Mağdur sayısı artıyor

Mağdur sayısı artıyor

Türkiye’de gayrimenkul alımı çok değerli bir tasarruf yöntemi olarak görülüyor. Kimisi ikamet etmek amacıyla, kimisi de yatırımlarını değerlendirmek amacıyla konut almayı tercih ediyor. 'Daire sahibi oluyorum' derken mağdur edilenlerin sayısında ise öneml

Özellikle son 10 yılda gayrimenkul sektöründe yaşanan hızlı talebin, işini iyi yapan müteahhitler için olduğu kadar nitelikli dolandırıcı olarak değerlendirilebilecek fırsatçılar için de elverişli ortam sağlıyor. Arabulucu Avukat Umut Metin, son dönemde daire sahibi oluyorum derken mağdur edilenlerin sayısında önemli artış olduğunu belirterek, gayrimenkule yatırım yapmak isteyenlerin nelere dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi. Küresel ekonomideki likidite bolluğunun da etkisiyle faizlerin düşmenin, konut yatırımlarına dönük talebi körüklediğine dikkat çeken Metin, piyasada kötü niyetli ya da yeterli finansal gücü bulunmayan kişiler yüzünden pek çok vatandaşın mağdur edildiğinin altını çizdi. Bu tür olayların adliyelere intikali halinde, konunun basit bir hukuki mesele olarak nitelendirilmemesini isteyen Metin, “Cumhuriyet savcılıklarınca daire teslimi yapmadan haksız kazanç elde edenler hakkında Nitelikli Dolandırıcılık suçundan dava açılmasının yerleşik bir uygulama haline gelmesi, kamusal menfaatler açısından zaruridir. Bu konuda toplumsal bir beklenti vardır” dedi.

FİRMANIN GEÇMİŞİNİ İYİ ARAŞTIRIN

Arabulucu Avukat Umut Metin, daire alacaklara şu önemli uyarı ve önerilerde bulundu: "Sıfır daire almak istiyorsanız, satıcı şirketin geçmişi iyi araştırılmalıdır. Her şirketin bir özgeçmişi vardır. Para ödeyeceğiniz şirketin geçmişte nasıl işler ürettiği, kendisini sunduğu noktaya hangi şekilde geldiği, şirketin gerçek tarihçesini öğrenmeye gayret edin. Müteahhit firmanın geçmişi, iş çevresi, yaptığı işler, eserleri bugüne ışık tutar. Proje kelimesine kapılmayın, proje hayata geçmiş mi geçmemiş mi ona bakın. Mağdur edilen çok sayıda daire alıcısının maket ve fotoğraflarla yanıltılabildiği görülmektedir. Lüks satış ofisleri ve önündeki pahalı arabalar göz boyamaya yönelik olabilir. Bazı satış ofislerinde profesyonel ekipler alıcıymış gibi kalabalık yapmakta; hararetle ve hızlı kararlarla ev alıp kredi kartı ile peşinat ödemektedir. Ruhsat yoksa maketten ev almayın, senet imzalarken senedin verilme nedeni ile cirosunu engelleyecek kaydı mutlaka senet üzerine yazın."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.