Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Lâdik Çalıbağ Unutuldu mu?

Lâdik Çalıbağ Unutuldu mu?

Yeryüzünde her dönem Allah (c.c.)ın dostları ve Peygamber (sav) varisleri ve olarak tanınan bilinen, insanları Hakk’a davet eden, doğru yolu göstererek saadet ve selâmete kavuşturan her biri güneş gibi nurları ile cihanı aydınlatan sultanlar vardır.
Onlar hakikat yolunun eşsiz rehberleri, zaman ve mekânın incileri, Hak dergâhının kıymetli bekçileri, sırat-ı müstakim üzerinde sefer eden gerçek tasavvuf kervanına katılıp, hidayet ve saadete ererek Allah (c.c.)’a vuslat eden Hak erleridir.
İşte bu erlerden birisi de her türlü fezail ve kemalâtı üzerinde toplayan, Allah (c.c.) ve Peygamber (s.a.v.) aşkı ile yanıp kavrulan, ümmi ve lakin manevi ilim, irfan, mağfiret, takva ve verâ sahibi, eşsiz kerametlerin kahramanı, veliler sarayının sultanlarından olan, Memleketimizin ve hususen Konya’mızın manevi büyüklerimizden Allah (cc) dostu Veli Lâdikli Hacı Ahmed Ağa(ks)  amcamızı tanıman bilmeyen yok gibidir.
Lâdikli Hacı Ahmed Ağa (ks) denilince Ladik ve Çalıbağ ile Ceylan Dağı akla gelir. Keza, Ladik ve Çalıbağ ile Ceylan Dağı denilince de Lâdikli Hacı Ahmed Ağa (ks) amcamızın akla geldiği gibi.
Konya’mızın manevi sahiplerinden Üveysî Velî Lâdikli Hacı Ahmed Hüdâî Hazretleri (ks) amcamızın her yıl olduğu gib bu yılda düzenlenen vefat sene-i devriyeleri anma toplantısının üzerinden yaklaşık 2 ay kadar süre geçti.
13 Haziran 2010 günü düzenlenen 41. anma töreni öncesinde Lâdik Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesinin acele bir şekilde anma  toplantısının düzenlendiği yer olan Çalıbağ mevkiindeki düzenleme çalışmaları da anma toplantısının yapılması ile sanki sona erdirildi.
Çalıbağ mevki, Lâdik’in güney tarafında bulunan ve Ahmet Ağa’nın bağ bahçe işleri ile uğraştığı, çobanlık yaptığı ve uzun yıllar halktan uzaklaşmak ve uzlet etmek amacıyla bahçe edindiği yaklaşık 10 dekarlık bir alandır.
Çalıbağ sıradan bir piknik alanı, mesire yeri, yeşil alan ve bağ-bahçe de değildir. Çalıbağı çalıbağ yapan değerler; Lâdikli Hacı Ahmed Ağa (K.S) ve Hocası Hızır (AS) ile birlikte inşa ettikleri kuyudur.
Bu sebepledir ki Lâdik Çalıbağ mevkii, alelade bir mesire yeri ve piknik alanı olarak görülemez. Bu nedenle yapılacak düzenlemeler de bu esasa uygun olmalıdır.
Büyükşehir Belediyesinin Lâdik belediyesi ile birlikte düzenleme çalışmaları adı altında büyük bir bölümü tel ile çevrilen bölgenin Çalıbağ Kuyu kısmının çevresinin taş duvar ile örülerek kontrollü giriş adı altında kırık dökük kapılar yapılması ve Büyükşehir Belediyesi ile bazı merkez ilçe belediyelerinin de katkılarıyla temin edilen kamelyaların kurulması ve ağaç dikimleri Çalıbağın manevi havasına uygun olmamıştır.
Maalesef Büyükşehir Belediyesinin plansız ve programsız ve yaptığı bir çok çalışma gibi buradaki çalışmaları sonucu a Lâdik Çalıbağ Kuyu Mevkii hiçbir özelliği olmayan alelade bir piknik ve mesire yeri görünümüne dönüştürülmüştür.
Hâlbuki Çalıbağ düzenlemesi konusunda, Lâdikli Hacı Ahmed Ağa (K.S) amcamızın dostları ve bağlıları tarafından Lâdikli Hacı Ahmed Ağa (K.S) amcamızın varislerinin de onayı alınarak, Belediyenin de katkıları ile bugünkünden çok daha fonksiyonel ve manevi havasına uygun bir düzenleme için çalışmalar başlatılmış idi.
Lâdikli Hacı Ahmed Ağa (K.S) amcamız ve onun yaşadığı yer olan Lâdik için hangi isim altında olursa olsun ve kim nasıl yapılırsa yapılsın yapılan her proje, çaba ve iş takdire, teşekküre şayandır.
Ancak belediyelerce yapılan düzenleme çalışmalarının yapılacak bir başka hayırlı çalışmayı engellemesi bir yana, Lâdikli Hacı Ahmed Ağa (K.S) amcamızı anma törenlerinden önce tamamlanıp bitirilmemesi ve anma töreninin hemen ardından sanki tüm belediyelerin çalışmalarının bir dahaki sene düzenlenecek anma törenine kadar ertelenmesi de hoş olmamıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR