Macar Sanayici Ve İşadamları Kayseri’de

Macar Sanayici Ve İşadamları Kayseri’de

Macaristan Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Vekili ve yöneticileri ile kardeş şehir Miskolc’da faaliyet gösteren sanayici ve işadamlarından oluşan heyet Kayseri Valisi Orhan Düzgün’ü ziyaret etti. Vali Düzgün; Macaristan Fahri Konsolosu Osman...

Macaristan Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Vekili ve yöneticileri ile kardeş şehir Miskolc’da faaliyet gösteren sanayici ve işadamlarından oluşan heyet Kayseri Valisi Orhan Düzgün’ü ziyaret etti.

Vali Düzgün; Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ile birlikte Kayseri’ye gelen Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili ve Miskolc Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bihall Tamas, Türk Masası Başkanı Kovacs Joszef, diplomatlar Weisz Janos ve Plisko Joszef ile sanayici ve işadamlarını makamında ağırladı. Vali Düzgün, yaptığı konuşmada, Macar heyetini Kayseri’de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, “Türkiye ve Macaristan dostlukları yüzlerce yıla dayanan iki ülke. Bu iki ülke insanının birbirlerine olumlu ve sıcak bakışını inşallah kültürel ve ticari alana da taşımayı arzu ediyoruz.” dedi.

Kültürel ve ticari işbirliğinin gelişmesinde Macaristan’ın Kayseri Fahri Konsolosu Dr. Osman Şahbaz’ın önemli bir köprü görevi üstlenmesinin önemli bir rol oynadığını ifade eden Vali Düzgün, üstlendiği bu önemli görevden dolayı Şahbaz’a teşekkür ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kayseri ticari anlamda zengin bir kültürü olan, ticari kültürü binlerce yıllık geçmişe dayanan bir şehrimiz. Binlerce yıllık tarihinde ticaretin de merkezi olmuş, Kültepe’de yapılan kazılarda günümüzden 6 bin yıl öncesine ait ticari anlaşmaların yazılı olduğu tabletlere rastlanmıştır. Kayseri, şu anda da Türkiye’nin Anadolu’daki en fazla ihracatı olan illerin arasında yer alıyor. 2 milyar dolara yaklaşan bir ihracatımız var. Temel ihtiyaç ürünleri başta mobilya, elektronik ev aletleri, tekstil, çelik ve diğer ürünler olarak sıralanabilir. Mimarsinan ve İncesu organize sanayi bölgelerimizde şu anda yatırıma açık alanlar mevcut ve her gün yeni firmalar, fabrikalar hizmete giriyor. Yeni açılan fabrikalarda ya da eskiden beri devam eden bazı işletmelerin yabancı ortaklıkları da son yıllarda hızla artmaya başladı. Siz de bugün birkaç firmayı ziyaret edip ortamı görmüş olacaksınız, inşallah sizlerle de yeni işbirliği imkânları doğacaktır.”

Kayseri’nin sadece sanayi ve ticaret alanında değil, diğer pek çok konuda da bazı üstünlükleri bulunduğunu ifade eden Vali Düzgün, “Kayak turizmi konusunda da Erciyes, Türkiye’nin en cazip kayak merkezi olmaya aday. Önümüzdeki şubat ayında EuroCup Avrupa Kayak Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak. Bu da Erciyes’in ilk uluslararası tecrübesi olacak. Ayrıca Kapadokya’nın da bir bölümü ve giriş noktası olması da Kayseri’nin kültür turizmi bakımından en cazip avantajlarından birisi. İnşallah sizin bu ziyaretiniz de ticaret ve turizm konusunda pek çok işbirliğine vesile olacaktır.” diye konuştu.

Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili ve Miskolc Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bihall Tamas da Kayseri’de gördükleri sıcak ilginin kendisini ve heyette yer alan diğer arkadaşlarını çok mutlu ettiğini belirterek, bundan dolayı Vali Düzgün’e teşekkür etti. Kayseri ile Miscolc şehrinin kardeş şehir olduğunu hatırlatan Tamas, dost ve kardeş olarak Kayseri’de bulunduklarını dile getirdi. Türkiye’nin organize ve güçlü bir ekonomiye sahip olduklarını bildiklerini belirten Tamas, konuşmasına şöyle devam etti: “Birçok konuda Macaristan Türkiye’yi örnek almaktadır. Gerek kamu alanı gerek bankacılık alanı olsun, özellikle bu iki konuda Türkiye’yi model olarak alıyoruz. Biz de görebiliyoruz ki buradaki odalar da aktif bir şekilde ekonomik hayatta yerini almaktadır. Buraya gelmemiz iki ülke arasında gerek kültürel gerek turizm konularında işbirliği olanaklarının ortaya konulması açısından yararlı olacağını düşünüyorum, ilerleyen günlerde bu alanda işbirliğine yardımcı olacaktır. Kayseri’nin ticaret, turizm ve yatırım imkanları konusunda bize yol gösteren, bizlere güzel bir ev sahipliği yapan Sayın Vali’ye teşekkür ediyoruz.”

Konuşmaların ardından Vali Düzgün, Tamas’a, Kültepe’den çıkarılan ve aslı Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen kandilin replikasını hediye ederken, Tamas da Vali Düzgün’e Macaristan’ın el sanatları ürünlerinden takdim etti. Heyette yer alan Macaristan Sanayi ve Ticaret Odası Türk Masası Başkanı Kovacs Jozsef de Vali Düzgün’e yöresel seramik tabak takdim etti.

Ziyarette, Macaristan’dan gelen heyet üyeleri Vali Düzgün’e kendilerini tanıtarak, işbirliği hakkındaki düşüncelerini de iletti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.