Salih Acıbadem

Salih Acıbadem

KYK mağdurları masada!

KYK mağdurları masada!

Türkiye’de öğrenci olmak gerçekten zor. Üniversiteyi kazanana kadar türlü zorluklardan geçen gençleri mezuniyetin ardından daha çetin bir dönem bekliyor.

****

Üniversite okurken burs çıkmayıp geri ödemeli KYK kredisine mecbur kalan bir kitle var. 4 yıl boyunca aldıkları para 20 bin lirayı bulmazken, mezun olunca 28 bin liralık borçla karşı karşıya kalacaklar.

****

Şimdi geri ödemeler mezuniyet tarihinden 2 yıl sonra başlıyor diyenleriniz olacak. Tamam biliyorum 2 yıl sonra başlıyor fakat mezun olan öğrencilerin büyük bir kısmı bu süreçte bile iş bulamıyor.

****

Öğrenim kredisini toplamda 20 bin lira alanlar geri öderken 28 bin liralık bir fatura ile karşılaşacak demiştim. Bunun sebebi ise yıllık bazda verilen kredi miktarına kurum tarafından enflasyon farkının yansıtılması.

****

Çok öğrenci kredi çıktığında taahhüt belgesine maddeleri okumadan imza atıyor. Mezun olunca aldıkları miktardan neredeyse %50 fazla bir geri ödeme tutarını görünce şoke oluyorlar. Bu duruma canlı olarak onlarca kez şahit oldum.

****

Geri ödemeler başladığında işi olan gençler bile zorlanıyor. Kredi taksitlerini geri ödeyemeyenlere icra takibi başlatılıyor. Kısacası bu durumdan dolayı mağduriyet yaşayan binlerce genç var.

****

Şimdi yeni kurulacak partiler birçok alanda çalışma yapıyor. Özellikle genç nüfus bu partilerin en önemli hedef kitlesi. Seçim döneminde dile getirecekleri vaatlerde gençler önemli bir yer edinecek.

****

Davutoğlu ve Babacan’ın kuracağı partiler öğrencilerin kredi ödeme sorununu şimdiden gündemlerine aldılar. Bazıları kredi borçları tamamen silinecek dese de ben sadece faiz ve enflasyon farkının silinmesini gündeme getireceklerini düşünüyorum.

****

Söz konusu vaatler seçim sürecinde gençlerin önüne gelecek. İşsizlik ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalan gençler için bu durum gerçekten büyük önem arz ediyor.

****

Gençlerin nezdinde artık siyaset daha çok ekonomi endeksinde dönecek. Ekonominin ön planda olduğu bir seçimde sonuç ne olur hep beraber yaşayıp göreceğiz.

Kalın sağlıcakla..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Salih Acıbadem Arşivi
SON YAZILAR