Kürt gazeteci: Hakan Fidan neden burada?

Kürt gazeteci: Hakan Fidan neden burada?

Kürt gazeteci Davutoğlu'na 'Hakan Fidan neden burada?' diye sordu.

 

Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetiminin başkenti olan Erbil'e giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, burada Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani ile bir araya geldi. Basın toplantısı sonrası Kürt gazeteciden Davutoğlu'na "Hakan Fidan neden burada?" sorusu geldi. Davutoğlu, "Bu son derece doğal." yanıtını verdi.
Davutoğlu ve Barzani, gazetecilere poz verdikten sonra basına kapalı baş başa görüşmeye geçti. Görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenleyen ikilinin açıklamalarından satır başları şöyle:

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU:

"Bir süre önce bombalı saldırılarda hayatını kaybeden kardeşlerimizle ilgili başsağlığı diliyorum. Bu saldırı göstermiştir ki güvenlik ve istikrar hala Irak'taki en önemli konu.

Ben Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık görevini aldıktan sonra Bağdat ve Erbil'e ilk ziyaretimi yapmaktan gurur duyuyorum. Son olarak 4 Mart'ta Dışişleri Bakanı olarak gelmiştim. Erbil'i özlediğimi de söyledim bugün.

Bu ziyaretin çerçevesinde ele aldığımız 4 konu önem taşıyor.

BİRİSİ İNSANİ DURUM; 2 Milyona yakın mülteci yerinden oldu ve büyük kısmı da Irak Kürdistan Bölgesi alanına girdi. Türkiye'de ve Irak'tan 2 milyon gelen misafir ağırlıyoruz. Sayın Barzani'ye de söylediğim gibi bu konuda Türkiye her zaman kardeşlerimizin yanındadır. Bundan sonra da insani yardımlarımızı sürdüreceğiz.

İKİNCİSİ GÜVENLİK ALANI; Son aylarda artan saldırılar sonunda ortaya çıkan güvenlik konusunu kapsamlı olarak ele aldık. Bir kez daha ifade ediyorum Irak'ın güvenliği Türkiye için önemlidir ve Türkiye'yi ilgilendiren bir konudur. Görüşmemizde güvenlik ihtiyaçlarını konuştuk ve birlikte atacağımız adımları ele aldık.

ÜÇÜNCÜSÜ SİYASİ ALAN; Irak'ta yeni bir hükümet göreve başladı. Dün son derece olumlu bir atmosfer gördüm. Bütün siyasi grupların oluşturduğu bu yeni hükümet yapılanmasının olumlu perspektifle ele aldık Sayın Barzani ile. Irak'ta hiçbir kesim şu veya bu gerekçe ile siyasi yapıdan dışlanmamalıdır. Herkes temsil gücüne ulaşmalı ve birlikte inşaa edilmeli. Bu durum da sadece Irak'ın değil bütün bölgenin başarısı olacaktır.

DÖRDÜNCÜSÜ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ALANI; Ticaret rakamlarımız ilişkilerimizin yoğunluğunu gösteriyor. Bu ilişkileri derinleştirmeye kararlıyız. Ekonomik ve her alanda işbirliğimizi güçlendireceğiz. Bütün bu konuları ele aldık. Ben tekrar teşekkür ediyorum bu misafirperverlikten dolayı ve saldırılarda hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

"IRAK'IN GÜVENLİĞİ TÜRKİYE İÇİN HAYATİ BİR KONU"

Biraz önce de söyledim. Irak'ın bir bütün olarak güvenliği Türkiye için hayatidir. Güvenlik ve istikrar bizim kendi güvenliğimizi doğrudan ilgilendiren bir konudur. Türkiye Kürt Bölgesi'nin güvenliği için gereken her türlü desteği verecektir. Bu bizim için hem tarihi ve insani hem de stratejik bir durumdur.

PEŞMERGEYE EĞİTİM KONUSUNU DOĞRULADI

Eğitim konusunu da ele aldık bu da dahil olmak üzere bundan sonra vereceğimiz destekler artarak devam edecektir.

"PEŞMERGENİN GEÇİŞİ GÜVEN İLİŞKİSİDİR"

Aslında biraz önce de dediğim gibi bu alanda sadece Irak içinde değil Ortadoğu içindeki gelişmeleri de birlikte ele aldık. Çünkü artık her konu bir diğeri ile ilişkili. Kobani'ye peşmergenin geçişine izin vermemiz aramızda oluşan güven ilişkisinin çarpıcı bir yansımasıdır. Çünkü bu bölgeler bize komşu bir taraftan da Irak'a oradan da Kürdistan Bölgesel yönetime komşu. Dolayısıyla birlikte ele almamız ve ortak hareket etmemiz gayet doğal. Bundan sonra da birlikte gereken tedbirleri almaya devam edeceğiz.

"TÜRKİYE VERDİĞİ SÖZLERDE DURDU"

Dün ve bugün bu konuyu çok detaylı olarak ele aldık. Enerji dosyası öyle bir dosya ki herkes akıllı davranırsa herkes karlı çıkar. Eğer bir anlaşma sağlanırsa bundan en çok Türkiye memnun olur. Bunun için de elimizden gelen gayreti gösteririz. Ama Türkiye'nin enerji ihtiyacı açık ve Türkiye her zaman verdiği sözlerde durmuştur.

MESUD BARZANİ:

Davutoğlu'nun ardından soruları cevaplayan Barzani de şöyle konuştu;

"BAĞDAT İLE NİHAİ ANLAŞMAYA VARACAĞIZ"

Irak'la yapılan petrol anlaşması son değil, bu başlangıçtır. Metni zaten açıklandı. Bağdat tarafından her ay 500 milyon dolar bölgeye gönderilecek ve bunun karşılığında 150 bin varil petrol gönderilecek ve bu devam edecek. Erbil'den Bağdat'a bir heyet gidecek daha geniş bir anlaşma olacak son nihai bir anlaşma olacak.

PETROL KONUSUNDA TÜRKİYE'NİN ÖNERDİĞİ ÇÖZÜMLER

Davutoğlu: Enerji konusunda her kes makul davranırsa sonuçta herkes karlı çıkar. Eğer bir anlaşma sağlanırsa bundan en çok Türkiye memnun kalır. Bunun içinden elimizden geleni yaparız.

DAVUTOĞLU'NA HAKAN FİDAN SORUSU

Kürt gazetecilerden biri Davutoğlu'na, açıklamaların ardından "Hakan Fidan'ın bu ziyaretlerde size eşlik etmesinin özel bir sebebi var mı?" diye sordu. Davutoğlu, "Hakan Fidan'ın bize bu ziyarette eşlik etmesi son derece doğaldır. Muhataplarıyla temaslarda bulundu ve görüşmelerini bize rapor etti." yanıtını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.