Lokman Hekim’de Tüberküloz konuşuldu

Lokman Hekim’de Tüberküloz konuşuldu

Her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü başlayan “Verem Eğitim ve Propaganda” haftasında Özel Lokman Hekim Sağlık Meslek Lisesinde bir etkinlik düzenledi.

Verem eğitim ve propaganda haftası çerçevesinde Özel Lokman Hekim Sağlık Meslek Lisesinde mümtaz koru verem savaş dispanserinden Konya tüberküloz il koordinatörü Dr. Pınar Çatalkaya 9.10.ve 11.sınıf öğrencilerine 3 oturum şeklinde seminer verdi. Seminerde konuşan Dr. Çatalkaya, “Tüberküloz (verem) halen dünya genelinde önemli bir sağlık problemidir. Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri verem mikrobu ile enfektedir. Bu insanların yüzde 10’unda yaşamlarının bir döneminde verem hastalığının ortaya çıkacağı düşünülmektedir. Tüberküloz (TB) erkeklerde kadınlardan daha sık görülmektedir ve çoğunlukla ekonomik olarak üretken yaş grubundaki erişkinleri tutmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporuna göre dünya genelinde 2016 yılında 10,4 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmıştır.

Bunların yüzde 90’ı erişkin, yüzde  10’u çocuktur. yüzde 65’i erkek, yüzde 35’i kadındır. Tüberküloz, dünya genelinde en çok ölüme yol açan 10 nedenden birisidir. Tedavi edilmezse tüberküloz hastalarında ölüm oranı yüksektir. Yapılan çalışmalarda tedavi edilmeyen balgam yayması pozitif akciğer TB olgularının yüzde 70’inin 10 yıl içinde hayatını kaybettiği saptanmıştır. 2015 yılı hastalarının tedavi sonuçlarına göre Dünya genelinde yeni TB hastalarında tedavi başarısı oranı yüzde 83’tür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm ülkeler için tahmini (estimated) tüberküloz insidans ve mortalite hızları hesaplanmaktadır” dedi.

Özel Lokman Hekim Sağlık Meslek Lisesi Müdür Osman Kabalak’da yaptığı konuşmada; “Dünya ve Türkiye  de halen önemli bir halk sağlığı sorunu olan verem hastalığının durumu, veremin bulaşması, verem hastalığının belirtileri. veremin tanısı ve tedavisi hakkında eğitim veren sayın Dr. Pınar Çatalkaya ya Teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.