Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Kur’an Kursları Federasyonu

Kur’an Kursları Federasyonu

Hatıralar canlanıyor yazı serisi

Bir Hadis-i Kudsi de Allah buyurur ki; “Siz bana bir karış gelirseniz, ben size bir kulaç gelirim. Siz bana yürüyerek gelirseniz, ben size koşarak gelirim…

1968’den beri Hak yolda olmamın bir ilahi semeresi olsa gerek, 1974’de askerliğimi kısa devre yedek subay olarak 3,5 ay içinde İzmir/Bornova’da yaptım. Bu kadar kısa askerlik belki kimseye nasip olmamıştır. Sanki bir yaz kampı gibiydi. Gün bitiminden 15 önce de bizi izinli olarak ayırdılar. Ankara’ya gelir gelmez, beni dört gözle bekleyen değerli dostum Şeref Ünver adında ki arkadaşım; “Haydi şimdi de birlikte Hac’ca gideceğiz. Ben arabamızı hazırladım. Annemi ve babamı da aldım. Arabamızı sen kullanacaksın ve hiçbir masrafa da katılmayacaksın” dedi.

İyi ama benim askerlik bitirdiğimi gösteren “Terhis tezkerem” yok. O tezkereyi 15 gün sonra gönderecekler. O olmadan da pasaport almam mümkün değil, dedim. Sonra aklıma geldi; “Bizi 15 gün önceden izin belgesi vererek göndermişlerdi. Acaba o belge ile pasaport alabilir miyiz?” dedim. Bir deneyelim dedik ve Ankara’dan Konya’da ki evime gittik.

Bir ara yırtmayı bile düşündüğüm bu belgeyi buldum ve askerlik şubesine giderek durumu anlattım. Askerlik şubesi komutanı; “Tabii olur” deyince bir derin nefes aldım ve Allah’a hamd ettim. Böylece o sene hem askerliğim bitmiş ve hayalimden bile geçirmediğim halde ben Hacı olmuştum.

4.kuran-kurslari-federasyonu-.jpg

Federasyonumuzun Balıkesir’de yaptığı bölge toplantısında Balıkesir Müftüsü konuşurken. Soldan sağa; merhum Şakir Simit ve Orhan Sert, ayakta Zülfer Erol, Nevzat Laleli, Mehmet Solmaz ve Musa Okçu görünmektedir.

Hac’dan döndükten sonra bir taraftan kendime uygun iş ararken, diğer taraftan MSP Genel Merkezi’ne de zaman zaman uğruyor, oradaki manevi havayı teneffüs ediyordum. Yine böyle bir gün MSP Genel Merkezi’nde Mehmet Ali Cengizgil (Kütahya/Tavşanlı eski Belediye Başkanı) adında ki arkadaşımızın yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu gördüm. Kendisine ne yaptığını sorunca da “Kur’an Kursları Federasyonu kurmak için tüzüğünü hazırlıyorum” dedi. Ben de kendisine; “Ülkemizin dört yanında asker arkadaşlarım var. Onların ben de adresleri var. Onlara yazalım. Bize çevrelerinde ki Kur’an kursu dernekleri ile Cami derneklerini haber versinler. Bunları da federasyonun kurucusu yaparız” diye balıklama işin içine atıldım.

Evet, atladım ama benim niyetim böyle bir kuruluşa yardımcı olmaktı. Nereden bilebilirdim ki bu muazzam yük sonra benim üzerimde kalacak…

Meğer Hocamız, 1977 seçimlerin de köylerde karşılaştığımız, “MSP Kur’an kursu kapattı” ithamlarına, “Hayır, biz Kur’an kursu kapatmadık, bilakis Kur’an kursları açtık” demek yerine, bir Kur’an Kursları Federasyonu kurarak cevap vermek istemiş” ve Mehmet Ali Bey’e Federasyon tüzüğünü hazırlaması için talimat vermiş.

Mehmet Ali Bey hem işin tüzüğüyle uğraşıyor ve hem de bu işten nasıl sıyrılırım diye düşünüyormuş. Benim işe hemen yardımcı olduğumu görünce Hocamıza; “Hocam bu işi yapsa yapsa Nevzat Laleli yapar” demiş. Hocamız beni çağırdı ve “Hadi bakalım hayırlı olsun. Kur’an Kusları Federasyonunu sen kuracaksın” deyiverdi.

Hocam ben Mühendisim. Bunu bir ilahiyatçı arkadaşımız kursun, diyecek oldum, “Artık karar verilmiştir. Bize düşen bu karara uymaktır” dedi ve başka işe geçti. FEDERASYON KONYA’DA KURULDU

Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirler de örfi idare (sıkıyönetim) vardı. Bir dernek veya bir federasyon kurmanız izne bağlıydı. Bizimse vaktimiz az, ömürlerimiz ise kısadır. Konya’da Orhan Sert diye bir öğretmen arkadaşımız var. Onu arayarak, “Kur’an Kursları Federasyonunun merkezi Konya olmak üzere kuracağız” dedim ve kuruluş günü bir basın toplantısı ile kuruluşu ilan edeceğimizi ilave ettim.

29 Mayıs 1979, hayırlı Salı günü Kur’an Kursları Federasyonumuzu Konya, Ankara, Balıkesir, İstanbul/Eyup, Adana/Osmaniye gibi Kur’an Kursu derneklerinin katılmasıyla kurduk ve ilan ettik.

Orhan Sert kardeşimiz 1 Ocak 2016 günü Konya’da vefat ettiği zaman benim bu vefattan haberim yoktu. Ama ben o anda tevafuken Konya’da bulunuyordum ve Allah beni, bu kardeşimin cenazesine katılma imkânı verdi.

17 – 18 Ocak günü Marmara bölgesindeki Kur’an kursları idarecileri ile ilk bölge toplantımızı Balıkesir’de yaptık ve Balıkesir Müftüsünü konuşma yapması için davet ettik.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR