Kudüs Akademi’nin konuğu Prof. Dr. Arabacı oldu

Kudüs Akademi’nin konuğu Prof. Dr. Arabacı oldu

Konya'nın merkez Meram İlçe Belediyesi tarafından Kudüs Yılı'na özel olarak düzenlen Kudüs Akademi programı Prof. Dr. Caner Arabacı'nın "Osmanlı Döneminde Kudüs Tarihi" konulu eğitimiyle devam etti.

Meram Belediyesi tarafından Meram Uluslalararası Gençlik Akademisi'nde Kudüs Yılı'na özel olarak düzenlenen Kudüs Akademi programları her hafta farklı konularda verilen eğitimlerle devam ediyor. 5 hafta sürecek olan Kudüs Akademi'nin bu hafta ki konuğu Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı, "Osmanlı Döneminde Kudüs Tarihi" konulu sunum yaptı.

Prof. Dr. Caner Arabacı, "Kudüs yeniden İslam medeniyetinin 3 önemli merkezinden biri olacaksa Kudüs ile ilgili şairlerin ses çıkarması lazım. Kudüs ile ilgili romancılarımızın eserler yazması lazım. Senaristlerimizin Kudüs ile ilgili senaryolar yazması, tiyatrocuların tiyatro sahnelemesi lazım. Tabii en başında da Kudüs ile ilgili bilgi, düşünce birikimini arttırmamız lazım" dedi.

"1914'te Filistin'de Yahudi nüfusu yüzde 6'ydı"

Osmanlı son devri, Kudüs'e Yahudi yerleşimi ve Siyonizm bağlantılı gelişmeleri anlatan Prof. Dr. Arabacı, Sultan Abdülhamit'in tahttan indirilmesiyle birlikte Filistin'de Yahudi yerleşiminin önünün açıldığını belirterek, "1914'e gelindiğinde Filistin'de Yahudi nüfusu genel nüfusun yüzde 6'sı civarındaydı. Yahudiler, Filistin'le İngilizlerle birlikte Mehmetçikle savaşır. Çanakkale'de Siyon birliği bizimle savaşmaya gelir. Ondan sonra Balfour Deklerasyonu imzalanır. Yani Osmanlı devleti çekildikten sonra Filistin'de Yahudilerin yerleşmesi ve orada bir devlet kurmaları mümkün hale getirilir. Aynı deklerasyon ABD, Fransa ve İtalya ile de yapılır. 1922'den itibaren Filistin'de bizim yerimizi İngilizler alır ve onların kanadı altında Yahudi yerleşimi hızlandırılır ve 1948'de Yahudi devleti ilan edilir. İstanbul Yahudilerinin bir sözü var ki hepimizi derinden yaralar: Sultan Abdülhamid'e 20 milyon altına yaptıramadığımızı İttihatçılara birkaç yüz bin altına yaptırdık" diye konuştu.

NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı, "Kudüs'e sahip çıkmanın hilale, İslam'a, Anadolu'ya, Türkiye'ye sahip çıkmak olduğunun bilincini yeşertmek zorundayız. Umarım sizler bu bilincin birer nüvesi olursunuz" diyerek konuşmasını tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum