Krv Çok Dilliliği Potansiyel Olarak Görüyor

Krv Çok Dilliliği Potansiyel Olarak Görüyor

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann, çok dilliliği bir potansiyel olarak gördüklerini söyledi. “Ya anadil, ya Almanca” noktasında olmadıklarını ifade eden Löhrmann , Almanya’nın bir göçmen ülkesi olduğuna...

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann, çok dilliliği bir potansiyel olarak gördüklerini söyledi. “Ya anadil, ya Almanca” noktasında olmadıklarını ifade eden Löhrmann , Almanya’nın bir göçmen ülkesi olduğuna dikkat çekti. Eğitim Bakanı Löhrmann “Meclisimizde bu durum kabul edilmiştir. Biz bu çocukların tamamının ailelerinden aldığı bu lisanları daha iyi öğrenebilmelerini istiyoruz. Ayrıca AB’nin standardı olan ikinci hatta üçüncü lisanı öğrenmelerini burada özellikle KRV’de istiyoruz.” dedi.

KRV Arnsberg Valiliği ile KRV Uyum Meclisleri Başkanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği "Herkese daha fazla lisan. KRV okullarında tabii çok dillilik." başlıklı toplantıya katılan eyalet Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann, “Çocuklar kendilerinde olan bu potansiyele değer verildiğini anladıkları anda daha farklı şeyleri de severek öğreniyorlar.” diyerek çok dilliliğin motive edici yönüne vurgu yaptı.

ALMAN TOPLUMU ÇOK DİLLİLİĞİ BİR KAZANÇ OLARAK GÖRMELİ

Arnsberg Valisi Dr. Gerd Bollermann de KRV’de 550 bin öğrencinin 170 bininin göçmen kökenli olduğunu ve bunların 65 bininin Almanca dışında bir dil kullandığını söyledi. Eyalette son yıllarda göçmen sayısının arttığını da hatırlatan Dr. Bollermann, çok dillilik ve çok kültürlülüğün artık hayatın bir gerçeği olduğunun kabul edilmesi gerektiğini dile getirdi. Arnsberg Valisi ayrıca, “Didaktik olarak ve dil bilimi açısından çok dillilik hem çocuklar için hem de toplum için çok avantajları var.” ifadelerini kullandı.

“Başkasının kültürünü bilen insanla, aşırıların ve ırkçıların tuzaklarına düşmüyor. Bu sebeple çok farklı avantajları oluyor. Bunun için çalışıyoruz” diye konuşan Dr. Bollermann, “Ama kim ki bunun düğmeye basmakla gerçekleşeceğine inanıyorsa, yanılıyor. Bu bir süreçtir. Alman toplumuna da diyoruz ki, çok dilliliği bir kazanç olarak görünüz.” dedi. Programın organizatörlerinden KRV Uyum Meclisleri Başkanı Tayfun Keltek de göçmen kökenlilerin bu potansiyelinin değerlendirilmesinin okul ve meslek eğitimlerine katkısı olacağını ifade etti.

Program çerçevesinde ayrıca iki dilli eğitim yapan okullar stant kurarak okullarında çok dillilik ve kültürlülük alanında yaptıkları çalışmaları anlattı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.