Küçük Furkan gözünden oldu!

Küçük Furkan gözünden oldu!

Satışı yasak olmasına rağmen çocukların rahatlıkla ulaşabildiği, özellikle bayram günlerinde de bir sevinç belirtisi olarak patlatılan “patlayıcı maddeler” bu bayramda da can yaktı. 9 yaşındaki Konyalı Halil Furkan Yiğit, gözünü kaybetti

Ramazan Bayramının sevincini, her bayramda olduğu gibi bu bayramda da yine çocuklar çıkardı. Kimi çocuk bayram harçlıkları ile oyuncak alıp parasını farklı şekilde değerlendirirken, kimisi de topladığı bayram harçlığını yasak olmasına rağmen halk arasında “torpil, çatapat, kız kaçıran, maytap” olarak bilinen proteknik patlayıcılara verdi. Çocukların özellikle bayramlarda oyun ve eğlence aracı olarak kullandığı patlayıcı maddeler, ciddi tehlike saçtı. Yetkililerin her bayram öncesi yaptığı onlarca uyarıya rağmen çoğu aile, çocukların bu tehlikeli oyununu “bir seferden bir şey olmaz” diyerek, görmezden geldi. Bayram süresince Konya'nın çeşitli yerlerinden büyüklü küçüklü patlama sesleri duyuldu. Sesten rahatsız olan vatandaşlar, patlayıcı maddelerin birine zarar vermesinden de büyük endişe duydu.

BAYRAM SÜRESİNCE KORKU YAŞATTILAR!

2006 yılında yayımlanan genelge ile yasaklanan bu maddelerin satışı ve kullanımı sırasında izinsiz ve usulüne aykırı yaklaşımların, çocuklarda yaralanma ve hatta ölümlere yol açabildiği bu bayramda da akıllardan çıkarıldı. Yine bu patlayıcı maddeler nedeniyle büyük yangınların da ortaya çıktığı, yangınlar sonucunda da ciddi külfetli maddi kayıpların meydana geldiği hafızalardan yitirildi. Bu maddelerin izinsiz, zamansız veya uygunsuz yerlerde kullanılması 3 günlük Ramazan Bayramı süresince Konyalılar'a korku, heyecan ve panik yaşattı. Halkın can ve mal güvenliği tehlikeye girdi. Altınekin Dedeler Mahallesi'nde yaşanan talihsiz bir olay ise patlayıcı maddelere karşı olan tedirginliği doğrular nitelikte oldu.

9 YAŞINDAKİ FURKAN GÖZÜNÜ KAYBETTİ

Konya'da oturan, bayram ziyareti için dede evine “Altınekin'e” ailesi ile birlikte giden 9 yaşındaki Konyalı Halil Furkan Yiğit'in başına gelenler, yetkililerin sürekli yaptığı uyarıların neden dikkate alınması gerektiğini bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Yiğit ailesinin bayramı, büyük bir üzüntüye dönüştü. 9 yaşındaki Halil Furkan Yiğit, neredeyse Konya'da bir adet haline gelen ve bayramın sevincini yansıtmak için çok önemli bir davranışmış gibi gösterilmeye çalışılan “patlayıcı maddeleri patlatma” esnasında gözünü kaybetti. Küçük Furkan, yaşanan üzücü olayın ardından hemen aile büyükleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Yapılan bütün müdahalelere rağmen, 9 yaşındaki Halil Furkan Yiğit, gözünü kaybetti. Doktoları tarafından ise Furkan'ın bir daha “göremeyeceği” söylendi. Furkan ve ailesinin bu olaydan sonra olayın şokunu atlatabilmesi adına psikolojik destek alacağı da öğrenildi. Küçük Furkan'ın amcası Hasan Yiğit, “Bayram günü çok üzüldük. Biz, bu tarz olayların yaşanmasını istemiyoruz. Yasak olmasına rağmen bu patlayıcı maddeleri kim, ne için satar? Artık köy bakkallarında bile patlayıcı maddelere ulaşmak çok kolay bir hale geldi. Bir avukat ile görüşüp, satıcı hakkında suç duyurusunda bulanacağız. Bizim canımız yandı, kimsenin canının yanmasını istemiyoruz” dedi.

YASAK OLMASINA RAĞMEN NASIL SATILIYOR?

İçişleri Bakanlığı'nın 2006 yılında yayınladığı genelgeyle çocukların oynadığı patlayıcı maddelerin bakkal, market, kırtasiye ve oyuncakçı gibi iş yerlerinde satılması yasaklanmıştı. Bu kararla, çocuklar mahalle bakkallarından maytap, torpil ve yıldızlı roket gibi patlayıcı maddeleri satın alamayacaktı. Bu genelgeye rağmen, kenar mahallelerde, köylerde ve çoğu yerde bu patlayıcı maddelerin satılması “Acaba yeterince denetleme yok mu?” sorularını da akla getirdi. Satışları yasak olduğu halde merdiven altı satış yapan esnafların da büyük bir vebal altında olduğu belirtildi. Ayrıca bu maddelerin satışını yapanlara da bu maddeleri alanlara da caydırıcı cezaların olduğunu hukuk ortaya koydu.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum