Kurban fiyatları cep yakıyor

Kurban fiyatları cep yakıyor

Geçen yıla oranla bu yıl kurbanlığa yüzde 15-20 zam geldi.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Vatandaşlar kurbanlık almanın derdine düştü. Akıllardaki soru ise Kurban fiyatlarının ne kadar olacağı. Kurbanlık varlığı noktasında bir sıkıntı yok ancak kurbanlıklar bu yıl biraz tuzlu olacak. Et ve yem fiyatlarındaki artışlar kurbanlıklara da yansıdı. Kurbanlıkların fiyatında geçen yıla oranda artış yaşandı. Bazı büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıkların fiyatları ise dudak uçuklatıyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kurbanlık fiyatları geçen sene göre çok yüksek görünüyor. Geçen yıl vatandaşın 2 bin liraya aldığı büyükbaşlar bu yıl 2,5-3 bin lira.

ÜRETİCİLER ÇİFTE BAYRAM YAPACAK

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, kurbanlık fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bu yıl ithal hayvana ihtiyacın kalmadığını belirten Karabulut, Türkiye'de yeteri kadar hayvan olduğunu belirterek, "Anadolu'nun her köşesinden üreticiler, hayvanlarını büyükşehirlere götürmek için hazırlıklarını tamamladı. Bu dönemde kurban için yeterli hayvanımız var. İthal hayvan Kurban Bayramı'ndan sonra besi hayvanı olarak gelecek. Bu yıl üreticiler hem fiyatlardan hem de ithalatın engellenmesinden memnun. Üreticiler çifte bayram yapacak diyebiliz. Geçmişte ithalat kararları üreticiyi üzmüştü" şeklinde konuştu.

KÜÇÜKBAŞ BİN LİRAYI BULDU

Kurbanlık fiyatlarının bu yıl yükseldiğini belirten ve fiyatlardaki artışlardaki en önemli etmenin üretim maliyetlerindeki artış olduğuna dikkat çeken Karabulut, "Düvelerin fiyatı ortalama 3 bin ila 6-7 bin, danının fiyatı ise 4 bin ila 10 bin arasında değişiyor. Küçükbaş kurbanlıkların fiyatı ise 500 ila bin lira arasında değişiyor. Kiloyla satılan kurbanlıklar da var. Düvenin kilosu 11-12 lira, dananın kilosu ise 12-13 lira. Geçen yıla göre et ve yem fiyatlarındaki artışa bağlı olarak kurbanlıkların fiyatı arttı. Geçen yıl kurbanlıkların kilosu 10 liraydı. Küçükbaşların fiyatı ise 350-600 liraydı. Büyükbaşların fiyatı da ortalama 2 bin ila 8 bin arasındaydı" diye konuştu.

GEBE HAYVAN ALINMAMALI

Hayvan seçimiyle ilgili önerilerde de bulunan Karabulut, sözlerini şöyle tamamladı: "Hayvanın gebe olup olmadığına mutlaka bakılmalı. Gebe hayvan alınmamalı. Kurban olarak satın alınacak hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu, nakil belgesi olan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olanlardan seçilmesi gerekiyor. Yaşını doldurmuş olanlar kurban olur. Kesimde hayvana eziyet edilmemeli. Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimi yapılmamalı. Atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmaması için de gerekli tedbirler alınmalı."

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.