Kulu'da sandık kurulacak

Kulu'da sandık kurulacak

Bazı İsveç vatandaşı gurbetçilerin memleketinde bulunması nedeni ile İsveç Seçim Kurulu, Ankara'daki Büyükelçilik vasıtası ile Kulu'da sandık kuracak.

Bazı İsveç vatandaşı gurbetçilerin memleketinde bulunması nedeni ile İsveç Seçim Kurulu, Ankara'daki Büyükelçilik vasıtası ile Kulu'da sandık kuracak. Seçimlerde partilerin gösterdiği Türk adaylar arasında da büyük bir yarış söz konusu

İsveç'te Eylül ayında yapılacak genel ve yerel seçimler için Kulu'ya sandık kuruluyor. İsveç'te 40 binin üzerinde Kululu vatandaş yaşıyor. Yaz tatili nedeniyle çok sayıda gurbetçi memleketine döndü. Bazı gurbetçilerin memleketinde bulunması nedeni ile İsveç Seçim Kurulu, Ankara'daki Büyükelçilik vasıtası ile Kulu'da sandık kuracak. İsveç'in Kulu Fahri Konsolosu Erdal Akdeve, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Erdal Akdeve, "Şu an Kulu ilçemizde ikamet eden ya da tatilini geçiren İsveç vatandaşlarının bulundukları yerde oy kullanmaları için İsveç Ankara Büyükelçiliği seçim sandığını Kulu’ya taşımaktadır. İlçede bulunan Konsolosluk ofisimizde 27 Ağustos 2014, Çarşamba günü saat 9:30 ile 16:30 saatleri arasında oy kullanımı sağlanacaktır. Oy kullanmaya gelenlerin İsveç kimlik kartları veya kimlik bilgilerini içeren bir belge (id-kort, pasaport ya da geçerli yasal bir kimlik) getirmeleri gerekmektedir. Ayrıca, bu tarihte gelemiyecek olanlar posta yoluyla (rösta med brev) oy kullanabileceklerdir. Bu şekilde oy kullanmak isteyenler için Kosolosluğumuzda oy pusulası ve zarf gibi materyaller mevcuttur'' şeklinde konuştu. Türkiye ile İsveç arasında güçlü bağların olduğunu da belirten Akdeve, ilişkileri güçlendirmek için gayret sarfettiklerini de sözlerine ekledi.

TÜRK ADAYLAR DA YARIŞIYOR

Seçimlerde partilerin gösterdiği Türk adaylar arasında da büyük yarış yaşanıyor. Bu anlamda seçimlerde Türklerin kullanacağı oylar büyük önem taşıyor. İsveç'teki, en büyük göçmen topluluğunu oluşturan ve İsveç İstatistik Bürosu verilerine göre, 80 bine yakın Türk’ün oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimde, irili ufaklı farklı partilerden yüzlerce Türk kökenli aday da yarışıyor.

Daha çok Stockholm'de seçim yarışına katılan Türk kökenli adayların önemli bir bölümü sol partilerin listesinde yer alıyor. Listede yer alan Türkiye kökenli politikacılar Sosyal demokratlardan Serkan Köse, Sultan Kayhan ve Hasan Dölek Sol Partiden Bekir Uzunel, Çevre Partisi Yeşillerden Derya Uzel, Moderat partiden Sedat Doğru olurken Stockholm Belediye Başkanlığına aday olan Yeşiller Partisi Grup Başkan Vekili Mehmet Kaplan Türkiye kökenli seçmenden oy bekliyor. Seçimler bu yıl İsveç'te ki 50’nci yılını kutlayan Türkler'in yanı sıra tüm göçmen toplumunu da yakından ilgilendiriyor. Çünkü Göçmen Karşıtı İsveç Demokratlar Partisinin oy oranı yüzde 10 buldu. Göçmen karşıtı parti bu seçimde güçlenerek çıkarsa göçmenlerin en rahat şekilde yaşadığı İsveç, cehenneme dönebilir. Zira İsveç'te yaklaşık 120 bin Türk yaşarken , bu 120 bin kişiden yaklaşık 100 bin İsveç vatandaşı. Çocukları çıktığımızda 80 bin Türkiye kökenli insanımızın oy kullanacak. Buna rağmen maalesef bu zamana kadar yapılan seçimlerde Türkiye kökenli insanların sandığa gitme oranı yüzde 30'da kaldı. Aynı seçimlerde diğer göçmen kökenli İsveçlilerin sandığa gitme oranı yüzde 60'larda.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.