Kurban yaklaştırır

Kurban yaklaştırır

Kurban ibadetinin kulu Allah'a yakınlaştırmasının yanı sıra kulları da birbirine yaklaştırdığını söyleyen Müftü Ali Akpınar, “Müslüman kurban kesimi öncesi sırasında ve sonrasında Müslümanca davranmalıdır. Kurban sonrası aşırı tüketim yapılmamalıdır” dedi

Kurban, yaklaştıran anlamında bir kelime. Allah (cc.) ile kulları yaklaştırmaya bir vesile olan Kurban, kulları da birbirlerine yaklaştırıyor. Bu bayramda misafirler ağırlanarak, ikram edilerek fakir ve ihtiyaç sahiplerine yardım edilerek kullar birbirine yaklaşmış oluyor. Pek çok kişi kurbanlıklarını aldı. Bir kesim basın organlarında kurbanlıklara kötü davranılırken çekilmiş görüntüler ve geçen yıllardan kanlı görüntüler servis edilerek İslam'ın farz ibadeti lekelenmeye çalışılıyor. Kurban öncesi, kesiminde ve sonrasında ise uyulması gereken bazı kurallar bulunuyor.

İl Müftüsü Prof.Dr.Ali Akpınar, Kurban ibadetinin Rabbimiz'in bir emri olduğunu belirterek, "Bizler Rabbimiz'in emrini uygulamakla O'na yakınlaşmış oluyoruz. Kur'an ibadeti başka bir ibadetin alternatifi olamaz. Başka bir ibadet de Kurban ibadetinin alternatifi olamaz" dedi. Kurban'a alternatif oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Akpınar, şöyle konuştu: "Bazı kimseler, kurbandan kasıt fakirleri doyurmaksa parasını verelim şeklinde bir görüş savunuyor. Bunlar birbirinin aynısı değil. Eğer birbirlerinin yerini tutsaydı Allah (cc.) 'kurban kesin' diye bir emir vermezdi. Kurban kesmenin infaktan başka kazanımları vardır. Nimetin kaynağını görme imkanı ve kurban etmenin ne olduğunu öğrenme imkanı oluyor. İhtiyaç sahipleri de et tüketme imkanı kazanıyor. Bir fakire para verilse bu paranın çok az bir kısmı et için kullanılıyor ama direk et yardımı yapılırsa ihtiyaç sahibi de faydalanmış oluyor.”

İLK GÜN KESİLMEYEBİLİR

Kurban ibadetinin üç aşamada değerlendirilebileceğini söyleyen Akpınar konuşmasına şöyle devam etti: "İmkanı olanlar, helal para ile deve, davar, koyun, sığır cinsi hayvanlar seçilir. Bu hayvanlara eziyet edilmemelidir. Dinimiz kurbanlık olarak seçilen hayvanların gücünden tüylerinden ve sütlerinden bile faydalanmayı uygun görmemiştir. Eğer faydalanılacaksa değerleri tasadduk edilmelidir. Belediyelerin kesim yerleri tercih edilebilir. İlk gün kesilecek diye bir şart yok. İlk üç gün kesilebilir."

SAKATAT DEĞERLENDİRİLMELİ

Kurban kesiminin bayram namazı sonrası başlayabileceğini söyleyen Akpınar, şöyle devam etti: "Ehliyetli, bu işi bilen insanlar hayvana eziyet edilmeden kesilmelidir. Hayvanın derisi de bir emanettir güzel bir şekilde yüzülmesi gerekir. Hayvanın tüm parçaları en iyi şekilde değerlendirilmelidir. Hijyene dikkat edilerek çevreyi kirletmemeye azami şekilde gayret gösterilmelidir. Hayvanların kanı zaten haramdır. Hayvanların öd torbaları, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organlarını yemek mekruhtur. Bunun dışında kalan yerleri en iyi şekilde değerlendirilmelidir. Bizde geri dönüşüm adeti olmadığı için kurban dışında tükettiğimiz sakatat denilen, kelle, paça işkembe gibi parçalar telef ediliyor, çöplere atılıyor. Bunları bulamayan insanlar düşünülerek en iyi şekilde değerlendirilmelidir. Çocukların alnına kurban kanı sürülmesi de bir cahiliye adetidir, yapılmaması gerekir. Kurban sonrası eti hem kurban sahibi yiyebilir, zengin fakir misafirlerine ikram edebilir, evinde de saklayabilir. Kaynaklarımız kurban etinin 3'e bölünüp ev,misafirler ve fakirler için ayrılmasını önermiştir fakat, böyle bir sınırlama ve şart yoktur. Önerileni dağıtım ve infakın fazlaca yapılması gerektiğidir. Müslümanın uyması gereken hoyratça, gereksiz tüketim yapmamasıdır."

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.