Küresel piyasalar çöktü!

Küresel piyasalar çöktü!

Dünyada yaşanan gelişmeler küresel piyasaları olumsuz yönde etkiliyor. ABD, Çin, Arjantin, Hong Kong ve Almanya’dan gelen haberler küresel piyasaları çökertti ve resesyon endişesini gündeme getirdi.

Asya'nın en önemli finans ve ticaret merkezlerinden Hong Kong'da havalimanındaki Pekin karşıtı protestolar nedeniyle bütün uçuşlar iptal edilmişti. Bu protestolar ise borsada düşüşe neden oldu. Endeks yaklaşık yüzde 2 düşüş yaşadı.

 

ARJANTİN'DE YENİ EKONOMİK KRİZ PAKETİ BEKLENİYOR

Arjantin'de devlet başkanlığı seçimlerinin özeti olarak görülen ön seçimlerde muhalif Alberto Fernandez'in Devlet Başkanı Mauricio Macri'den daha fazla oy alması piyasalarda deprem etkisi yarattı. Arjantin pezosunun dolar karşısındaki kaybı yüzde 30'u aştı. Arjantin Borsası, dolar bazında yüzde 48 ile borsalar tarihinin en büyük ikinci günlük düşüşünü gerçekleştirdi. Ülkede Devlet Başkanı Macri'nin başkanlığa gelmesinden bu yana Arjantin pezosu ilk defa bir gün içerisinde bu kadar büyük oranda değer kaybetti. Arjantin'de bir günde yaşanan türbülans sonrası yeni ekonomik kriz paketi bekleniyor.

ABD'DE FAİZ EĞRİLERİ TERSİNE DÖNDÜ

ABD ile Çin arasındaki vergi krizi ve uluslar arası piyasalarda yaşanan son gelişmeler ABD’nin önemli hisse senedi endekslerinden olan Dow Jones Borsası Endüstri Endeksinde (DJIA) 700 puandan fazla düşüş yaşanmasına neden oldu. Piyasalardaki hareketlilik üzerine açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankası Fed’in bazı konularda “çok geç kaldığını” söyledi.

ABD yerel saati ile saat 13.00’da DJIA’nın 744 puana kadar düşmesi, Almanya ve Çin ekonomisinden de gelen bir dizi sinyalin ardından meydana gelen tablo küresel bir resesyon oluşma korkusunu gündeme getirdi.

ABD Ticaret Temsilciliği tarafından, 1 Eylül tarihinden itibaren Çin'in bazı ürünlerine uygulamayı planladıkları ek vergiyi 15 Aralık’a erteleme kararı alındığı açıklanmıştı.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ise yaptığı bir açıklamada, ABD’nin erteleme kararına karşın Çin’in herhangi bir tavizde bulunmadığını belirtmişti. Başkan Donald Trump’ın ABD’nin Çin’e uygulanacak vergilerin erteleneceğini duyurmasından sonra dün ABD borsasında DJIA yer almak üzere endeksler puan kazanmış, Apple dahil olmak üzere bazı büyük teknoloji devi şirketlerin hisselerinde yükselmeler yaşanmıştı. Öte yandan Çin ve Almanya’dan olumsuz ekonomik verilerin gelmesi küresel ölçekte resesyon oluşma endişesini gündeme getirdi.

ÇİN'İN SANAYİ ÜRETİMİ 17 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Çin’in temmuz ayında sınai büyümesi ise son 17 yılın en düşük seviyesinde seyretti. ABD ile ticaret alanında gerginlik yaşayan Çin’in sınai üretimi temmuz ayında sadece 4,8 oranında artış gösterdi. Buna göre, ülkedeki artış, 2002 yılından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

ALMANYA EKONOMİSİ KÜÇÜLDÜ

Almanya ekonomisi ise küresel ticaret ihtilaflarının Alman ihracatını etkilemesiyle bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 daraldı. Böylece Avrupa'nın en büyük ve dünyanın dördüncü büyük ekonomisi ikinci çeyrekte küçülmüş oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.