‘Leylek platformuna’ yuvalarını yaptılar

‘Leylek platformuna’ yuvalarını yaptılar

Beyşehir Gölü Milli Parkı'ndaki leylekler, kısa süre önce Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğünce yerleştirilen "leylek platformlarına" yuvalarını yaptı.

Milli Park sınırları içinde bulunan Yeşildağ ve Adaköy mahallelerindeki Leylekler Vadisi ve Leylekler Tepesi'nde ardıç ağaçlarına kurulan yuvalarda, kısa süre önce dünyaya gelen yavrular renkli görüntüler oluşturuyor.

Burada leyleklerin yavrularını büyütmek için sergilediği "tatlı telaş" dikkati çekiyor. Leylekler, yavrularını besleyebilmek için günde onlarca kez yiyecek arayışına giriyor, bölgede kanat çırpıyor.

Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğüne bağlı Beyşehir Gölü Milli Parkı Şefi Mehmet Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Park'ta Türkiye'nin en büyük leylek kolonilerinden birini ağırladıklarını söyledi.

Yüzlerce leyleğin bahar ve yazı bölgede geçirdiğini anlatan Şener, kuşların burada doğan yavrularını besleyip büyütmek için yoğun çaba harcadığını, kısa süre sonra da yavruların uçma talimi yapmaya başlayacağını dile getirdi.

"GÜVENLİ OLDUĞU İÇİN TERCİH EDİYORLAR"

Leyleklerin, güvenli olduğu ve göl havzasında yiyecek sıkıntısı yaşamadıkları için bölgeyi tercih ettiğini anlatan Şener, şunları kaydetti:

"Cazibe merkezi haline gelen, yüzlerce fotoğraf tutkununu çeken milli parkta, Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü olarak bir süre önce proje başlattık. Buradaki yıpranmış, yaşlı ardıç ağaçlarının üzerine, doğal kuş yuvalarının yanında, 'leylek platformu' olarak adlandırdığımız yuvalar yerleştirdik. Leyleklerin, platformlara ot ve çalılarla yeni yuvalar yaptıklarını gözlemledik. Şu anda bu yuvaları kullanıyorlar. Böylece bu projeyle 'insan eliyle yapılan yuvalara kuşların konmayacağı' tezini de yıkmış olduk."

Mili Park sahasında leylekler için başka projelerinin de bulunduğunu ifade eden Şener, Leylekler Vadisi'nin yanındaki kayalık arazinin Hazine'den tahsisini istediklerini, burada leylek platformu, kuş gözlem kulesi ve fotoğraf sanatçıları için yer oluşturmak istediklerini bildirdi.

Şener, ayrıca Beyşehir Gölü Milli Parkı Eko-Turizm Planı'na Leylekler Vadisi'nin de dahil edildiğini, bölgeye seyir tepesi yapılacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.