Kriz beyaz eşya sektörünü de vurdu

Kriz beyaz eşya sektörünü de vurdu

Türkiye'de etkili olan ekonomik kriz beyaz eşya sektörünü de vurdu. TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, 2020 büyüme beklentisine ilişkin bir tahmin yapmanın şu anda zor olduğunu belirtti.

Türkiye'de yaşanan ekonomik krizle tüm sektörler daralmaya gitti. Bu sektörlerden biri de beyaz eşya oldu. Beyaz eşya sektörünün 2019'da toplam iç satış ve ihracatı yüzde 2 gerilerken, ihracattaki görece dirençli seyir ve ekonomide yılın ikinci yarısında başlayan toparlanma sektörde daha sert bir daralmayı sınırladı.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, 2019 yılı tamamında iç satışlar altı ana ürün bazında yüzde 6 civarı düşüşle 6.7 milyon adet, ihracat ise yüzde 1 düşüşle 21.9 milyon adet oldu.

Sektörün 2019’da toplam iç satış ve ihracatı yüzde 2 düşüşle 28.5 milyon adet olarak gerçekleşti.

Sözcü'de yer alan habere göre, verilerin açıklandığı yıllık değerlendirme toplantısında konuşan TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, iç pazara göre daha güçlü seyreden ihracat sayesinde daralmanın potansiyelden daha hafif gerçekleştiğini belirtirken; iç pazarla ilgili ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Yılın ilk altı ayını yüzde 10 ekside kapatmıştık. ÖTV’nin sıfırlanması ilk yarıda daha fazla düşüşü sınırladı… İkinci altı ayda daha az daralma ile karşılaşarak yılı toplamda yüzde 6 daralma ile kapattık. İkinci yarıda pozitif gelişmeler oldu. Bunu Türk ekonomisindeki toparlanma ile açıklayabiliriz. Ekonomideki toparlanma, faizlerdeki düşüş ve konut satışlarının artmasıyla sektörde bir toparlanma süreci yaşadık."

Beyaz eşyada yüzde 6.7 olarak uygulanan ÖTV, sektördeki daralma nedeniyle 2018 yılı içinde sıfıra çekilmiş; söz konusu indirim önce 2019 Mart sonuna, sonra da Haziran sonuna kadar uzatılmıştı. ÖTV muafiyeti 30 Haziran itibarıyla sona ermişti.

Beyaz eşya sektörünün ÖTV desteğine ihtiyacı olduğunu söyleyen Dinçer, cari fazla veren az sayıdaki sektörden biri olan beyaz eşya sanayisine her türlü teşvikte öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Beyaz eşya sektörünün 2020 büyüme beklentisine ilişkin bir soru üzerine ise Dinçer, çok fazla değişkenin söz konusu olması nedeniyle 2020’ye ilişkin bir tahmin yapmanın şu anda zor olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.