Kulu geleceğini kaybetti

Kulu geleceğini kaybetti

Kulu Belediye Başkanı Dr. Ahmet Yıldız, “50 bin insan, Kulu'dan İsveç'e gitti. Yeni nesil artık Kulu'ya gelmiyor. Türkçe konuşmayı bile unuttular. Keşke hep tarım ile uğraşsaydık da, gençliğimizi kaybetmeseydik. İsveç, bizim kaybımız” dedi

RÖPORTAJ: EMRE ÖZGÜL

 

SESSİZ VE ÖZLEM DOLU İLÇE

Kulu'daki çoğu evin perdelerinin çekili olduğuna dikkat çeken Başkan Yıldız, ilçenin kaderine terkedildiğini de üzülerek, söyledi. “Gelinler, evlatlar, torunlar Kulu'ya gitmiş. Burada kalan yaşlılar, sobasını bile yakamıyor” diyen Yıldız, “11 çocuğu olan anne babalar tanıyoruz. Bütün çocukları ve torunları İsveç'e yerleşmiş. Kulu ile bir bağlantıları kalmamış. Ne kadar acı bir durum bu insanlara bakmak için Türkistan ve Türkmenistan'dan bakıcılar geliyor. Doğudan da ilçeye göçler başladı. Suriyeliler'in nüfusu ilçede artıyor” açıklamalarında bulundu.

 

 

KOZMOPOLİT BİR YAPIYA SAHİP

**Kulu ismini nereden almıştır ve nasıl bir tarihe sahiptir?

-Kulu, adını göçebe bir toplumun lideri olan “Kulubey' den almıştır. Zamanla adı Kulu olarak kalmıştır 1954 yılında ilçe olmuştur. İlçenin yerli halkının büyük bir kısmı yörüktür. İlçeye daha sonraları Doğu'nun muhtelif yerlerinden gelen kürt aşiretler (Rişvan aşireti, Şeyhbizinli Aşiretleri yerleştirilmiştir. 1853-1856 Osmanlı-Rus Kırım savasından sonra Anadolu'ya göç eden Nogay Türklerinin büyük bir kısmı ilçeye ve çevresine yerleştirilmişlerdir. İlçe kozmopolit bir yapıya sahiptir. İlçe halkı Yörükler, Kürtler, Nogaylar, Türkmenlerden oluşmuştur.

 17-6-012.jpg

 

İLÇENİN HİÇBİR EKSİĞİ YOK

**Göreve başladığınız zaman ne gibi çalışmalara imza attınız?

-Kulu'nun ne ihtiyacı varsa hepsi ile ilgilenmeye çalıştık. Bizden önceki belediyenin ciddi borcu vardı. Onları kapatarak işe başladık. İller Bankası hariç, başka bir yere borcumuz yok. Duble yollar, arıtma tesisleri, stat, kapalı spor salonları, hastane ve yurtlar yaptık. Tek eksiğimiz yüzme havuzunun olmayışıydı. Onu da Büyükşehir Belediyemiz çözüme kavuşturdu. Gençlik merkezlerimiz faaliyetlerini eksiksiz yürütüyor. 13 halı sahamız var. Bin dekarı geçkin yeşil alan yaptık. Öğretmenevi ve kütüphanenin ihalesini yapmak üzereyiz. Konya ilçeleri arasında “Kulu Site” ismi ile en yüksek binayı diktik. 14 katlı binanın içinde ihtiyacı karşılayacak her işletme var. Merkezde 4 tane cami yaptık. Bin 200 metrekarelik kapalı olan bir camimiz var. Selimiye Camii'nin minyatürü tarzında. Yine bu da ilçeler arasında en büyük cami özelliğini taşıyor. Kültür Merkezi yaptık. Altı 4 bin metrekarelik kapalı otopark. Kulu'da yaklaşık 14 bin metrekare kapalı otopark yaptık. 2 milyon metrekareyi geçen bir alana kilitli taş dizdik. Vatandaşın ayağına toz veya çamur değecek hiçbir yer kalmadı. Ağaca bakmak, çocuğa bakmak kadar zordur. 2 bin dekarlık orman alan kurduk. İlk yıl 250 bin ağaç diktik, kuraklık oldu ağaçlarımız yandı. Ardından yeni bir projeyi hayata sokarak, 65 bin fidan ektik. Bir orman havası oluştu. Hayvanların yaşam alanı haline kavuştu. Bunun dışında engellilere ve yaşlılara evde bakım hizmetlerini sürdürdük.

 

BELEDİYENİN KAPISI HERKESE AÇIK

**Tüm bu çalışmaları yürütürken, Kulu halkından nasıl bir destek gördünüz?

-Güzel bir birlikteliğimiz oluyor. Amacımız, ilçemizin eksikliklerini gidermek. Kululu vatandaşlar, görev süresince desteklerini esirgemedi. Belediye olarak bizler de elimizden gelen ne varsa vatandaşlarımız için yapmaya çalıştık. Odamızın kapısını, her zaman açık tuttuk. Başarı için en önemli 3 şey; tasarruf, samimiyet ve ihlastır. Bunun bereketini görüyoruz.  Birliğimizin güçlenmesi ve ihtiyaç sahiplerimizin sıkıntılarının giderilmesi için ataklarımız oldu. Üniversite öğrencilerine burslar verdik. CHP genelge verdi, burs verebilme imkanının önüne engeli koydu. Bir şekilde öğrencilerimize yardımlarımız sürüyor. Biz vatandaşlarımız ile aile gibiyiz. Onlar ağlayınca biz ağlıyoruz, onlar sevinince biz seviniyoruz.

 

GURBETİMİZ SILA OLDU

**Kulu'dan İsveç'e göç hangi yıllarda ve neden başladı?

-Hareketlenme 1965 yılında başladı. Gençliğimiz ve enerjimiz gitti. Şuan için 50 bin insan Kulu'dan İsveç'e gitmiş durumda. Yeni nesil artık Kulu'ya gelmez oldu. Toprakları varsa satıyorlar, bir daha da Kulu'ya uğramıyorlar. Dedeleri, anneleri, babaları ölmüş; burada kimse ile bağı kalmamış vatandaşlar doğal olarak gelmek istemiyorlar. Yatırımı İsveç'te yapmaya başladılar. Gurbetimiz, sıla oldu. 2009 yılında İsveç Başbakanı geldi ve özel olarak beni ziyaret etti. Başbakan, Kulu'dan çok memnun kaldığını belirtti. Kendinin İsveç'te olduğunu hissettiğini söyledi. Çünkü çoğu insan, İsveç dili ile konuşuyor.

 

TÜRKÇE KONUŞMAYI BİLE UNUTTULAR

**İsveç'e gidenler, tekrar Kulu'ya dönüyor mu? Göçten sonra manevi anlamda bir değişim yaşandı mı?

-Öncelikle şunu belirteyim. Kulu'ya her 2-3 ayda bir İsveçli bir bakan gelir. Kulu'da İsveç Fahri Konsolosluğu var. İsveç'teki seçimler, burada da yapılır. İsveç'te yaşayan Kululular, bundan sonra ilçemize yatırım yapmazlar. Önceden bol bol ev yapılır, tarlalar alınırdı. Gidenler, neredeyse Türkçe konuşmayı bile unuttular. Zamanında İsveç'e kültür elçileri göndermemiz gerekirdi. İsveç'te nefsi manada serbestlik var. Gençlerimiz kültürel ve ahlaksal boyutta erozyon geçirdi. Din eğitimi görmüyorlar. Diyanet güzel bir çalışmaya imza attı. İsveç'e giden gençleri, Türkiye'de burslu okutma kararı aldı, kimse gelmedi.  İsveç'te imam hatip açalım denildi, kimse öğrenci göndermedi. Liseyi bitirenler, Türkiye'ye gelsin; uluslararası ilahiyat okutalım kararı alındı. Sadece 3 kişi başvuru yaptı. İsveç, bizim kaybımız. Keşke hep tarım ve hayvancılık ile uğraşsaydık da bu hallere düşmeseydik. Aile müessesesi, ciddi zarar gördü. Ateş, sadece düştüğü yeri yakıyor. Bu kayıp kimsenin umurunda değil. Bu bölgede tasavvuf anlayışının güçlenmesi lazım.

 

 

KULU'YA DOĞUDAN CİDDİ GÖÇ VAR

**Kulu'nun demografik yapısı değişiyor mu?

-Kulu, Konya için çok önemli bir ilçe. Kululular, gittikten sonra buralar hep boş kaldı. Evlerin perdeleri çekildi. Her yer, kaderine terkedildi. Gelinler, evlatlar, torunlar Kulu'ya gitmiş. Burada kalan yaşlılar, sobasını bile yakamıyor. Türkistan ve Türkmenistan'dan bakıcılar geliyor. Doğudan da ilçeye göçler başladı. Her gün neredeyse 6-7 kişi, doğudan gelip Kulu'ya yerleşiyor. Suriye'den de Kulu'ya gelenlerin sayısı hayli fazla. Ayrıca Kulu'nun demir ve havayolu bağlantısı yok. Avrupa'da işçisi çok kalabalık olduğundan İlçe merkezimizde Türk Hava Yolları (THY)'ye ait bir temsilcilik bürosu açıldı ve halkın yararına çalışmalarını sürdürüyor. Bu büroda Avrupa'ya gidecek halka uçak bileti satılıyor.

 

**Dr. Ahmet Yıldız kimdir?

-1954 Kulu doğumlu, İlk ve Orta öğrenimini Kulu’da yüksek öğrenimini Atatürk Üniversitesinde , Doktorasını ise Selçuk Üniversitesinde yaptı. Devlet Yabancı Diller Merkezinde 1 yıl yabancı dil eğitimi aldı, 6 Çocuk Babası Belediye Başkanı Seçilmeden önce Kulu İmam Hatip Lisesi Müdürlüğü Görevini yürütmekte idi. Başkan Yıldız, 2004-2009-2014 yılları arasında belediye başkanlığına seçilmiş olup 2014 yılında yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinde 3. dönem olarak yeniden belediye başkanı seçilmiştir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.