Kütükcü: "Konya’nın 9 aylık ihracatı 1 milyar dolara yaklaştı"

Kütükcü: "Konya’nın 9 aylık ihracatı 1 milyar dolara yaklaştı"

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya'nın ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya'nın ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Eylül ayı ihracat rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Konya'nın yılın ilk 9 ayında yaptığı ihracatın 1 milyar dolara yaklaştığını söyleyen KSO Başkanı Memiş Kütükcü, "9 günlük Kurban Bayramı tatiline rağmen Eylül ayı ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.98 ile Türkiye ortalamasının üzerinde arttı. Konya yılın ilk 9 ayında 188 ülkeye, 981 milyon 980 bin dolarlık ihracat yaptı" dedi.

Başkan Kütükcü, tüm zorluklara rağmen Türkiye'nin en fazla ihracat yapan şehirleri arasında yer almayı başaran Konya'nın, Türkiye ihracat sıralamasında 13. sırada yer aldığını ve ülkenin toplam ihracatından aldığı payın yüzde 1'in üzerinde seyretmeye devam ettiğini belirtti.

Makine ve aksamları sektörü ipi göğüsledi

Geçtiğimiz yıl Konya'nın ihracat lideri olan makine ve aksamları sektörünün bu yılın ilk 9 ayında da ipi göğüslemeyi başardığının altını çizen Kütükcü, "İhracatta ikinci sırada otomotiv endüstrimiz, üçüncü sırada ise hububat, bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörlerimiz yer almaktadır. Bu üç sektör Ocak - Eylül dönemindeki toplam ihracatımızın yüzde 70'ini gerçekleştirmiştir" diye konuştu.

Kütükcü, Türkiye'nin savunma sanayi ihracatında ilk 5'te yer alan Konya'nın, başarısını sürdürmeye devam ettiğini de belirterek, sektörün ilk 9 ayda ihracatını yüzde 51.4 artırdığını kaydetti.

KSO, yurtdışı organizasyonlara devam ediyor

Konya'nın ilk 9 ayda en fazla ihracat yaptığı 10 ülkeyi Irak, Almanya, Cezayir, İran, Suudi Arabistan, Birleşik Devletler, İtalya, Mısır, Polonya ve Birleşik Krallık olarak sıralayan Kütükcü, "Bu 10 ülkeden 6'sına ihracatımız artarken, 4'ünde kayıplar yaşanmıştır. Irak, Almanya, Birleşik Devletler, İtalya, Polonya ve Birleşik Krallığa ihracatını yüzde 1 ile yüzde 34 aralığında artırmayı başaran şehrimiz, aynı dönemde Cezayir, İran, Suudi Arabistan ve Mısır pazarlarında yüzde 26'ya varan düşüşler yaşamıştır. Konya Sanayi Odası olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da şehrimizin dış ticaretine katkıda bulunmak amacıyla yurtdışı fuarlar ve ikili iş görüşmeleri organize etmeye devam edeceğiz. Bu anlamda Odamız 19-23 Ekim tarihleri arasında plastik sektörüne yönelik Almanya'da gerçekleştirilecek K Plas Fuarı ile 9-13 Kasım tarihleri arasında tarım makineleri sektörüne yönelik İtalya'da gerçekleştirilecek EIMA Fuarına KOSGEB destekleri iş gezisi düzenleyecektir. Tüm sektör sanayicilerimizi bu organizasyonlara katılmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.