Kupanın hikayesi

Kupanın hikayesi

Tarihinde ilk kez Türkiye Kupasını müzesine getiren Atiker Konyaspor müthiş bir başarıya imza attı. Yeşil-beyazlı ekip finalle birlikte tam 12 maç oynayarak kupayı kucaklamayı başardı

Atiker Konyaspor tarihinde ilk defa kupa finaline ulaşırken geçmişte kupa kazanmış takımlardan sadece Trabzonspor'la, o da grup aşamasında karşılaştı.  Finale çıkana kadar 11 maç yapan yeşil-beyazlılar, bu maçların altısını kazandı, ikisi kaybetti, üçünden de beraberlikle ayrıldı ve 18 gol atarken kalesinde sekiz gol gördü.

Ziraat Türkiye Kupasını  tarihinde ilk kazanan Atiker Konyaspor, bu başarıya zorlu bir yolculuk sonrası ulştı.  Yeşil-beyazlı ekip kupada toplam 11 maça çıktı. Aykut Kocaman'ın öğrencileri grup aşamasında altı, son 16 turunda bir, çeyrek ve yarı finallerde de ikişer son olarak final maçıyla birlikte 12 karşılaşmaya çıktı.  Yeşil-beyazlı ekip Finale kadar oynadığı 11 maçın altısını kazanırken, ikisinden yenilgi, üçünden de beraberlikle ayrıldı. Atiker Konyaspor bu maçlarda rakip filelere 18 gol gönderirken kendi kalesinde de 8 gol gördü.

KURA ŞANSI YAŞADI

Yeşil-beyazlı ekibin final yolculuğunda da şansı yaver gitti. Atiker Konyaspor finale gelene kadar, geçmişte kupa kazanmış takımlardan sadece Trabzonspor'la karşılaştı. Ancak o karşılaşma da bir üst tura iki takımın yükseleceği grup aşamasındaydı ve Atiker Konyaspor'u fazla zorlamadı.

H GRUBUNA SERİ BAŞI OLARAK GİRDİ

Kupaya grup aşamasından katılan Atiker Konyaspor, çekilen kura sonucunda H Grubu'nda Süper Lig'den Trabzonspor, Spor Toto 2. Lig'den Gümüşhanespor ve 3. Lig'den Kızılcabölük'le eşleşti. Grupta ilk iki sırayı alan takımların son 16 turuna kalacağı göz önünde tutulduğunda Atiker Konyaspor açısından oldukça güzel bir kura olduğu düşünülebilirdi. Nitekim beklenen olacak ve Aykut Kocaman'ın öğrencileri altı maçlık grup aşamasını üç galibiyet, iki beraberlik ve bir yenilgiyle 11 puan toplayıp ilk sırada tamamlayarak son 16 turuna kalacaktı. Kupanın sürprizlere açık oluşu ise Atiker Konyaspor'u değil, Trabzonspor'u vurmuş, kupanın iddialılarından bordo-mavili takım, averajla Gümüşhanespor'un arkasında kalarak erken havlu atmıştı.

İLK MAÇI DEPLASMANDA OYNADI

Atiker Konyaspor'un gruptaki ilk rakibi Spor Toto 3. Lig temsilcisi Kızılcabölükspor'du. İki takım arasındaki maç 1 Aralık 2016 günü Denizli Atatürk Stadı'nda oynandı ve Atiker Konyaspor, hakemliğini Kutluhan Bilgiç'in üstlendiği bu müsabakayı 4-0 gibi flaş bir skorla kazanarak kupaya iyi bir başlangıç yaptı. Bu maçta yüzde 57'ye 43 topla oynama üstünlüğü sağlayan, rakibinin kaleyi bulan üç şutuna karşılık sekiz isabetli şut atan Atiker Konyaspor, 40'ıncı dakikada Ioan Hora, 45 ve 52'nci dakikalarda Halil İbrahim Sönmez, 80'inci dakikada da Kerim Bölük'ün kendi kalesine attığı gollerle sahadan 4-0 galip ayrıldı.

KONYA’DA GOLSÜZ MAÇ

14 Aralık günü Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu'nda oynanan maçta Atiker Konyaspor'un gruptaki ikinci rakibi Trabzonspor'du. Hakemliğini Ümit Öztürk'ün yaptığı maçta takımlar golsüzlüğü bozamadı ve 90 dakika 0-0 sona erdi.

GÜMÜŞHANE’DE BEKLENMEDİK SKOR

Aykut Kocaman'ın öğrencileri, 21 Aralık'ta Gümüşhane deplasmanında hiç de hesaplamadıkları bir puan kaybına uğradı. Hakemliğini Abdülkadir Bitigen'in üstlendiği bu maçta Atiker Konyaspor, 72'nci dakikada Taner Koç'un kendi kalesine attığı golle maçı kazandığını zannederken, Gümüşhanespor, 90'ıncı dakikada penaltıdan Mehmet Menderes Önkuzu'nun kaydettiği golle skoru 1-1 olarak belirleyecekti. Şimdi Gümüşhanespor 7 puanla zirvede oturuyor, Atiker Konyaspor 5, Trabzonspor da 4 puanla onları takip ediyordu.

RÖVANŞI ALDI

Ancak Atiker Konyaspor 28 Aralık'ta evinde oynadığı maçta Gümüşhanespor'u 3-0 gibi net bir skorla mağlup ederek zirveyi ele geçirecekti.  Hakemliğini Suat Arslanboğa'nın yaptığı maçıyeşil-beyazlılar, 39'da Hora, 76'da Halil İbrahim Sönmez ve 79'da Salih Zafer Kurşunlu'nun (kendi kalesine) attığı gollerle 3-0 kazanmayı bildi.

GRUPTAN ÇIKMAYI GARANTİLEDİ

Atiker Konyaspor, 17 Ocak'ta da evinde oynadığı maçta Kızılcabölükspor'u 1-0 yenerek gruptan çıkmayı garanti altına alacaktı. Kocaman'ın öğrencilerine 3 puanı Kerim Bölük'ün 21'inci dakikada kendi kalesine attığı gol getirecekti. 

TRABZON İLE FORMALİTE MAÇI

Gruptan çıkmayı garantiledikten sonra Trabzonspor'la Avni Aker'de 21 Ocak'ta oynayacağı maç tamamen formaliteye dönüşen Atiker Konyaspor, Koray Gençerler'in yönettiği bu müsabakayı Dame N'doye'un 39'uncu dakikada attığı golle kazanması Trabzonspor'a yaramadığı gibi Atiker Konyaspor'un grup birinciliğini de etkilemedi.

SON 16 TURUNDA RAKİP ÜMRANİYE

Son 16 turu gelip çatmıştı ve Atiker Konyaspor'un karşısında TFF 1. Lig ekiplerinden Ümraniyespor vardı. Ümraniyespor çetin ceviz çıkacak, deplasmanda oynadığı maçta Atiker Konyaspor'a kök söktürecekti. İki takım, 5 Şubat günü Arda Kardeşler'in yönettiği maçta Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu'nda karşı karşıya geldi. Golsüz biten ilk yarının ardından Ümraniyespor ikinci yarıya golle başladı. 48'de Serdar Özbayraktar'la gelen gol Atiker Konyaspor'a soğuk terler döktürecekti. Ancak Ümraniyespor'u öne geçiren golün sahibi Serdar Özbayraktar'ın 68'de ikinci sarı kartla oyun dışı kalması, Konyaspor'un çok işine yarayacaktı. 84'te Dimitar Rangelov'un attığı golle maçı uzatmaya taşıyan yeşil-beyazlılar, 99'da da Jagos Vukovic'in penaltı golüyle 2-1 kazanarak çeyrek finale yükselecekti.

ÇEYREK FİNALDE RAKİP SİVASSPOR

 Çeyrek finalde de Atiker Konyaspor'un karşısında bir TFF 1. Lig takımı vardı. Rakip Sivasspor'du ve Hüseyin Göçek'in yönettiği ilk maç 1 Mart'ta Sivas'ta oynandı. Rakibinin yüzde 54'e 46'lık topla oynama, beşe iki isabetli şut ve yediye birlik korner üstünlüğüne karşılık golsüz beraberlikle dönen Konyaspor, rövanş için avantaj sağladı.

ATİKER KONYASPOR YARI FİNALDE

4 Nisan'daki rövanş maçını Alper Ulusoy yönetti. Atiker Konyaspor, tam bir gol düellosuna sahne olan maçı 3-2 kazanarak yarı finale yükseldi. Bu maçta Atiker Konyaspor, Rangelov'un penaltıdan 34'te, Fofana'nın da 43'te attığı gollerle iki defa öne geçmiş, ancak Sivasspor 37'de Ergin Keleş ve 58'de Emre Kılınç'la rakibini iki defa yakalamıştı. 2-2'lik skor Sivasspor'a turu getirecekti. Lâkin 78'de bir kez daha sahneye çıkan Fofana skoru 3-2 yapıyor ve Atiker Konyaspor'a yarı finalin kapısını açıyordu.

YARI FİNAL İLK MAÇINDA ŞOK

Şimdi finalle Atiker Konyaspor'un arasında sadece Kasımpaşa ile yapacağı iki maç bulunuyordu. Bu maçların ilki 27 Nisan'da Kasımpaşa'daki Recep Tayyip Erdoğan Stadı'nda oynandı. Hakemliğini Ümit Öztürk'ün üstlendiği maçın İlk yarısı sona erdiğinde tabelada 17'de Amir Hadziahmetovic ve 44'te Riad Bajic'in attığı gollerle 2-0'lık Atiker Konyaspor üstünlüğü vardı. Misafir takım neredeyse 45 dakikada finalin kapısını aralamış görünüyordu. Üstelik 82'inci dakikaya kadar da bu 2-0'lık üstünlük devam edecekti. Lâkin yüzde 61'e 39'luk bir topla oynama ve 20'ye beş de şut üstünlüğü sağlayan Kasımpaşa'nın da söyleyecek sözleri vardı. 82'de David Pavelka, 85'te Adem Büyük ve 86'da Samuel Eduok'un golleri beş dakika içinde skoru 3-2'ye getirmişti. 87'de Adem Büyük'ün ikinci sarıyla oyundan ihraç edilmesine karşılık Kasımpaşa bu üstünlüğünü korudu ve 16 Mayıs'ta Konya'da oynanacak rövanşa 3-2'nin avantajıyla gitti.

RÖVANŞTA BÜYÜK BİR DESTEK VE TARİHİ FİNAL 

Ali Palabıyık'ın yönettiği rövanşta tribünlerde 27 bine yakın futbolsever Konyaspor'u destekliyordu. Atiker Konyaspor, Rijad Bajic'in 17 (penaltıdan) ve 57'nci dakikalarda attığı gollerle 2-0 öne geçip bu üstünlüğünü 90 dakikanın sonuna kadar koruyacak, böylece tarihindeki ilk final biletini de cebine koyacaktı.

MÜTHİŞ FİNAL VE MÜTHİŞ SON

Türkiye Futbol Federasyonu Ziraat Türkiye Kupası Finalinin Medipol Başakşehir ile Atiker Konyaspor arasında  31 Mayıs saat 21.30’da Yeni Eskişehir Stadyumunda oynanacağını açıklamıştı. Konya bu duruma çok sevindi çünkü, Atiker Konyaspor son Süper Lige yükselme coşkusunu bu şehirde yaşamıştı.  Ayrıca iki şehrin taraftarları arasında tribün ve gönül bağı bulunuyordu.  Tarihi gün gelip çattığında tüm Konya Eskişehir’e taşınmıştı.  On binlerce taraftar  yüksek hızlı trenle, yüzlerce özel araç ve yüzlerce otobüsle takımlarını desteklemeye gitti.   Eskişehir Stadyumunu dolduran Konya sevdalıları takımlarına verdikleri destekle tüm Türkiye’yi kendisine hayran bıraktı

NEFESLER TUTULDU

Normal süresi ve uzatmaları 0-0 biten maç penaltılara gitti. Atiker Konyaspor’un ilk penaltısın Hora gole çevirdi. Rakibin ilk penaltısını ise Emre Emre Belözoğlu  gole çevirdi.  Yeşil-beyazlı ekipte 2. penaltıda topu başına Riad Bajic geçti. Konyaspor’un gol kralı Bajic de penaltıyı gole çevirdi. Rakibin 2.penaltısında topun başına Epureanu geçti. Atiker Konyaspor’un kalecisi Serkan Kırıntılı son anda ayağıyla yaptığı hamle ile topu kurtardı ve tüm Konya’yı sevince boğdu. Ardından topun başına Atiker Konyaspor’un buz adamı Jagos Vukovic geçti. Vukovic kupanın Konya’ya geldiğinini müjdesini verir gibi penaltıyı  gole çevirdi. Artık kupa  yavaş yavaş yeşil-beyaza boyanmaya başlamıştı. Başakşehir’de Cengiz topun başına gelirken ayakları titriyordu. Genç oyuncu topu üst direğe nişanladı ve artık son sözü söylemek Skubic’e kalmıştı. Kartalın süper kanadı geldi vurdu ve tüm tribünleri sahaya döktü.

FERHAT TÜRKOĞLU merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.