Kudüs cemaatsiz hale getirilmeye çalışılıyor

Kudüs cemaatsiz hale getirilmeye çalışılıyor

İlk kıblemiz Mescid-i Aksa’ya kavuşmamız sabah namazı ile oluyor. Mescid-i Aksa Kudüslü Müslümanları adeta bir karargahı durumunda. İsrail yönetimi Mescid-i Aksa’yı cemaatsizleştirmeye çalışıyor.

1-Kudüs öncelikli meselemiz olmalı

2-Kudüs cemaatsiz hale getirilmeye çalışılıyor

3-Filistin’in kalbine hançer: UTANÇ DUVARI

4- Filistinliler'in seslenişi: 'Neredesin Osmanlı'

5-Kudüs’te Cuma bayram havasında

6- Aksa hayatın merkezinde

 

HÂLİD ŞEN FİLİSTİN İZLENİMLERİ -2

Meram Belediyesi'nin Kudüs Akademi programı kapsamında düzenlediği Kudüs ziyareti için Konya'dan başlayan yolculuğumuza İstanbul aktarmalı olarak devam ettik. Türk Hava Yolları'nın filosundaki en büyük uçağı Boeing 777 ile uçtuk ve uçak tamamen dolu idi. Gezi dönüşü yaptığım kısa bir araştırma ile sadece THY'nin İsrail'e günde 9 sefer düzenlediğini öğrendim ve bu beni şaşırttı. Filistin'i gitmek için Tel Aviv'e gitmemiz gerektiği acı gerçeği ile tekrar yüzleştik. İsrail'deki tek uluslararası havalimanı Tel Aviv'deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı.

photo_20171107_204315.jpg

HAVALİMANINDA EZİYET VAR MI?

Gezi öncesinde ve yolculuğun başlangıcından itibaren İsrail'in havalimanındaki Türk yolculara uygulandığı konuşuldu. Doğal olarak kafilede biraz gerginlik ve merak vardı. Tel Aviv’e indikten sonra pasaport kontrolü için uzun bir sıraya girdik. 1-2 banko daha açıldı fakat işlemleri yapmaya geç başladılar. Pasaport kontrolünden yaklaşık 2,5 saatte geçtikten sonra otobüslerde beklemeye başladık. Güvenlik kafileden rastgele iki kişiyi sorguya aldı ve tüm kafileyi ekstra bir saat kadar daha bekletti. Bunu Türkiye’den gelen tüm kafileler için uyguladıklarını öğreniyoruz. Amaç bezdirmek...  Sorguya alınanlara, ‘Dedenin ismi ne, niye geldiniz’ gibi sorular sorulmuş ve sadece bekletilmişler. ‘Havalimanında eziyet’ korkusu İsrail yönetimi tarafından kasıtlı olarak oluşturuluyor. Bu korku oldukça yersiz çok da dillendirmemek lazım. Dönüşte de havalimanında söylenildiği gibi bir eziyet ile karşılaşmadık. İstanbul dönüşünde havalimanında güvenlik kontrolünde, “Birinden hediye aldınız mı? Çantanızı siz mi başkası mı hazırladı? Yanınızda bıçak var mı?” gibi sorular soruyorlar. Bir iki saat beklemek eziyet ise Kudüs’ü, ilk kıblemizi görmek için, Filistinli kardeşlerimize ‘yanınızdayız’ mesajını vermek açısından bu eziyet çekilir!

img_5826.jpg

ESKİ KUDÜS TARİH KOKUYOR

Ben Gurion Uluslararası Havalimanı’ndan Kudüs’e yaklaşık 1 saatlik bir mesafe var. Gece saatlerinde, odalarından Kubbet-üs Sahra’nın tüm ihtişamı ile göründüğü otelimize yerleştik. Sabah namazı öncesi kafilemizle birlikte  Sultan Süleyman Caddesi üzerindeki Bab al-Sahira kapısından ‘Eski Kudüs’ olarak adlandırılan ve tarih kokan dar sokaklara girdik. Yaklaşık 1 kilometrekareden oluşan Eski Kudüs’ü atamız Sultan Süleyman’ın yaptığı surlar çevreliyor. Surların uzunluğu 4 bin 18 metre, ortalama yüksekliği 12 metre ve ortalama kalınlığı 2,5 metre. 9 kapısı bulunan tarihi Kudüs surlarının 3 tane de kapatılmış kapısı bulunuyor. Zeytin Dağı’na bakan tarafta bulunan “Altın Kapı” Yahudilere inancına göre, “Mesih’in Kudüs’e gireceği kapı”. Bu kapı Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle örülerek kapatılmış. Kudüs surları, 1981 yılında Kudüs Eski Kenti ile birlikte UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne eklenmiş. Zeytin dağı ve Yahudi mezarlarını önümüzdeki günlerde işleyeceğim.

17-3-013.jpg

-İlk kıblemiz Mescid-i Aksa

CEMAATSİZLEŞTİRME ÇABALARI VAR

Eski Kudüs sokaklarında grup halinde ilerleyip kuzey revaklarından meydana çıkıyoruz. 3-4 İsrail askeri bu kapıda elleri tetikte geçenleri kontrol ediyor. Mahzun olarak Kubbet-üs Sahra’nın tüm ihtişamı ile göründüğü meydana çıkıyoruz. Resimlerde küçük gibi görülen yapı gözümüze çok büyük görünüyor. Bu kubbeli yapı Kudüs’te bulunan kiliselerden aşağı kalmaması için ihtişamlı bir şekilde yapılmış ve dikkat çeken kubbesi 14 ayar altından yapılmış. Sabah namazı vakti kapalı olduğu için ilk kıblemiz Mescid-i Aksa’ya gidiyoruz. 7 kapısı bulunan Aksa’nın bir kapısı geçtiğimiz aylarda yaşanan çatışmalarda zarar görmüş ve yenilenmiş. Mescid-i Aksa’da, İsrail’in cemaatsizleştirme çabaları var. Vakit namazlarında ilk 5 saf boş bırakılarak saf tutuluyor ve 10 saf cemaat (yaklaşık 5’te 1’i) oluyor.  Namazlarda Fatiha Suresi’nden sonra yüksek bir sesle amin deniliyor. Sabah namazının son rekatında rükudan sonra imam dua ediyor, amin diyoruz... Namaz sonrası mescid tam bir bayram havasına bürünüyor. Herkes birbirine sarılıyor, ikramlar yapılıyor. Cami çıkışı verilen zencefilli cay ve kahve gözlerinizi açmaya yetiyor.

17-4-011.jpg

Mescid-i Aksa’nın içi

HEYETİMİZİN YAKININDA SES BOMBASI PATLADI

Programımızın ilk gününde sabah namazının ardından El Halil şehrindeki İbrahim Camii'ne doğru gidiyoruz. 1994'te Yahudi Baruh Goldstien, bu camiyi basarak 29 Filistinliyi öldürmüş. Hz. ibrahim, Hz. İshak ve eşi ile Hz. Rıfka’nın mezarlarının bulunduğu camiye İsrail kontrol noktasından ve detektörlerinden aranarak geçiyoruz! Caminin hücrelerinden birinde ders gören Filistinli çocuklara selam verip cami yakınındaki esnaflarla sohbet ediyoruz. Filistinli esnaf dükkanının bulunduğu Şüheda Caddesi’nin eski ve yeni fotoğraflarını gösteri içler acısı halini gösteriyor. İsrail bölgeyi kurutmuş! Dönüş için otobüslerimize binerken okullarından çıkmış Filistinli çocuklar İsrail kontrol noktasını taş yağmuruna tutuyor, çocukların cesaretlerini takdir ediyoruz. Tam bu sırada bir patlama sesi duyuyoruz. Gazetecilik refleksi hemen otobüsten inip sesin geldiği yere koşuyoruz. Bir İsrail askeri taş atan çocuklar tarafına bir ses bombası atmış. Fotoğraf çekmeye çalışırken çocuklar engelliyor. Aileleri tembihlemiş belliki. Rehberimiz bu tür olayların olağan bir durum olduğunu söyledi. Heyetimiz kalabalık olduğu için olay yerinden uzaklaştık.

YARIN:

-İsrail’in utanç duvarları

-Müslümanlar Kudüs’e giremiyor

 

17-5-003.jpg

 El Halil şehrindeki İbrahim Camii içi

 

17-6-007.jpg

 İsrail askerleri her köşede!
17-7-004.jpg

Şüheda Caddesi’nin eski ve yeni hali

 

23600013_1444509705663580_1218867805_o.jpgEl Halil Camii’nde çocuklarla

 

17-9-001.jpg

 Eski Kudüs’te bir duvar

17-10-001.jpg

El Halil’de çocuklar İsrail askerlerine taş atıyor

 17-11.jpg

Filistinli çocukların taşına ses bombalı yanıt!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum