlar hem daha kolay iş bulabilecek hem de şirketlerimize ve ülkemize katkı sağlayacaklar. Projelerde gönüllü işveren olmak isteyen firmalarımız da kazanacak. Konyalı firmalarımızı, 'Birlikte yaşamak ve birlikte çalışmak için' gönüllü işveren olmaya davet ediyorum. Hükümetimiz burada da yanımızda olduğunu gösterdi. 3 bin kişinin istihdam edileceği proje kapsamında, ilk kez istihdam edilecek Suriyeli çalışanlar için firmalarımıza teşvik verilecek. Çalışma izni ücretleri ve yeni istihdam ettiği kişinin toplam maliyetinin yüzde 10'u, proje süresince 6 ay boyunca karşılanacak” şeklinde konuştu.

65'İ SURİYELİ 35'İ TÜRK VATANDAŞ OLACAK

Ayrıca firmaların mevcut çalışanlarının mesleki yeterliliklerini, proje kapsamında ücret olarak belgelendirme imkânı bulacağını da dile getiren Çankırlı, konuşmasını şöyle noktaladı: “Dolayısı ile proje tamamlandığında, şirketlerimiz de daha kalifiyeli insanlarla çalışma fırsatı bulacaklar. Geçici koruma altındaki Suriyelilerle birlikte vatandaşlarımız da bu projeden faydalanabilecek. İstihdam edilecek her 100 kişiden 35'i kendi vatandaşımız olacak. Projeyle Konya ve tüm Türkiye'nin kazançlı çıkacağına inanıyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.