Lafa değil icraata baktık!

Lafa değil icraata baktık!

İsrail, söylemde Türkiye’nin hedefinde yer alıyor ama iş ticarete, yani İsrail’e hayat vermeye gelince, Türkiye hiçbir yaptırımda bulunmuyor. “Dostlar alışverişte görsün” misali verilen tepkiler, İsrail’le ticaretin rekorlar kırmasına mani olamıyor.

Siyasi iktidar, miting meydanlarında İsrail karşıtı sözler sarf etse de, fiiliyatta İsrail’e can damarı olmayı sürdürüyor. “One minute” çıkışı ve Mavi Marmara saldırısının ardından İsrail’le siyasi sahada kamuoyu önünde “küçük pürüzler” yaşansa da, ticaret hacmi azalacağı yerde tarihi rekorlar kırdı. 2009 yılında İsrail’le 2 milyar 597 milyon 163 bin dolar olan ticaret hacmi, 2014 yılına gelindiğinde iki kattan fazla artarak 5 milyar 832 milyon 180 bin dolar oldu. Muhafazakar seçmenin gururunu okşayan İsrail karşıtı söylemlerle uyuşmayan eylemler, “lafa değil icraat bak” dedirtti.

“Türkiye-israil ilişkilerinin güçlenmesini istiyoruz”

Geçtiğimiz günlerde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından ağırlanan İsrail Başkonsolosu Shai Cohen, Türkiye- İsrail ilişkilerinin doludizgin devam ettiğini teyit eden açıklamalarda bulundu. Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 6 milyar dolar olduğunu söyleyen Cohen, “İsrail’de yakın bir dönemde genel seçimler yapıldı. Mevcut Başbakan Netanyahu tekrar göreve geldi. Yeni dönemde Türkiye ile İsrail arasındaki ticari ilişkilerin güçlenmesini istiyoruz. Bu konuda elimizden gelen katkıyı sunmaya hazırız” dedi.

2009 yılında İsrail’le 2 milyar 597 milyon 163 bin dolar olan ticaret hacmi, 2014 yılına gelindiğinde iki kattan fazla artarak 5 milyar 832 milyon 180 bin dolar oldu. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında İsrail’le olan ticaret hacmimiz ise 1 milyar 405 milyon 901 bin dolar idi.  Bu da gösteriyor ki meydanlarda halka söylenenle yapılan icraatlar birbirini tutmuyor.

İslam Ülkeleriyle Ticaret İsrail’in Gerisinde Kaldı

2014 yılında İsrail’le ticaret hacmi 6 milyar dolara dayanırken İslam ülkeleri ve Türki cumhuriyetlerle yapılan ticaret İsrail’in gerisinde kaldı. İşte bazı İslam ülkelerinin ve Türki Cumhuriyetlerin Türkiye ile olan 2014 yılı ticaret hacimleri: Endonezya 2 milyar 271 milyon 055 bin dolar. Malezya, 1 milyar 476 milyon 017 bin dolar. Pakistan, 302 milyon 873 bin dolar. Afganistan, 202 milyon 714 bin dolar. Bosna Hersek, 493 milyon 875 bin dolar. Sudi Arabistan ile Hac ticareti olmasına rağmen ticaret hacmi İsrail’i yakalayamadı ve 5 milyar 390 milyon 395 bin dolarda kaldı. Kuveyt, 568 milyon 565 bin dolar. Katar, 739 milyon 358 bin dolar. 2014 yılında enerji ihracatı yapmamıza rağmen Türki Cumhuriyetlerde Türkiye-İsrail arasında olan ticaret hacmini yakalayamadı. Azerbaycan’la enerji hattı olmasına rağmen ticaret hacmi sadece 3 milyar 166 milyon 233 bin dolarda kaldı. 2014 yılında diğer Türki Cumhuriyetler olan Kazakistan ile 2 milyar 138 milyon 828 bin, Türkmenistan ile 2 milyar 854 milyon 941 bin, Özbekistan ile 1 milyar 383 milyon 752 bin, Kırgızistan ile 487 milyon 331 bin dolar ticaret yapıldı. Bu da gösteriyor ki İsrail ile olan ticareti, çoğu İslam ülkesi ve Türki Cumhuriyetler geçemedi. 

Türkiye-İsrail İlişkilerinin Güçlenmesini İstiyoruz

Geçtiğimiz günlerde de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından ağırlanan İsrail Başkonsolosu Shai Cohen, Türkiye- İsrail ilişkilerinin doludizgin devam ettiğini teyit eden açıklamalarda bulundu. Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 6 milyar dolar olduğunu söyleyen Cohen, “İsrail’de yakın bir dönemde genel seçimler yapıldı. Mevcut Başbakan Netanyahu tekrar göreve geldi. Yeni dönemde Türkiye ile İsrail arasındaki ticari ilişkilerin güçlenmesini istiyoruz. Bu konuda elimizden gelen katkıyı sunmaya hazırız” dedi. Bursa ile İsrail arasındaki ticari ilişkilerin yeterli olmadığını ifade eden Cohen, Bursa’nın tarım alanında ciddi bir kaynağının olduğuna işaret etti. Cohen, “BTSO’nun desteğiyle güzel bir organizasyon yapma arzusundayız. Hedefimiz, Bursa ile İsrail arasındaki ilişkileri güçlendirmektir” ifadelerini kullandı.

milligazete-018.jpg

Milligazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum