Kültür Pilot Şehri Konya

Kültür Pilot Şehri Konya

“Dünya Kültür Pilot Şehri Konya” basın toplantısı düzenledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, dünya şehirleri arasında gerçekleşen yarışta bu tür sıfatların önemli olduğunu vurguladı

Konya Büyükşehir Belediyesi, Eş-Başkanlığını yürütmekte oldu Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Kültür Komisyonu ile “Dünya Kültür Pilot Şehri Konya” basın toplantısı düzenledi. Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, UCLG Kültür Koordirdinatörü Jordi Pascal,  ICOMOS BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Temsilcisi Dr. Ayşe Ege Yıldırım, UCLG Uzmanı Doç. Dr. Serhan Ada, Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Kılca, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Başkanı Mücahit Küçüktığlı ve basın mensupları katıldı.

ÇALIŞMALARA YENİ BOYUT KAZANDIRILACAK

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, UCLG'nin eş başkanlığını Konya'nın yürüttüğünü ve etkin bir konumda olduğunu hatırlatarak, "Dünyadaki belediyelerin en yaygın birliği olan UCLG'nin gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde 'Kültür 21' eylemleri kabul edildi ve bu başlıkta 9 tematik alan belirlenerek çalışmalar yürütüldü. Pilot Şehirler uygulaması da bu kapsamda gerçekleştirildi. Avrupa Pilot şehirler var, dünya pilot şehirleri var. Dünya pilot şehirlerinden birisi de Konya’dır. Bu doğrultuda kültürel alanda önemli faaliyetlerde bulunan Konyamız, dünya şehirleri ile de farklı bir iletişim içinde ve farklı diyalogla çalışmalarını yürütmekte ve bundan sonra  UCLG'nin istediği program çerçevesinde çalışmalarına yeni boyutlar kazandıracak" dedi.

KALKINMADA KÜLTÜRÜN ETKİSİ VURGULANACAK

Programın amacı ile ilgili konuşan Akyürek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yerel sürdürülebilir kalkınma ve kültürler arası ilişkiyi güçlendirmek. Bu her alanda düşünülebilir. Örneğin şehirlerin aynı trafik kurallarını uygulamasının daha iyi sonuçlar alacağını düşündük ama birliktelik tam sağlanamadı. Kültür ve sürdürülebilir şehirle ilgili örnek uygulamaların STK, özel sektör ve kamu ile işbirliği ile gerçekleştirilmesi projenin amaçlarındandır. 9 tematik alan temel alınarak, şehirler arasında karşılıklı öğrenme ve kapasite artırılma fırsatlarının sağlanması, ayrıca sürdürülebilir kalkınmada kültürün rolünü görünür kılma gibi önemli bir amaç var. Sürdürülebilir şehirlerde kültürel faktörlerin etkisini ve önemini vurgulama da bir başka program amacı.” Özellikle üniversitelerin gelişimine uygun olarak Bilim Merkezi’nin faaliyete geçirilmesiyle Konya olarak bu alanda önemli bir öncülük üstlendiklerini dile getiren Başkan Akyürek, UCLG Gündem 21 Programı kapsamında yapılacak çalışmalarda da Konya olarak bundan sonra daha etkili olacaklarını dile getirdi. Dünya şehirleri arasında bir yarışın olduğunu vurgulayan Akyürek, “Bu tür sıfatlar ile bu yarışta bulunmuş, söz sahibi olmuş oluyoruz. Biz kültürümüze güveniyoruz, şehrimize güveniyoruz” şeklinde konuştu.

KONYA KIYASLANAMAZ

Programa katılan UCLG Kültür Koordinatörü Jordi Pascal da, UCLG’nin yerel şehirlerin dünyadaki sesi konumunda olduğunu söyleyerek, “Onların sesini dünya platformuna taşımak için elinden geleni yapmaktadır. UCLG bugünün kaynaklarını sonraki nesillere aktarmak için sürdürülebilir kalkınmanın öneminin farkındadır. Bugünü, şehrimizi, kendimizi anlamımız için öncelikle kültürümüzü anlamamıza gerekir” diye konuştu. Bir basın mensubunun Konya ile diğer gördüğü şehirler arasında kıyas yapması üzerine Pascal, “Konya kıyaslanamaz” dedi.

ICOMOS ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Temsilcisi, UCLG Uzmanı Ayşe Ege Yıldırım, son yıllarda kültürün sürdürülebilir kalkınmadaki rolünün önemine değinerek, “Hem uluslararası alanda hem daha yerel düzeylerde çok faaliyet var. Hakikaten bu konunun önemi gittikçe daha iyi anlaşılıyor. Kaybettiğimiz bazı değerleri geri kazanmak çok zor oluyor ve bunun yaşamsal öneminin Konya’da farkındalığının çok yüksek olduğunu görmek çok sevindirici” şeklinde konuştu.

EMİRAY ÖRNEĞİ ÇOĞALTILMALI

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Politikası ve Kültürel Diplomasi UNESCO Kürsüsü Başkanı Doç. Dr. Serhan Ada da, “Konya’nın kitap başkenti ve öğrenen şehirler arasında yer alma başvurusu var. Bu tür yapılan çalışmalarla hem Türkiye’de hem uluslararası boyutta ilişkilerde bir tür öncülük, bir tür ortam hazırlama fonksiyonunun Konya’nın üstlenebileceği kanısındayım. Ayrıca Emiray örneğinin çoğaltılarak, Konya’nın bu alanda da yeni bir çalışma olarak bir tür küçük laboratuvar gibi düşünülerek geliştirilmesi bu yarıştaki hak ettiği yeri kazanmasında önemlidir” dedi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.