Kuruyemiş zengin yemişi oldu

Kuruyemiş zengin yemişi oldu

Artık zengin yiyeceği haline geldi. Uzun kış gecelerinin vazgeçilmezi olan kuruyemiş artık kiloyla değil gramla alınıyor. Vatandaş, artık fiyatların düşmesini talep ediyor

Son aylarda zam üstüne zam alan kuruyemiş lüks tüketim ürünü haline geldi. Geçen yıla göre kıyaslandığında fındık, badem ve antep fıstığına yüzde 100'e varan zamlar yapıldı. Çeyrek altının fiyatı 150 lirada seyrederken 2 kilo antep fıstığının fiyatı 150 lirayı geçiyor. Tüketici artık kuruyemiş fiyatlarının düşmesini talep ediyor.

SANAYİ ÜRÜNÜ OLMASI ÖNEMLİ

Konu hakkında gazetemize bilgi veren Özçiğdem Kuruyemiş Sahibi M. Burak Çiğdem, "Olgunluşma döneminde fındık ve antep fıstığında yaşanan don olayları fiyatların artmasında etkili oldu. Bu ürünler sanayilik olduğu için devamlı bir kullanım var. İster istemez ilgi olduğu için fiyatlarda azalma olmuyor. Bu sene fiyatlar da hap yüksek seyretti. Bizim gibi devamlı nihai müşteriyi hedef alan kuru yemişçiler için satışların düşmesi olumsuz etkiledi.

Fiyatların artışına bağlı olarak her ne kadar satışlar olumsuz olsa da Türk halkı kuruyemişi severek tüketiyor. Eskiden 5 kilo alyorsa şimdi 1 kilo alıyor. Netice de pahalı olduğu için kuruyemişi almayan olmuyor. Halkımız bu ürünleri seviyor ve bir şekilde kullayor" dedi.

PAHALI OLMASI DEZAVANTAJ

"Kuruyemiş artık lüks ürün haline mi geldi?" sorularının her geçen gün arrtığını kaydeden Çiğdem, "Fiyat yönüyle lüks ürün gibi gözükse de halkımız özellikle kış mevsiminde kuruyemiş tüketiyor. Tarım ürünlerinin fiyatları ön görülemez. Fiyatlar ne kadar ucuz olursa satışlar da ona göre artar. Bizim gibi firmalar için fiyatların düşük olması avantajdır. Bizim için bu şekilde döngü daha fazla sağlanmış olur. Büyük rakamlarla oynamak da birçok sıkıntıları beraberinde getirir. Kuruyemiş fiyatının düşmeyeceğini kimse garanti altına alamaz bu da üreteciyi de olumsuz etkilemektedir. Ürün pahalı olduğunda alınan tonlarca kuruyemiş elde kalabilir" diye konuştu.

Kuruyemiş fiyatlarının belirlenirken ürünün çeşidine göre farklılık gösterdiğini söyleyen Çiğdem, "Bu tamamen arz talep döngesine göre değişmektedir. Bu sene fındık fiyatı çok fazla arttı ama çekirdekte fiyat düştü. Bundan dolayı 2015 yılında kuruyemiş fiyatları düşecek demek yanlış olur. Şu an yağışlar çiftçinin istediği gibi gidiyor. Don olayları olmazsa bolluk olabilir. Bu da fiyatların düşmesini sağlar" açıklamasında bulundu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.