Kütükcü: “Türkiye, dünyanın takdir etmesi gereken önemli bir büyüme rotasına girdi”

Kütükcü: “Türkiye, dünyanın takdir etmesi gereken önemli bir büyüme rotasına girdi”

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5 olarak açıklanan büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Dünyanın büyümeyi adeta mumla aradığı bir dönemde, Türkiye'nin yüzde 5 büyümesi dünyanın takdir etmesi gereken çok önemli bir başarı olduğunu söyleyen KSO Başkanı Memiş Kütükcü, "Bu büyüme oranı Türkiye'nin tekrar güçlü bir büyüme rotasına girdiğine işaret ediyor, Ancak güçlü büyümenin kalıcı olabilmesi için piyasanın sürekli olarak reformlarla desteklenmesi gerekiyor" dedi.

"Sanayideki bu büyüme, ülkemiz için son derece önemli"

Kütükcü, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 ile beklentilerin çok üzerinde büyüyen Türkiye ekonomisinin başarısının altında üretim olduğuna da dile getirdi. Kütükcü, "2016'yı yüzde 2,6 büyüme ile tamamlayan ülkemiz, bu yıla güçlü bir büyüme performansıyla başladı. Öncelikle bu başarıyı ve bu başarının mimarlarını tebrik etmek gerekiyor. Yüzde 5'lik büyümeye, ihracatın uzun bir aradan sonra yüzde 2,2 destek verdiğini ve yine ilk çeyrekte sanayinin yüzde 5,3 büyüyerek, büyümede öncü sektör olduğunu görüyoruz. Sanayideki bu büyüme, ülkemiz için son derece önemli. Bunun yanı sıra tarım sektörü yüzde 3,2 inşaat sektörü yüzde 3,7 hizmetler sektörü ise yüzde 5,5 büyüme kaydetti. İnşallah Türkiye 2017'nin tamamında da bu güçlü büyüme performanslarını gösterecek ve dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yerini alacaktır" diye konuştu.

"Öncü göstergeler olumlu seyrediyor"

Büyümeyi destekleyen sanayi üretimi ve ihracat gibi öncü göstergelerin olumlu seyrettiğine de dikkat çeken Kütükcü, "Nisan ayında sanayi üretimimiz yüzde 6,7 ile rekor bir düzeyde arttı. Böylece yılın ikinci çeyreğine de güçlü bir başlangıç yapmış olduk. Ayrıca Mayıs ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranımız 2008 yılının Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak, yüzde 78,9 olarak gerçekleşti. Bu oranla Türkiye kapasite kullanım oranında son 105 ayın rekorunu kırmış oldu. Öte yandan ihracatımız ilk 5 ayda ortalama yüzde 11,3 artış kaydetti. Öncü göstergelerdeki bu artışlar ülkemizin yılın ikinci çeyreğinde de iyi bir büyüme performansı göstereceğini ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.

Kütükcü açıklamasında büyüme oranlarının kalıcı olması, Türkiye'nin daha yüksek büyüyerek daha fazla istihdam yaratması için sanayiye daha fazla yatırım yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.