Kurbanlıkların Alım Ve Kesimi Konusunda Vatandaşlar Bilgilendirildi

Kurbanlıkların Alım Ve Kesimi Konusunda Vatandaşlar Bilgilendirildi

Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer, Kurban Bayramı öncesi kurbanlık alımı ve kesimleri hakkında dikkat edilmesi gerekenler konusunda vatandaşları bilgilendirdi.    Konuya ilişkin yazılı...

Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer, Kurban Bayramı öncesi kurbanlık alımı ve kesimleri hakkında dikkat edilmesi gerekenler konusunda vatandaşları bilgilendirdi.

    Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer, kurbanlık hayvanın alımından kesimine kadar uygulanması gereken kurallar olduğunu hatırlatarak "Kurban etinin değerlendirilmesi aşamasında da dikkat edilmesi zorunlu bazı önemli hususlar bulunmaktadır." dedi.

Prof. Dr. Tuncer, kurbanlık hayvan alımı, kesimi ve kurban etinin değerlendirilmesi aşamalarında yapılması gerekenlerin titiz bir şekilde yerine getirilmesi ile olumsuzlukların önüne geçileceğine dikkat çekerek "Bu kapsamda kurbanlık satış ve kesim yerlerinde veteriner hekim bulundurulması gerekmektedir." diye konuştu.

    Doğan Tuncer, kurbanlık alımında dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Veteriner sağlık raporu ve menşei şahadetnamesi olmalı. Kurbanlık sığır ve mandaların küpe ve pasaportu bulunmalı. Hayvan genel olarak temiz olmalı ve pis görüntüsü olmamalı. Koyun ve keçiler bir yaşından küçük olmamalı. Sığırlar ise en az 2 yaşında olmalı. Kurbanlık gebe veya yeni doğum yapmış olmamalı. Kurbanlıkların kılları parlak ve bakışları canlı olmalı. Kurbanlıklara kesimden 12 saat önce yem verilmemeli ama su verilmeli."

    Prof. Dr. Tuncer, kurbanlıkların kesimi için de "Kesimler ilgili kurumlarca belirlenen asgari hijyen koşulları kapsamında ve kurban kesim alanlarında yapılmalı, kesim öncesi ve sonrasında veteriner hekim kontrolü olmalı. Kurbanlık hayvanlara kesim işlemi, ehil insanlar tarafından acı ve ıstırap çektirilmeden uygulanmalı. Kesilen hayvanın öncelikle kanı iyice akıtılmalı. Kesilen etler ön muhafaza altında eksi 4 derece dinlendirilmeli, böylece etteki süt asidi seviyesi normale indikten sonra tüketilmeli." tavsiyesinde bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.