Kurban Bayramı öncesi bir zam haberi daha

Kurban Bayramı öncesi bir zam haberi daha

Kurban Bayramı öncesinde zam haberleri gelmeye devam ediyor.

Pazar ve market tezgâhlarında geçen hafta 1 ila 1,5 liradan satılan domatesin fiyatı 3 lirayı aştı. Yağmurun verdiği zararın fiyatları artırdığını söyleyen Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, “Arife günü ve öncesinde fiyatlarda talebe göre oynama olabilir.” dedi. Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte oteller ve restoranların sebze stoku yapmasının yanı sıra yağmurlar yüzünden sebze fiyatları tavan yaptı. Kısa bir süre öncesine kadar pazar ve marketlerde kilosu 1-1,5 liradan satılan domates 3 liraya, 1,5 liradan satılan biber 2,5 liraya, 2 liradan satılan fasulye 3 liraya yükseldi. Rekoltedeki düşüklük sebebiyle patates ve soğan fiyatlarının da bu sene düşmeyeceği bildirildi.

Antalya Yaş Meyve Sebze Hali’nde sivri biberin kilosu 2,20 ila 2,5 lira, domates 2,75 ila 3 lira, fasulye 2 ila 2,60 lira arasında satılıyor. İstanbul Hali’nde ise sivri biber 1 ile 1,5 lira, domates 1 ile 4,5 lira, fasulye 1,5 ile 3,5 lira arasında tüketiciye ulaşıyor. Özellikle domates, biber, fasulye gibi ürünlerin fiyatları geçtiğimiz haftaya göre önemli miktarda arttı. Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan, domatesteki artışın bayram sebebiyle olmadığını, yağmurun özellikle Ankara bölgesindeki üretim merkezlerinde etkili olmasından kaynaklandığını belirtti.

Geçtiğimiz günlerdeki yağmur sebebiyle üretim merkezlerinde zarar oluştuğuna dikkat çeken Tavşan, şunları kaydetti: “Zamlarda en büyük etken yağışlar oldu. Çünkü şu anda Türkiye’nin en önemli domates üretim merkezi konumundaki Ankara’da özellikle Ayaş ve Beypazarı bölgesinde domates üretim zamanı. Ancak yağışlar sebebiyle ürünler zarar gördü. Şu anda Kurban Bayramı’yla ilgili bir fiyat artışı yok. Ancak arife günü ve öncesinde talebe göre fiyatlarda oynama olabilir.” Bayramdan sonra devreye girecek üretim merkezleriyle domates ve diğer sebzelerdeki fiyatların normale döneceğini belirten Tavşan, “Fethiye, Antalya, Kumluca gibi üretim merkezlerindeki domatesin piyasaya çıkmasıyla pazarın ateşi düşer.” dedi.

PATATES VE SOĞANDA REKOLTE DÜŞÜK

Pazar ve marketlerde hasat mevsimi olmasına rağmen kilosu 2 liradan satılan patates ile 1,5 liradan satılan soğanda rekolte düşüklüğü olduğunu dile getiren TÜSEMKOM Başkanı Yüksel Tavşan, “Halen İstanbul Hali’nde büyüklüğüne göre 1 ila 3 liradan satılan patates 1 ile 2,20 lira arasında satılan soğan fiyatları daha da artabilir. Patates ve soğan üreticileri rekoltenin geçtiğimiz yıllara oranla düştüğünü, bunda sıcak havaların etkili olduğunu söyledi. Patates ve soğanda ihracat olması durumunda fiyatların daha da artması bekleniyor. Üreticiler, fiyatların çok düşeceği kanaatinde değiller.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.