Lokman bebek inadına "yaşam" dedi

Lokman bebek inadına "yaşam" dedi

''Ameliyat edilmezse kesin ölür" denilen bebek, çok riskli bir operasyonun ardından solunum cihazındankurtuldu

Nefes borusunun hemen yanındaki kist nedeniyle doğar doğmaz bağlandığı solunum cihazına rağmen nefes almakta güçlük çeken, dört kez duran kalbi çalıştırılan Lokman bebek, henüz 24 günlükken hayatta kalabilmesi için şart olan riskli cerrahi operasyona alındı. Başarılı geçen ameliyat sonrası bebek, ümitlerin yitirildiği zorlu tedavi sürecinde her seferinde inadına "yaşam" dedi.

Hamileliği döneminde anne karnındayken bebeğinde sağlık problemleri olduğunu öğrenen Yasemin Kaynak (31), Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Fakültesi Hastanesine başvurdu.

İki çocuk annesi Kaynak,  hamileliğinin 36. haftasında 2 kilo 830 gram ağırlığındaki oğlu Lokman'ı dünyaya getirdi. Akciğerleri arasındaki kist nedeniyle solunum sıkıntısıyla hayata gözlerini açan bebek, solunum cihazına bağlandı.

Buna rağmen nefes almakta güçlük çeken bebeğin, dört kez duran kalbi de her seferinde yeniden çalıştırıldı. Her geçen saatin aleyhinde işlediği ve bu şekilde yaşama şansı verilmeyen 24 günlük bebek için oldukça riskli olan ameliyat kararı alındı.

Ameliyat sırasında da kaybedilme ihtimali çok yüksek olan Lokman, başarılı geçen operasyon sonrası solunum cihazından kurtuldu. Hızla sağlığına kavuşan ve 47 günlük olan bebek, pek çok kez ümitlerin yitirildiği zorlu tedavi sürecinde yaşama sımsıkı sarıldı. 

- ''Yaşamak için direndi''

 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Örs, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğumdan hemen sonra ciddi solunum sıkıntısı olan bebeğin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavisine başlandığını söyledi.

Bebeğin akciğerlerindeki gelişim problemi ve kist nedeniyle çok zor günler geçirdiğini belirten Örs, dört kez kalbinin durması, sağlığının sürekli kötüye gitmesi nedeniyle acil cerrahi müdahale kararı verildiğini dile getirdi.

Ameliyatın bebek için oldukça güç olduğunu vurgulayan Örs, "Operasyon başarılı geçti. Hala akciğerinin bir tarafında küçük bir kist var. İlerleyen yıllarda o kist de alınacak. Sağlık durumu iyiye gidiyor. Kuvözde bakımı sürüyor. Tedavi boyunca bebek adeta yaşamak için direndi. Kalbi durduğunda yoğun bakım ortamında olmasaydı ve hemen müdahale edilmeseydi Lokman'ı çoktan kaybetmiş olabilirdik" diye konuştu. 

- Solunum cihazına rağmen nefes alamıyordu

Operasyonu gerçekleştiren Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Altınok da bebekte nefes borusunun hemen yanındaki kiste müdahale edildiğini bildirdi. Bu durumla nadir karşılaşıldığını ve oldukça riskli olan ameliyat kararı verirken ailenin de onayını aldıklarını vurgulayan Altınok, şöyle devam etti:

"Kist ana nefes borusunu dıştan basıyla daraltmıştı. Biz 3-4 santimetre çapındaki kisti çıkarttık. Kistin ana nefes borusunun yanından geçen, kola ve başa giden damarların yanında olması riski çok fazla artırıyordu. Bebek makineye bağlı olmasına rağmen nefes almakta güçlük çekiyordu. Tek düşüncemiz çocuğun yaşamasıydı. Lokman bebek yaşadığı için biz de çok mutluyuz."

- "Acaba bugün mü ölecek?"

Anne Yasemin Kaynak ise hamileliğinde bebeğine hastalığın teşhisi koyulduktan sonra zor günler yaşadığını söyledi.

İlk günden itibaren bebeğinden umutlarını kestiklerini, "acaba bugün mü ölecek?", "sabaha sağ çıkmaz" diyerek gözyaşı döktüklerini anlatan Kaynak, "Doktorlar 'ameliyat olmazsa kesin ölecek, olursa en azından yaşama ihtimali var' dediler. Oğlum yaşama azmiyle herkesi yanılttı. Çok mutluyum" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.