Kubadabad Sarayları ayağa kaldırılacak

Kubadabad Sarayları ayağa kaldırılacak

TBMM Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu üyeleri, Konya’nın Beyşehir ilçesinde göl kıyısında bulunan tarihi Kubadabad Sarayları’nda incelemelerde bulundu.

TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı ile Konya Valiliği arasında Beyşehir Gölü’ne kıyısı olan Gölyaka Mahallesi’nde bulunan Büyük ve Küçük Kubadabad Sarayı kalıntılarının konservasyon, restorasyon ve alanda yapılabilecek kazı işlerinde kullanılmak üzere 5 milyon liralık bir ödeneğin tahsis edilmesi konusunda imzalanan işbirliği protokolü sonrasında TBMM Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu üyeleri bölgede incelemeler yaptı. TBMM Bilim ve Değerlendirme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, TBMM Genel Sekreter Yardımcısı ve Kurul Üyesi Dr. Yasin Yıldız, Kurul Üyesi Prof. Dr. Nuran Kara Pilehvarian, Restorasyon ve Teknik Uygulamalar Başkanı Sinan Böcek, Müzecilik ve Tanıtım Başkan Yardımcısı Vekili İlhan Kocaman ve beraberindekilerin yer aldığı heyete Konya Valisi Muammer Erol, Beyşehir Kaymakam Vekili ve Derebucak Kaymakamı Bülent Ay, Hüyük Kaymakamı Bayram Türker, Derbent Kaymakamı Arif Oltulu, Beyşehir Garnizon ve İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Özdemir, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Konya Müze Müdürü Yusuf Benli de eşlik etti. Beyşehir Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı’na bağlı asayiş botu ile Beyşehir Gölü üzerinden tarihi kazı sahasına gelen heyet, burada restorasyon ve konservasyon yapılacak Küçük ve Büyük Saray’da incelemelerde bulundu.

Gezinin sonunda bir açıklama yapan Prof. Dr. Nuran Kara Pilehvarian, heyet üyeleriyle yerinde bir inceleme yaptıklarını belirterek, “Heyetimize restorasyonla ilgili bir proje geldi. Onun üzerine bölgede yürütülen kazı hakkında Prof. Dr. Ali Osman Uysal’dan bilgi aldık. Sonuçta tabi bu görkemli ve önemli bir saray. Bu sarayın belli bir miktar fikir verecek kadar ayağa kaldırılması görüşülüyor. Konu budur. Restorasyon işlemleri ise herhalde yaza doğru başlar. Şu anda burada önce bir temizleme ve sağlamlaştırma yapılması gerekiyor. Buna bağlı olarak kazı da devam edecek” dedi.

Heyet, Beyşehir programının sonunda tarihi Eflatunpınar Anıtı ile Eşrefoğlu Camii’ni de ziyaret etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.