Londra'da terör saldırısı

Londra'da terör saldırısı

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan İngiltere Parlamentosu yakınlarında öğle saatlerinde silah sesleri duyuldu.

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan İngiltere Parlamentosu yakınlarında öğle saatlerinde silah sesleri duyuldu. Polis, Parlamento önünde bıçaklı saldırı olduğunu, saldırganın vurulduğunu açıkladı. Milletvekillerine bilgi veren Avam Kamarası lideri David Lidington olayı doğrulayarak, Parlamento binası önünde yaşanan olayda bir polis memurunun bıçaklandığını belirtti. Milletvekillerine bilgi veren Lidington, "ciddi" bir olayın ardından saldırgan olduğu değerlendirilen şüphelinin polis tarafından vurulduğunu söyledi. Yaralı polis kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Parlamento binası yakınlarındaki Westminster Köprüsü üzerinde bir başka saldırı daha oldu. Görgü tanıkları Westminster Köprüsü üzerinde ilerleyen bir aracın içindeki saldırganların, önce aracı halkın üzerine sürdüğünü daha sonra çevreye rastgele ateş açtığını anlattı.

Londra polisi olayın nasıl gerçekleştiğini şöyle açıkladı:

"Saldırı bir aracın Westminster Köprüsü üzerinde ilerlemesiyle başladı. Araç insanlara çarparak yaralanmaların neden oldu. Bu sırada törenden gelen üç polis de yaralandı. Daha sonra araç İngiliz parlamentosu yakınlarında çarparak durdu. Elinde bıçak olan saldırgan İngiliz Parlamentosu'na girmeye çalıştı."

Londra Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, aralarında saldırganın da olduğu 5 kişinin öldüğü belirtildi. Polis yetkilisi Mark Rowley 40 kişinin de yaralandığını açıkladı. Rowley ayrıca Westminster Köprüsü'nde yaralananlardan 3'ünün polis olduğunu söyledi. Emniyet Müdürlüğü açıklamasında, "Saldırının bir kişi tarafından gerçekleştirildiğini düşünüyoruz" denildi. Rowley, görgü tanıklarından İngiliz polisiyle bilgi paylaşmalarını istedi.

Fransa Başbakanı Bernard Cazeneuve, Westminster Köprüsü'nde yaralananların bazılarının Fransız öğrenciler olduğunu ifade etti. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Romain Nadal da okul gezisinde olan üç öğrencinin yaralandığını belirtti. 

 

[Fotoğraf: Reuters]
 

İngiliz polisi olayı "terör saldırısı" olarak gördüklerini duyurdu.

Polis, şüpheli bir aracın varlığından da bahsetti. Bu nedenle bölge boşaltıldı.

İngiltere Başbakanı Theresa May Parlamento binasından çıkarıldı, gelişmeleri resmi konutunda takip ediyor. 

 

[Fotoğraf: Reuters]
 

Çalışanlar ise Parlamento'da bir süre bekletildikten sonra kademeli olarak tahliye edildi. Bina giriş-çıkışlara kapatılmış durumda. Çalışmalar da askıya alındı.

Parlamento'ya giden metro hatlarıyla Westminister Köprüsü önce tedbir amaçlı kapatıldı. Halkın özellikle Parlamento Meydanı, bakanlıkların olduğu Whitehall, Westminster Köprüsü, Lambeth Köprüsü, Victoria Caddesi yakınlarında bulunmaması istendi.

Daha sonra metro seferleri normale döndü.

 

[Fotoğraf: Reuters]
 

Trump bilgilendirildi

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer Twitter'dan yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Londra'daki saldırılarla ilgili bilgilendirildiğini ve gelişmelerin takip edildiğini duyurdu.

Türkiye'den tepkiler

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı May'e gönderdiği taziye mesajında, "Türkiye'nin Birleşik Krallık'ın acısını derinden hissettiğini ve paylaştığını vurgulamak istiyorum. Türkiye, uluslararası barış ve güvenliğe en büyük tehditlerden birini oluşturan terörizmle mücadelede dost ve müttefik Birleşik Krallık'la her zaman dayanışma içerisindedir" ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım Kanal 7 ve Ülke TV ortak canlı yayınında Londra'daki saldırılarla ilgili yaptığı açıklamada, "Terör herkesin başının belasıdır. Terörü sadece Müslüman ülkelerle zikretmek yapılan en büyük yanlıştır. Terör küresel bir felâkettir, insanlığın başının belasıdır" dedi. Yıldırım ayrıca, "Terör konusunda çifte standardı, 'ama'yı, 'fakat'ı bırakmak lâzım ve terör konusunda bütün ülkelerin bir araya gelmesi lâzım, ortak mücadele yapılması lâzım" diye konuştu.

IŞİD'le mücadele konulu bir toplantı için Washington'da olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter'dan, "Londra’da Parlamento’nun bulunduğu Westminster bölgesinde meydana gelen terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Benzer saldırılara birçok kez maruz kalmış olan Türkiye ve Türk halkı, Birleşik Krallık ve Birleşik Krallık halkının acısını paylaşmaktadır" yazdı.

Avrupa Birliği Bakanı (AB) Ömer Çelik ise Twitter'da, "İngiltere'de gerçekleşen terör saldırısını lanetliyoruz. İngiltere AB Bakanı Alan Duncan'a dayanışma mesajımızı ilettim. Terör tüm ülkeler için tehdittir. Terör örgütleriyle arasında ayrım yapılmadan topyekûn mücadele verilmelidir" mesajlarını paylaştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.