Kurban piyasası durgun

Kurban piyasası durgun

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban piyasasında müthiş bir durgunluk yaşanıyor. Besiciler girdi masraflarının arttığını ve vatandaşın alım gücünün azaldığını dile getiriyor

Konya'da vakıf ve STK'ların dışarıdan ithal edilen ve kurban edilemeyecek hayvanları satışa sunmasına rağmen, besiciler çardaklarında kurbanlıklarını tüketiyor. Kurbanlıkların elde kalacağı tahmin ediliyor. Kurbanlıkların fiyatları açıklandı ancak rakamlar belirlenenin ötesinde değişkenlik gösterebiliyor. Kimi alım gücünden yakınırken, kimisi de girdi fiyatlarının arttığını dile getiriyor. Buna rağmen çardaklardaki satışlar geçen yıl ki oranlarda seyrediyor. Bu yıl kurban satış yerlerinde, kurban olabilecek hayvan sayının az olabileceği belirtiliyor.

KAZANCIMIZDAN FERAGAT EDİYORUZ

Besicilerin kazancından feragat ettiğini kaydeden Besici Sebahattin Çelik: “Kurban satışlarımız geçen seneye nazaran dövizin artışı ve kar oranlarımızın düşmesine rağmen aynı seviyelerde ancak fiyatlarda aynı seviyede gidiyor. Biz besiciler, kazancımızdan feragat etmek zorunda kalıyoruz yoksa mal satamayız. Bir torba yemi geçen sene 45 liraya alırken bu seneye 60-65 liraya alabiliyoruz. Harman döneminde de tonu 460 TL'ye saman alabildik kışın ne olacak kim bilir. Devlet küçük işletmeleri destekleyeceğine dışarıdan ithal ederek bizi bitiriyor. Kurban satış yerlerinde de kurban edilemeyecek yaşı küçük hayvanların pazar yerine girmemesi gerekiyor. Adı üstünde kurban satış yerinde sadece kurbanlık hayvan olabilmeli. Önlem alınmalı yoksa millete cazip gelen çoğu hayvan kurbanlık hayvan değil.” Besici Fahrettin Er, piyasada sıkıntı yaşadığına dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Küçükbaş hayvan fiyatları tırmanıştaydı bir ara ancak biraz aşağı çekildi. 50 liraya aldığımız yem bu yıl 75 lira. Bu yıl sorunumuz, kurbanlığa rağbette değil alım gücünün azalması ile büyükbaş hissesine giremeyenin küçükbaşa da yönelememesi etkili oldu.”

KURBAN SATIŞLARINDA DURGUNLUK VAR

Besicilerin girdi masraflarında müthiş bir artış yaşadığına dikkat çeken Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu, “Konya semt pazarı için kura ile çekiliş yapıldı. Besicilerimiz bir kotu 800 liraya kiralayarak son 3-4 günde kurbanlık satışı yapabilecek. Bu pazarda da sadece 300 kişi yer alabilecek. Selçuklu hayvan pazarında ise besicilerimiz 2.500 liraya bir kotu kiralayıp son hafta pazara çıkabilecek. Kurban satışları geçen seneye oranla biraz daha az. Tatilin fazla ve alım gücünün az olması etkiliyor. Konya'nın kurban ihtiyacını karşılayacak kurbanlık çardaklarda yeterli görünüyor” dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.