Krv Binlerce Meslek Diplomasını Tanıyacak

Krv Binlerce Meslek Diplomasını Tanıyacak

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti artan kalifiye elemanı ihtiyacını 80 bine yakın göçmenin yurtdışında edindiği meslek diplomalarını tanıyarak aşmayı düşünüyor. KRV Uyum ve Çalışma Bakanı Guntram Schneider, geçen yıl...

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti artan kalifiye elemanı ihtiyacını 80 bine yakın göçmenin yurtdışında edindiği meslek diplomalarını tanıyarak aşmayı düşünüyor. KRV Uyum ve Çalışma Bakanı Guntram Schneider, geçen yıl içinde işleme alınan 4 bin 452 başvuru içinde sadece 528 diplomanın tanındığını, tanınan diplomaların da yarıdan fazlasının bakıcılık ve tıp meslekleri olduğunu söyledi. Schneider, meclis uyum komisyonunda da teklif getirerek mülteciler içerisinde meslek diploması olanların diplomalarının bir an evvel tanınarak iş dünyasına girmesini istedi.

Eyalette 80 bin kadar göçmenin meslek diploması olmasına rağmen bu zamana kadar değerlendirilmemiş olmasından yakınan KRV Uyum ve Çalışma Bakanı Guntram Schneider, diploma sahiplerinin büyük çoğunluğunun zaten Almanya’da kalacağı için Almanya dışındaki ülkelerde elde edilen karne ve diplomaları tanıyacaklarını duyurdu.

Schneider, geçen yıl içinde işleme alınan 4 bin 452 başvuru içinde sadece 528 diplomanın tanındığını hatırlatarak, tanınan diplomaların da yarıdan fazlasının bakıcılık ve tıp meslekleri ile alakalı olduğunu vurguladı. KRV bu yenilik ile hem göçmenlerin durumuna hem de günden güne daha çok ihtiyaç duyulan kalifiye eleman sorununa bu şekilde katkıda bulunmak istiyor.

Bakan Schneider, göçmenlerin kalifiye eleman olarak göçmenlerin önemine de vurgu yaparak, “İyi eğitimli göçmenlerin buraya gelmeleri artık daha bir önem kazanmıştır çünkü kalifiye eleman sıkıntımızı giderecek potansiyeli barındırıyorlar.” şeklinde konuştu. Schneider geçen yıl diploması tanınan göçmenlerin başında Rusların geldiğini bunları Polonya, Romanya, Yunanistan, Türkiye ve Suriye kökenlilerin takip ettiğini söyledi. Tanınan diplomaların başta sağlık ve bakıcılık olmak üzere iktisat, ekonomi, idari ve teknik mesleklerin olduğunu ifade etti.

MÜLTECİLERİN DİPLOMALARINDAN DA FAYDALANILMALI

Bakan Schneider ayrıca KRV Meclis Uyum Komisyonu’na da teklif getirerek mülteciler içerisinde meslek diploması olanların diplomalarının bir an evvel tanınarak iş dünyasına katılımlarının sağlanmasını istedi. Mültecilerin çalışması konusunda da yasal engellerin kaldırılmasını isteyen SPD’li siyasetçi, federal çapta yapılacak mülteciler zirvesinden de iltica müracaatlarında acilen yasal düzenlemelerle kalma izini işlemlerinin hızlandırılmasını talep etti.

‘GÖÇMENLER İÇİN BAKICILIK’ MESLEĞİ GELİYOR

KRV hükümeti eyalete gelen çok sayıdaki mültecilere daha iyi hizmet verebilmek için yıllardır Almanya’da yaşayan göçmenlerden yararlanmak istiyor. Eyalet hükümeti, uzun zamandır burada yaşayan göçmenlere ek bir eğitim vererek profesyonel mülteci danışmanı/bakıcısı olma imkanı sağlayacak. Bunun için yeni bir meslek oluşturmayı ve adının ‘Göçmenler için bakıcılık’ (Sozialbetreuer für Migration) olacağını bizzat KRV Uyum ve Çalışma Bakanı Guntram Schneider duyurdu.

Bu mesleğin müfredatının ve temellerinin oluşturulması için en kısa zamanda Sanayi ve Ticaret Odaları (IHK) ile görüşeceğini söyleyen Schneider bu sayede mültecilerle daha profesyonel ilgilenilmesini planlıyor. Bununla birlikte mültecilere de böylece kendilerinin daha ciddiye alındıklarını ve kendileriyle ilgilenildiği hissinin verilmesi düşünüldüğü ifade edildi. Mültecilerle ilgili ortaya çıkan skandallardan sonra bununla da yeni skandal olmaması için bir tedbir niteliği taşıyacağı ifade ediliyor.

Ek bir meslek eğitimi olması düşünülen bu meslek eğitiminin daha çok kendi memleketinde terapi veya psikoloji eğitimi almış göçmenlere hitap edeceği belirtildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.