Kurban mesaisi başladı

Kurban mesaisi başladı

Kasaplarda kurban mesaisi şimdiden başladı. Bu yıl kurbanlık temini konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacak. Kurbanlık fiyatlarında ise artış bekleniyor

Kurban Bayramı'na 1 ay kala, kasaplar bayram hazırlığını yapmaya başladı. Ekimin ilk haftasına denk gelen Kurban Bayramı için yetkililer, Konya'nın kurbanlıkta dışa ihtiyacının olmadığını söyledi. Kurbanlık fiyatları, kurbanlık hayvan miktarı ve üreticilerin beklentilerini değerlendiren Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu, kurbanlıklıkta dışa ihtiyacın olmadığını belirtti. "Canlı hayvan ithalatı olacak, kırmızı et ithal edilecek" şeklinde spekülasyonların sık sık dile getirilmesinin sektördeki belirsizliği artırdığına işaret eden Balbaloğlu, "Kurbanlık hayvan sıkıntısı yok. İhtiyacı karşılayacak oranda büyük ve küçükbaş hayvan Türkiye'de var. Sektördeki belirsizlik fiyatlara yansıyor" diye konuştu.

KASAPLAR HAZIRLIĞINI YAPTI

Balbaloğlu, “Kasaplar da üreticiler de aylar öncesinden hazırlığını yaptı. Hayvancıları da kurbanlık konusunda uyardık. Talebi karşılamama gibi bir durum söz konusu değil. Konya'nın kurban sonrasına bile yetecek kadar hayvan stoğu var. Kurbana tam anlamıyla hazırız diyebiliriz. Herhangi bir sıkıntı yaşamamak için planlı bir şekilde çalışmalarımız sürüyor. Kasaplarımızı, hayvancılarımızı bilgilendirdik. Yine Kurban Bayramı'ndan önceki hafta bir toplantımız olacak. Kasaplar olarak en çok çalıştığımız dönem Ramazan ayı ve sonrası oluyor. Sonrasında da Kurban Bayramı yoğunluğu yaşıyoruz. Bayramdan sonra vatandaşın et ihtiyacı olmadığı, eti dolabında olduğu için işlerimiz biraz durgunlaşıyor” diye konuştu.

CANLININ KİLOSU 12 BUÇUK

Fiyatlar konusunda Kurban Bayramı'ndan önce bir artış beklediğinin altını çizen Balbaloğlu, kurbanlıkların fiyatları konusunda tahminlerde bulundu. Balbaloğlu, “Eğer ki piyasa bu şekilde devam ederse etin kilo fiyatında bir artış olabilir. Çünkü piyasada gelişen olaylar bunu işaret ediyor. Et ve Süt Kurumu hayvan ithal ediyor ancak bu bizi etkilemiyor. Çünkü Et ve Süt Kurumu ithal ettiği canlı hayvanı veya eti kendi satıyor. Bu da esnafa yansımıyor. Etin şu anda perakende olarak kilo fiyatı 27-30 lira olarak satışa sunuluyor. Kurbanlık fiyatları için bir sayı söylemek için şu an erken. Çünkü son dakikaya kadar ne olacağı belli olmuyor. Ancak piyasa bu şekilde devam ederse ki bu şekilde devam edeceğini tahmin ediyoruz. Kurbanlık 'canlı kilonun' fiyatı 12 buçuk-13 buçuk lira olacağını bekliyoruz. Vatandaşımızda yanlış bir algı var. Hayvan ithal ediliyor ancak etin fiyatları hala aynı diye yakınıyorlar. İthal edilen hayvan bize gelmiyor. Et ve Süt Kurumu alıp, satıyor. Bizim elimizde yine aynı canlı hayvan oluyor. Dolayısıyla bir fiyat indirimine gidemiyoruz. Fiyatları yükseltmek veya alçaltmak kasabın elinde olan bir durum değil. Kasaplar biraz piyasaya boyun eğmek zorunda kalıyor” sözlerini kullandı.

HER İŞİ EHLİNE BIRAKIN

Bayramda her yıl yaşanılan görüntülerin bu yıl yaşanmaması için vatandaşları uyaran Balbaloğlu, sözlerini şöyle konuştu: “Bazı vatandaşlar kendi imkanları ile kurbanlık kesimini yapıyor. Bir de kasap olmayanlar kasapmış gibi bayramda kesime gidiyor. Bizler daha önce de gördük. Kunduracı bile kasap oluyor. Biz diyoruz ki, işi ehline bırakın. Güvendiğiniz, bildiğiniz kasapları çağırın kesim için. Böylelikle hem sağlık ve hijyen açısından, hem de etin zarar görmemesi, lezzetini kaybetmesi açısından kesim için kasabınızı çağırın. Böylelikle hayvana da eziyet edilmemiş olur. Kurban Bayramlarında haberlerde gördük. Eline bıçağı alan kasap oluyor. Hayvanlar kanlı, yaralı bir şekilde ayağa kalkıyor. Can çekişiyor. Aynı manzara ile karşılaşılmamak için işi bilene yaptırın.”

BERKHAN PARLAK - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.