Lütfi Elvan: Nefeslik Bölümünden Yapılan Tahliye Düzenli Olarak Yapılıyor

Lütfi Elvan: Nefeslik Bölümünden Yapılan Tahliye Düzenli Olarak Yapılıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 18 işçinin mahsur kaldığı maden ocağından su tahliye sisteminin oturmuş durumda olduğunu ve nefeslik bölümünden yapılan tahliyenin düzenli olarak yapıldığını söyledi. Enerji...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 18 işçinin mahsur kaldığı maden ocağından su tahliye sisteminin oturmuş durumda olduğunu ve nefeslik bölümünden yapılan tahliyenin düzenli olarak yapıldığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Karaman'ın Ermenek ilçesinin Pamuklu köyünde 18 madencinin su baskını sonucu mahsur kaldığı madende yürütülen çalışmalarla ilgili son durumu basınla paylaştı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise ocaktan su tahliye sisteminin oturmuş durumda olduğunu ve nefeslik bölümünden yapılan tahliyenin düzenli olarak yapıldığını söyledi. Bu sabah itibariyle madene desandreden aşağıya indiklerini kaydeden Elvan, "Aşağı yukarı su seviyesi ile şu andaki o molozların olduğu bölüm arasında aşağı yukarı 15 metrelik bir mesafe var. Oranın temizlenmesi ve tahkimat yapılmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Su çekme işleminde bir problem görülmüyor, hızla devam ediyor. Ancak ağırlıklı olarak bu aşamada tahkimat molozların dışarı atılması işlemleri önem arz ediyor. Bir gün öncesine göre dün gece itibariyle sürecin hızlandığını söyleyebilirim."

Konuşmasına Isparta'da meydana gelen kazada hayatını kaybeden 15 kişinin yakınlarına başsağlığı ve sabır dileyerek başlayan Bakan Yıldız ise şu anda önceliklerinin suyun tahliyesinden ziyade tahkimat ve içerideki malzemenin dışarı çıkarılması olduğunu söyledi.

Bakan Yıldız, "Malzemelerin çıkartılmasında da şu ana kadar sabaha kadar arkadaşlarımız vardiyalı olarak çalıştı. Su seviyesi düşüşü olarak 800 metrenin altına düştüğü için daha hassas davranmamız gereken bir nokta var. Ola ki 780'den daha sonra karbondioksitle alakalı herhangi bir gaz deşarjı olmasın. Kurtarma ekipleriyle alakalı herhangi bir risk oluşmasın. Bütün bunların detaylarını arkadaşlarımızla beraber planladık. Bunlarla alakalı sizin de görüntü alma hakkınızı en tabi ve doğal olarak karşıladığımız için de bütün bu görüntüler alındı, sizlere verildi. Bunları kamuoyuyla sizler de rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Oradaki çalışmalar, o malzemeler nasıl çıkartılıyor, vagonlar nasıl dolduruluyor, orada tahkimat nasıl yapılıyor, ağaçlar nasıl naklediliyor. Bütün detaylarıyla beraber onları da kamuoyuyla paylaşma imkanımız olacak." diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Bütün milletimiz, bu kömür kazası olayıyla ilgili kenetlenmiş durumda. Burada da son derece uyumlu güzel bir çalışma gerçekleştiriliyor. Gece 2'lerde hep beraber işçi kardeşlerimizle beraber olduk. İyi organize olmuş gerek sahada gerekse yerin altında çalışmalar seri bir şekilde götürülüyor. Bugün biz bakanlar olarak yaklaşık 200 metrenin üzerindeki çalışma yapılan göçük diyebileceğimiz bir anlamda, çünkü bir hayli fazla kütle var, o alana indik, bizzat orada çalışmaları görme imkanı bulduk. Vardiya sistemi çok düzenli çalışıyor. Çok kısa bir sürede 10 dakikada vagon dolduruluyor, tekrar diğer vagona geçiliyor. Seri bir çalışma var. Tahkimat için bütün gerekli bütün imkanlar sağlanmış ve anında yeraltına bunlar ulaştırılıyor ve bu tahkimatlar gerçekleştiriliyor. Mesafe almaya çalışıyor, çalışan kardeşlerimiz. Biz de üzerimize düşen neyse hep beraber, gerek o kardeşlerimizin güvenlik içerisinde çalışmaları gerek moralleri gerekse işleri seri olarak yürümesi konusunda gece gündüz onlarla birlikteyiz. İnşallah bu göçük dediğimiz alanların bir an önce kalkması, Taner Bey'in ifade ettiği gibi su şu anda sorun teşkil etmiyor. Nefeslik bölümünden yoğun bir su tahliyesi gerçekleşiyor. Ama muhtemel gelişmelere karşı da ilgili teknik arkadaşlarımız görevinin başındadır."

MTA'NIN GÖNDERDİĞİ SONDAJ EKİPMANLARININ MONTAJINA BAŞLANDI

Taner Yıldız, MTA ekiplerinin üçüncü bir noktadan girerek madendeki suyu çıkartmak için yapacağı çalışmalar kapsamında ekipmanların montajına başlandığını vurguladı. Denetim raporlarında 8 ayrı aykırılık olduğu ancak bunların neler olduğunun belirtilmediğinin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, işçiler madenden çıkartılmadan bu konularla ilgili konuşmayacaklarını ifade etti.

ÇELİK: TBMM BİR DÜZENLEME YAPIYOR

Bakan Faruk Çelik ise bir soru üzerine madende çalışan 180 işçinin tamamının sigortalı olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın madeni ziyaretinde "Torba Yasa'da işverenler açısından bu sıkıntıların olacağı belliydi." şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Bakan Çelik, "TBMM bir düzenleme yapıyor. Bu düzenlemeye TC vatandaşı kim varsa herkes uymak zorunda. Ama yapılan daha önceki sözleşmelerin karşılığında bu yeni düzenleme işletmeler açısından olumsuzluk oluşturuyorsa bunu da yine düzeltecek olan TBMM'dir, siyasi iradedir, hükümettir. Bu konuda bir çekincemizin olmadığını söyledik. Burada garip olan henüz işletme sahipleri yeni yasaya göre bir tek maaşı dahi ödemeden, bununla ilgili işi durdurma ve ücretleri ödememe gibi bir durumları ve uygulamaları kabul edilebilir değil. İzahı da mümkün değildir. Biz zaten her iki bakanlık olarak açıklamıştık; sözleşme gereği bir fark oluşuyorsa bunu gidermek kamunun, Meclis'in ve hükümetin görevidir. Bence bu konu bahane edilerek ocakların belli bir süre kapalı tutulması izahları mümkün değildir." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.