Kurban piyasası hareketlendi

Kurban piyasası hareketlendi

Kurban Bayramı’nın ilk günü 10 Ağustos Cumartesi günü kutlanacak. Kurban bayramının yaklaşması ile birlikte vatandaşlar, kurbanlık alışverişlerine başladı

Hayvan pazarlarının kurulmasını beklemeyen vatandaşlar besi çiftliklerinden kurbanlıklarını ayırarak satıcılar ile el sıkışıyor. Büyükbaş fiyatları 9 bin TL ile 16 bin lira arasında değişirken Küçükbaş fiyatları ise bin 100 TL ile 2 bin TL arasında değişiyor.

4-2zulkuf-elcilik.jpg

Kurbanlık satışlarını değerlendiren Besici Eser Balcı, “Fiyatların geçen yıla göre 2-3 TL fazla olduğunu belirterek, “Düve canlı 22-23 TL’den satıyoruz. Piyasada fiyatlar belirsiz. Pazara çıkmıyoruz biz. Çünkü pazarda malın değeri öldürülüyor. Kendi çevremize tanıdıklarımıza satıyoruz. Pazardan mal alacak vatandaşlarımız dikkat etmeli. Kurban olmayacak mallar satılıyor. Ucuza aldım denilebilecek malların kesimden sonra pişmanlık oluşturduğu durumlar olabiliyor. İnsanlar inek ne düve ne bilmiyor. İnek doğurmuş hayvandır. Eti biraz sert olur. ama düve alınırsa doğurmamış hayvanın eti yumuşak olur. İnekte yüzde 20 kemik çıkarsa düvede bu yüzde 10 olur” dedi.

ŞİŞİRİLMİŞ HAYVANLAR VAR

Erzurum’dan 140 mal getirdiklerini ifade eden Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küçükbaş satışımız da var. Küçükbaş 1100 ile 2 bin TL arasında değişen fiyatlarda satılıyor. Vatandaşlarımız mal almadan önce veterinere kontrol ettirebilir. özelikle şişirilmiş hayvanlara dikkat edilmeli. Örneğin 300 kilo olan bir hayvan 1 ayda yem ile 500 kilo yapılabiliyor. Hayvanların kapat atmış olmasına dikkat edilmeli.”

SATIŞLARIMIZ İYİ DENİLEBİLİR

Besici Zülküf Elçilik de yaptığı açıklamada piyasada fiyatları tam oturmadığını, çok farklı fiyatlarda mal satıldığını belirterek, “Biz Kars’tan yaylım malı getirdik. Yaklaşık 80 mal getirdik. Şu an satışlarımız iyi denilebilir. Maalesef bayramda zenginler değil, fakirler kurban keser hale geldi. Zengin bayram tatiline gidiyor, kurban kesmiyor, fakir, zar zor ucuzundan bur kurban alabilir miyim diye uğraşıyor. Şu an piyasada dana canlı kilogram fiyatı 21-22 TL, düve 19-20 TL, inek ise 17-18 TL” dedi.

MALLAR İYİ KONTROL EDİLMELİ

Geçtiğimiz yıla göre kilogramda 1,5 TL bir fiyat artışının olduğunu söyleyen Elçilik, şöyle konuştu: “Kilogramdaki bu fiyat farkı 1 malda 750 - 1000 TL fark oluşturuyor. Büyükbaş hayvanların küçükleri 460-470 kilogram, büyükleri de 750-850 kilogram düzeylerinde. 5 kişinin kesebileceği bir mal 9 bin lira civarında . 7 kişiye gidebilecek büyük bir mal ise 15-16 bin lira civarlarında. Vatandaşlara tavsiyem aldıkları malları iyi kontrol etsinler veya ettirsinler. Erkek malda kapak atmış olmasına dişi hayvanda ise hem kapak atmasına hem de gebe olup olmadığına bakılmalı. Veterinere kontrol ettirilmeli.”

HÂLİD ŞEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.