M. Emin Karabacak

M. Emin Karabacak

“Küfür Yapma Baba, Kızarım Vallaha!”

“Küfür Yapma Baba, Kızarım Vallaha!”

Malumuz geçtiğimiz hafta 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı coşkuyla kutladık. 23 Nisan’da kutlamaların yanı sıra 23 Nisan’ı anlamlı yapan bazı çocukların temsilen de olsa bir günlüğüne olsa gelecekte oturma ihtimali olan koltuklara oturmalarıdır. Koltukları bir saatliğine olsa oturtma devletin en zirvesinde başlayarak yerleşim yerlerindeki yöneticilere yapıla gelmektedir.

Koltuğa oturan çocuklara sorulan soruların en başında, bu yetki sizde olsaydı ne yapardınız. Yani bu günde kutlamalarla birlikte koltuklara oturan çocukların verecekleri mesajları önemseriz.

Çocuk bayramında çocukların verecekleri mesajlar çok önemlidir diyerek başbakanın, meclis başkanın ve milli eğitim bakanın koltuklarına oturan çocukların bu yılda ne mesajlar verecekler diye haberciler kadar bizlerde merak ettik. Ancak biz koltukta oturanlardan mesaj beklerken asıl mesaj Konya ili Bozkır ilçesi Armutlu Ayşe Veli Demiröz İlköğretim Okulu öğrencilerinden geldi.

AA haberine göre Konya ili Bozkır ilçesi Armutlu Ayşe Veli Demiröz İlköğretim Okulu öğrencileri ellerinde Türk bayrakları, Atatürk posteri ve üzerlerinde "Küfürsüz hayat oh ne rahat, küfür yapma huzursuz olma, küfür olmasın ahlak bozulmasın, küfür yapma baba, kızarım vallaha!" şeklinde uyarıların yazılı olduğu pankartlarla köy içinde dolaştı. Öğretmenlerinin eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşte öğrenciler, benzer sloganlar da attı.

Okul Müdürü Mesut Uyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailelerin küfürlü konuşması nedeniyle çocukların bundan etkilenip zaman zaman kendi aralarında kötü sözler söyleyebildiklerini anlattı. Uyan, "Bu sorunu çözmek için direkt ailelerine ulaşmak istedik. 23 Nisan da buna vesile oldu, bu etkinlik planını yaptık. Sloganları duyan, pankartları miniklerin ellerinde gören köy halkı sokaklara çıkarak öğrencilere alkışlarıyla destek verdi" dedi. (24.04.2014 tarihli Merhaba Gazetesi https://www.merhabahaber.com/koyde-kufur-karsiti-pankartlarla-yuruduler-231983h.htm )

Haberi okuyunca çocukların mesajını çok anlamlı buldum. Anne babalar için çok önemli olmayan, söylenmesi çok kolay; fakat sonucunun nereye varacağını bilmedikleri bir sözün çocuklarda nasıl bir etki yaptığını gösteren önemli bir mesajdı bu.

Her anne baba çocuğunun ahlaklı yetişmesini ve kötü söz söylememesini ister. Bunun içinde anne babalar, çocuklarına en güzel şekilde model olmak yerine daha kolay olan nasihat ederek yetiştirmek istemektedir. Bu yüzden çocukların eğitiminde sadece nasihat boyutunu dikkate alan anne babalar, sözlerinin tutulmadığını görünce ister istemez üzülmektedirler. Bu tür anne babaların durumu için Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: “Ey İman edenler! Niçin yapmayacağınız şeyleri söylersiniz?” (Saff, 61/2)

Söylediği sözü ve yaptığı nasihati hayatında yaşamayan, çocuklarına uygun model olamayan anne babaların edeceği nasihatin de hiçbir faydası olmayacaktır. Bu noktada çocuğa verilecek eğitimin söz ile değil, hal ile yapılması gerekmektedir.  Mevlana Hazretlerinin: “Ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol.” sözü anne babalar, çocuklarına model olma konusundaki ince noktayı çok güzel ifade etmiştir.

Olumsuz davranışlar sergileyen bir anne baba, çocuklarının olumsuz davranışları bırakması ve bu davranışların yanlış olduğunu anlatmaya çalışması ne kadar etkili olabilir ki. Yine kendisi olumsuz davranışlar sergilemede bir sakınca görmeyen; fakat çocuğunun olumsuz davranışlarına aşırı tepki veren bir anne babanın davranışları ne kadar tutarlı olabilir ki. Çocuğa uygun şekilde model olmak yerine; “Çocuğum dediklerimi yap; fakat gittiğim yoldan gitme.” sözü çocukta ne kadar etkileyici olabilir ki.

Anne babaların sözleri ile davranışları arasındaki tutarlılık, çocuklar tarafından daha fazla önemsenmesine ve sözlerinin çocuklar üzerinde daha etkili olmasına neden olacaktır. Bunun içinde anne balar olumsuz davranışın bıraktırma adına çocuklara uzun uzun nasihat etmek yerine en güzel şekilde model olmalıdırlar. Çünkü çocuklar anne babalarının sözlerinden daha çok davranışlarını dikkate aldıkları unutulmamalıdır.

Eğer çocuklara nasihat edilecekse söz ve davranışlarda tutarlı olmakla beraber işe kendilerini sevdirmekle işe başlamalıdırlar. Bunun yanında çocukların yetenek ve kapasiteleri, gelişim dönemleri ve kişilikleri de göz önünde bulundurularak yerinde ve zamanında, özlü bir şekilde bağırıp çağırmadan ve uygun bir dille yapılmalıdır.

Sonuç olarak çocukların bu pankartları, çocukların ahlakını olumsuz etkileyen ve çocuk eğitiminde bir problem olan küfür gibi önemli bir konuyu parmak bastıkları için takdire şayan buluyorum. Böyle önemli bir konuyu gündeme getirerek anne babalara küfür konusunda uygun şekilde geri bildirimler veren başta Konya ili Bozkır ilçesi Armutlu Köyü Ayşe Veli Demiröz İlköğretim Okulu öğrencilerini, çocukların değerli öğretmenlerini ve okul müdürü Sayın Mesut UYAN’ı tebrik ederim. Projelerini takdire şayan buluyorum ve başarıların devamını dilerim.

BAŞSAĞLIĞI: Gazetemiz Merhaba’nın değerli yazarlarından abimiz Mehmet Ali Uz’un değerli eşi Şükran Uz Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Merhumeye Allah'tan rahmet, başta Mehmet Ali Uz hocamız olmak üzere tüm yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Karabacak Arşivi
SON YAZILAR