Krizden etkilendiler

Krizden etkilendiler

Yılbaşında dağıtılan promosyon ürünleri artan dolar kurundan etkilendi.

Yılbaşının yaklaşması ile firmaların reklam ve tanıtım için tercih ettikleri yollardan biri olan promosyon ürünleri sipariş edilmeye başladı. Yıllar önce neredeyse kalem, çakmak ve ajandadan ibaret olan promosyon sektörü bugün, tişörtten ayakkabıya, termostan taşınabilir disk ve bilgisayarlara kadar yüzlerce çeşit ürünü kapsıyor. Kurumlar hem tanıtım amacıyla, hem de müşterilerin ilgisini çekmek için birbirinden ilginç ürünleri tercih ediyorlar. Promosyon sektörü, ürünlerin tamamına yakının yurt dışından dolar üzerinden gelmesi nedeniyle zor durumda. Sektörün büyük kısmı Çin'den ithal edilen ürünlerden oluşuyor. Bu ürünler, fiyatların ucuz olması sebebiyle tercih ediliyor. Saat mekanizmaları, plastik hammaddesi, bilgisayar depolama ürünleri ithal yollarda geldiği için dövizdeki küçük bir değişim ithalatçıyı etkiliyor. Aralık ayının ortalarına gelinmesine rağmen promosyon firmaları umdukları siparişi alamadı. Artan kurlara rağmen sektör temsilcileri fiyatları yükseltmek istemese de satışlar beklenilen düzeyde değil.

KRİZDE PROMOSYONDAN KISILIYOR

Alcan Promosyon Sahibi Salim Alcan, Aralık ayının ortasına gelinmesine rağmen yılbaşı promosyon siparişlerinin yeni yeni başladığını belirterek, “Başlayan siparişler de zayıf gidiyor. Sektör her geçen yıl zayıflıyor. Promosyon, reklam insanların sıkıştıkları an bütçesini kestikleri bir alan. Kriz anlarında sektörümüz direkt etkileniyor. Dolardaki yükselme de sektörü olumsuz etkilendi. Yurtdışından ürün getirenlerin zorluk yaşadığını belirten Alcan, şöyle konuştu: “Biz birkaç ürün dışında yurtdışından ürün getirtmiyoruz. Fakat kendi üretimini yaptığımız ürünlerin de hammaddesi de dolarla geliyor. Anahtarlığı, flash diskin kaplanmasını, saati kendimiz imal ediyoruz fakat. Saat mekanizmaları, PVC hammaddesi, flash disklerin kendisi dışarıdan dolarla geliyor. Etkilenmemek mümkün değil. Fakat fiyatları artıramıyoruz. Zaten piyasa durgun fiyatları artıramıyoruz. Ürün çeşitliliğimizi artırmaya çalışıyoruz. promosyon sektörü ürün çeşitliliği açısından sınırsız bir alan. Farklı ürününler ürüterek farklılık yakalamaya çalışıyoruz.”    

SEKTÖR HER GEÇEN YIL DARALIYOR

Arma Grafik Matbaa Promosyon Sahibi Kamil Parlak da sektörün bekleneni yakalayamadığını satışların her geçen yıl düştüğünü ifade etti. Arma Grafik Matbaa Promosyon Pazarlama Sorumlusu Tevhide Nur Büyükcirit de açıklamasında promosyon sektöründeki korsan firmaların kendilerine zarar verdiğine işaret ederek, şu ifadelere yer verdi: “Kalitesiz ürünleri düşük fiyata satıyorlar. Doların artışı sektörü çık etkiledi.  Tüm ürünler dolar bazında alınıyor. Temel promosyon ürünlerinde fiyat artışı var. Sektör her sene biraz daha daralıyor. Promosyon işi ile de uğraşan firma sayısı çok arttı. Şu sıralar genellikle takvim, saat, bloknot, ajanda siparişi geliyor. Fuar için de promosyon çalışmaları yapılıyor. Reklam bütçeleri kısıldı firmalar daha az promosyon siparişi veriyor. 2 bin tane üretim yaptıran bir firma artık bin tane sipariş veriyor.”

HÂLİD ŞEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.