Kuru Üzüm Fiyatının 2,2 Liraya Kadar Düşmesi Üreticiyi İsyan Noktasına Getirdi

Kuru Üzüm Fiyatının 2,2 Liraya Kadar Düşmesi Üreticiyi İsyan Noktasına Getirdi

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, çekirdeksiz kuru üzüm fiyatının 2,2 liraya kadar düşmesinin Manisa’da üzüm üreticisi isyan noktasına getirdiğini söyledi. Milletvekili Ören, üzüm fiyatının düşmesinin Manisa merkez Alaşehir, Sarıgöl,...

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, çekirdeksiz kuru üzüm fiyatının 2,2 liraya kadar düşmesinin Manisa’da üzüm üreticisi isyan noktasına getirdiğini söyledi. Milletvekili Ören, üzüm fiyatının düşmesinin Manisa merkez Alaşehir, Sarıgöl, Salihli, Ahmetli, Turgutlu ve Saruhanlı ilçesindeki çiftçileri mağdur ettiğini kaydetti.

Sezon açılırken kameralar karşısında nutuk atan AK Partili milletvekillerinin fiyatlar dibe vurunca ortalıkta gözükmediğini iddia eden Ören, ‘Fiyat 3 liranın altına düşerse üzümü ben alacağım’ diyen AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş’ın nerede olduğunu sordu. Devlet tarafından üzüm üreticisine verilen desteğin kilo başına bu yıl en az 150 kuruş olması yönünde girişimde bulunduklarını aktaran Ören, “Milletvekili Selçuk Özdağ nerede? Üreticilerimiz son 12 yıldır ortalama 2, 5 doların üzerinde satış yapmıştır. Hüseyin Tanrıverdi nerede? Bir dolarlık üzüm fiyatından haberi var mı? Eğer haberleri olsaydı mutlaka çiftçinin feryadını duyarlardı. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında ülkemiz ilk sırada yer almakta olup, dünya piyasalarında fiyatı bizim belirlememiz gerekmektedir. Fakat hükümetin bir ihracat politikası olmadığından üzüm işletmesi sahipleri ve ihracatçılar kendi aralarında rekabete girerek yurt dışında düşük fiyattan ihracat anlaşması yapmaktadırlar. Buda iç piyasada fiyatların artmasını engellemektedir. Çiftçinin üzümü üzerinde rekabet etmektedirler.” dedi.

Öncelikle yaş üzüm ihracatının teşvik edilmesi gerektiğini belirten Ören, “Ne kadar çok yaş üzüm ihraç edilirse kuru üzüm fiyatı o kadar yükselmektedir. Bu gerçekleşmediği için yaş üzüm fiyatı 55-60 kuruşa kadar düşmüş, bu fiyatlarda bile alıcı bulunamamaktadır. Üretici son çare yaş üzümü yok pahasına Suma fabrikasına satmak zorunda kalacaktır. Fiyatların düşmesinin bir başka nedeni de TARİŞ’in alım fiyatını açıklamamasıdır. Bu nedenle piyasa fiyatı oluşmamıştır. Eğer hükümet TARİŞ’e kredi vermiş olsaydı, daha fazla üzüm alımı yapılacak ve fiyatların düşmesi önlenecekti. Fakat hükümet TARİŞ’i desteklemediği için sorunlar her yıl artarak büyümüştür. Bunları önlemenin tek yolu lisanslı kuru üzüm depolarının açılmasıdır. AK Parti kendi çıkardığı yasaya sahip çıkmadığı için 10 yıldır bir tane bile lisanslı üzüm deposu kurulmamıştır.” diye konuştu.

Ören şöyle devam etti: “Lisanslı depolar kurulmuş olsaydı, üretici, lisanslı depoya teslim ettiği üzümü karşılığında alacağı ürün senedi ile bankalardan düşük faizli kredi bulacak, fiyatlar yükseldiğinde üzümünü satacak ve parasını peşin alabilecektir. Örneğin, depoda 20 ton kuru üzümü olan bir çiftçi, alacağı 100 bin liralık ürün senedi karşılığında, bankadan 80 bin lira kredi alabilecektir. Üzümünü 110 bin liraya sattığında banka borcu ödenecek ve kalan 30 bin lirası parası kendisine verilecektir. Buradaki temel amaç, Manisa ve ilçelerindeki üzüm üreticilerinin en büyük derdi olan ‘açığa dökme’ uygulamasını önlemektir. Depolama sorunu ortadan kalktığı için işletmeler işleyeceği kadar üzüm alacak ve geri kalanını depolardan temin edeceklerdir. Bu durumda üzüm fiyatları düşmeyecektir. Kısacası lisanslı depolar çiftçinin kara gün dostu olacaktır.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.