Kültür turlarının yeni mekanı: Çek Cumhuriyeti

Kültür turlarının yeni mekanı: Çek Cumhuriyeti

1992 yılında Slovakya ile yollarını kansız bir şekilde ayıran Çek Cumhuriyeti, sanayi, spor, turizm gibi birçok alanda üzere varlığını hissettiriyor

İBRAHİM BÜYÜKEKEN ÇEK CUMHURİYETİ İZLENİMLERİ-1

1968 yılında Prag Baharı ile komunizme başkaldıran Çekler, gelişen ekonomisi ve sanayisiyle “İkinci Baharı”nı yaşıyor. 1992 yılında Slovakya ile yollarını kansız bir şekilde ayıran Çek Cumhuriyeti, sanayi, spor, turizm gibi birçok alanda üzere varlığını hissettiriyor

_mg_4217-001.jpg

Çek Cumhuriyeti değişen ismiyle Çekya'nin başkenti Prag ve sınır şehri Brno'da 4 günlük bir seyahatim oldu. Bu seyahatimde ilginç izlenimler edindim. Polonya'nın başkenti Varşova'dan otobüsle Prag'a geldim. Çok küçük bir otobüs terminalinde indim. İlk işim bir Prag'da bir pansiyon bulmak oldu. Zar zor bir pansiyonda boş bir yer buldum. Geceliği 14 Euro'ya konakladım. Sırt çantamı bıraktıktan sonra Prag'ı keşfe çıktım. Her köşedeki tarihi binaları, birbirinden güzel eserleri ağzı açık izledim. Prag'ın  gerçekten bir turizm cenneti olduğunu eski şehir meydanına veya Prag Kalesi'ne varınca anladım.

17-1-006.jpg

Çek Cumhuriyeti Avupa'nın en çok ilgi gören turizm ülkelerinden birisi. Çek Cumhuriyeti'nin başkenti  Prag, Avrupa şehirleri arasında en çok ziyaret edilen 6. şehir, dünya şehirleri arasında en popüler 12. şehir konumunda.  Turizm Çek ekonomisi için önemli gelir kaynaklarından biri. Çek Cumhuriyeti’ne yılda gelen 6 milyonun üzerinde turist geliyor. Özellikle Avrupa ülkelerinden ve Türkiye'den gelen turist sayısı her geçen yıl artıyor. Türkler, Çek Cumhuriyeti'ne genelde balayı için gidiyor. Çek Cumhuriyeti'nde toplam hizmet gelirlerinin yaklaşık yüzde 35’ini turizm gelirleri oluşturuyor.

17-2-012.jpg

HİTLER'İN ŞERRİNDEN KURTULAN ŞEHİR

Çek Cumhuriyeti’ne gelen turistlerin yüzde 60'ı Prag’ı tercih ediyor. Karlovy Vary ise yüzde 7.5 ile en cazip ikinci şehir.  Prag'daki tarihi yapının korunmasında en önemli etkenlerden bir tanesi de bu şehrin hiçbir savaşı yaşamaması. Prag, 1. Dünya Savaşı'nda, 2. Dünya Savaşı'ndan etkilenmeyen nadir şehirlerden bir tanesi. Prag, Hitler'in bile bombalatmadığı nadir şehirlerden bir tanesi. Çek Cumhuriyeti’ne gelen turistler arasında Alman vatandaşları ilk sırayı alıyor. Bunda en önemli etken Çek Cumhuriyeti ile Almanyaa'nın komşu olması, ulaşım ağının gelişmiş olması ve vizesiz seyahat. Çek Cumhuriyeti'ne turistik ziyaret sıralamasında Türkiye 31. sırada yer alıyor. Türk turistlerin Çek Cumhuriyeti'ne az gitmesinin en önemli nedeni sıkı “vize politikası”dır. Türk turistler, Avrupa Birliği ülkelerinin konsolosluklarında hakarete uğramamak ve onlarca evrak hazırlamamak için vize istemeyen ülkelere gitmeyi tercih ediyor. Son yıllarda Türkiye'den Çek Cumhuriyeti'ne ziyaretler artsa da sayı yeterli değil. AB'nin vizeleri kaldırması ya da ağır vize rejimini yumuşatması gerekiyor. Elçiliklerdeki onur kırıcı davranışlar, aşağılamalar veya sayısız evraklar yüzünden Türk turistler Çek Cumhuriyeti gibi önemli bir turizm cennetini göremiyor.

17-3-006.jpg

ÇEKLER KENDİ AYAĞINI KURŞUN SIKIYOR

3 gün boyunca bulunduğum Prag'da dikkatimi çeken bazı olaylar oldu. Bunlardan birincisi ve en önemlisi Çeklerin turistlere yönelik kabalığıydı. Restorantlarda size bağıran garson görerseniz şaşırmayın. Menüyü masaya sertçe bırakan garsonlar, asık suratla bakan satıcılar ve döviz bürolarındaki dolandırıcılık olayları Çek Cumhuriyeti için ileride kötü bir imaja neden olacaktır. Bir gün yolunuz Çek Cumhuriyeti'ne düşerse döviz bürolarına dikkat edin. Çekler de bir garip dolandırıcılık olayı var. Yabancı düşmanlığı ve ırkçılık ise Çek Cumhuriyeti'nin imajına büyük bir darbe vuruyor. Biraz esmerseniz size karşı kabalık ve gizli bir ırkçılık başlıyor. Bütün bu olumsuzluklar Çek Cumhuriyeti'nin turizmine darbe vurabilir. Çekler, kendi ayağına kurşun sıkıyor diyebiliriz. Dilenciler de Prag'da önemli sorunların başında geliyor. Prag'da her köşede bir dilenci görmek mümkün. Dilenciler, mutlaka İngilizce biliyor. Rusça ve Almanca bilen dilenciler bile var.

ÇEKLER NERELERE GİDİYOR?

Çekler, uzun süreli seyahatler için Hırvatistan ve Slovakya gibi komşu ülkeleri tercih ediyor. Türkiye, Çekler için sen çekici ülkeler arasında 13. sırada yer alıyor. Kısa süreli seyahatlerinde ise Slovakya ilk sırada yer almakta, bu ülkeyi Avusturya, Almanya, Polonya, Fransa izliyor. Çek vatandaşlar iş için ise öncelikle Almanya’ya seyahat ediyor. Bu ülkeyi sırasıyla Slovakya, Avusturya, İtalya takip ediyor. Çek Cumhuriyetine giriş yapan yabancıların yaklaşık yüzde 75’i sınır komşusu olduğu dört ülke uyrukludur. Ülkeye giriş yapan yabancıların yüzde 1’inden daha azı vizeye tabi ülkelerden geliyor.

ÖNEMLİ TURİZM MEKANLARI

Prag gezilecek yerler listesi bir çok önemli tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. Vltava Nehri’nin ortasından geçtiği bu şehir köprüleri, kanalları, mistik havası, mimari eserleri ve Orta Çağ eserleri ile gezginlere bir çok gezi alternatifi sunuyor. Başta UNESCO Tarih Mirası Listesinde yer alan Eski Şehir Meydanı (Old Town) olmak üzere şehirde bir çok önemli yer bulunuyor.

Prag'da ilk ziyaret edeceğiniz yer mutlaka Prag Kalesi olmalı.  Dünyadaki en büyük tarihi kalelerden olan yapı Prag gezilecek yerler listemizdeki ilk sırada yer alıyor. Kalesi 570 metre uzunluğunda ve 130 metre genişliğinde. Prag dünyadaki en büyük tarihi kaledir. Bohemia kralları, kutsal Roma İmparatorları, Çekoslavakya ve Çek Cumhuriyeti cumhurbaşkanlarının çalışma odaları buradadır. Yaklaşık 7 bin metre karelik bir alan üstüne kurulan Prag Kalesi 570 metre uzunluğunda ve 130 metre genişliğinde.. Birçok yıkım ve yangına rağmen kale zamanla mimari açıdan daha da gelişmiştir. Kale içerisinde gotik Saint Vitus Katedrali, bir manastır, birçok kule ve sarayın kanatları bulunmaktadır. Prag Kalesi alanı üstünde 9. yüzyılda bir kale inşa edilmiş.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum