Kutsal topraklara yolculuk başlıyor

Kutsal topraklara yolculuk başlıyor

Hac vazifesini yerine getirmek amacıyla kutsal topraklara gidecek adaylar için geri sayım başladı. Hacı adayları kutsal yolculuğa gideceği o günü iple çekiyor

Hac vazifesini yerine getirmek amacıyla kutsal topraklara gidecek adaylar için geri sayım başladı. Hacı adayları kutsal yolculuğa gideceği  o günü iple çekiyor. Adaylar bütün hazırlıklarını tamamlayarak geri sayıma geçti. Türkiye’den bu yıl görevliler dahil 61 bin 300 kişi hac farizasını yerine getirmek amacıyla kutsal toprakları ziyaret edecek. Konya’da ise 2 bin 500 hacı adayı yola çıkacak. İlk hacı kafilesi Konya Havalimanı’nda 31 Ağustos akşamı 22:30’da düzenlenen törenle uğurlanacak. İl Müftüsü Ali Akpınar, müftülük vasıtasıyla gidecek olan hacı adaylarıyla ilgili 1 ay kadar önce Konya merkez ve taşra ilçelerinde hac seminerlerinin düzenlendiğini söyledi. Seminerlerin 2 gün sürdüğünü hatırlatan Akpınar, “Seminerlerde farklı hocalarımız; hac öncesi yapılması gerekenler, haccın manası, ruhu ve yapılış şekliyle ilgili Kabe maketimizin bulunduğu seminerlerde bilgiler verildi. Aynı zamanda slayt gösterilerinden de faydalanıldı. Geçtiğimiz haftalardan itibaren de kafile başkanlarımız ve grup hocalarımız belli oldu. Her kafile başkanı kendi hacı adaylarına ulaşarak yine Hacıveyiszade Camii’nde kafile toplantılarını yapıyor. Artık uçak saatleri de belli oldu. Hangi kafilenin saat kaçta gideceği belirlendi. Artık hacı adayı hangi kafile ve grupla gideceğini biliyor. Dualarla kardeşlerimizi göndereceğiz.  Kutsal topraklardan dönüşler ise Kurban Bayramı sonrası gerçekleşecektir” dedi.

1 MİLYON 200 BİN KİŞİ SIRA BEKLİYOR

Türkiye genelinde şu anda 1 milyon 200 bin kişinin sırada beklediğini ve 61 bin 300 kişinin kutsal yolculuğa gideceğini kaydeden Akpınar, “Bu sene kura çekilmedi. Çünkü; 2007 yılından beri sırada bekleyenler arasında kura çekildi. Bu bekleyenlerin sayısı  100 bine yakındı. Bunların 60 bini eritildi. Önümüzdeki sene de kalan adayların öncelik olacağını düşünüyoruz. Ondan sonrada geriye doğru kura çekimiyle gerçekleşecektir. Tabi burada kotanın artması ya da aynı kalması önemli. Mekke’deki Harem bölgesinde inşaat çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar önümüzdeki yıl itibariyle bitme noktasına gelirse Suudi Arabistan kota artırımına gidebilir. O zaman daha çok kardeşimizin hacca gitmesi gerçekleşmiş olur” ifadelerini kullandı. Müftü Akpınar, Konya’dan gidecek en yaşlı hacı adayının 89 yaşında, en gencinin ise 11 aylık bir bebek olduğunu ifade etti.

EBOLA VİRÜSÜ’NE ÖNLEM ALINDI

Hacı adaylarından en çok hastalıklarla ilgili sorunların geldiğini söyleyen Akpınar, “Afrika’nın batısında başlayan ve hızla yayılan Ebola Virüsü’ne karşı Suudi Arabistan’ın tedbirleri aldığını öğrendik. Ebola’nın yaygın olduğu bölgelerden hacı adaylarının alınmayacağı yönünde bir duyuru yapıldı. Geçtiğimiz yıllarda etkili olan Mers Virüsü’yle de ilgili çalışmalar yapıldı. Biz öncelikle hacı adaylarımıza düzenlenen seminerlerde koruyucu hekimlik konusunda bilgilendiriyoruz. Hacı adaylarının aşı yaptırmaları zorunlu oldu. Aynı zamanda orada yemek yiyecekleri yer seçiminde dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz. Bazı hacılarımız ibadetlerini yaparken konakladıkları yerlerde yemeklerini yiyemiyor. Bundan dolayı dışarıda yemek yeme ihtiyacı duyuyor. Rastgele yerlerde köprü altı ve sokak kenarında mekanlarda yemek yememelerini tavsiye ediyoruz. Oturup kalkılan yerleri dikkat etmelerini ve özellikle umumi tuvaletleri mecbur kalmadıkça kullanmamalarını tavsiye ediyoruz. Tabi ki 3-4 milyon insanın bir araya geldiği yerde mutlaka böyle bir salgın hastalık gündemde olmasa bile bir takım hastalıkların olması doğaldır. Bu noktada öncelikle tedbir alıp, sonra da takdire rıza göstermek gerekir” diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ  merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.