Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Köylerin Kalkınması

Köylerin Kalkınması

Türkiye’de köyler bir harabe, köylü ise perişan durumdadır. Köyleri geri kalmışlıktan ve köylüleri de sefaletten kurtarmak için çok yönlü ve kapsamlı bir politikanın uygulamaya konması gerekir.
Köylerden şehirlere olan göç hızla devam etmektedir. Bu göçün durdurulması için acilen köylere ve ilçelere yönelik yatırımların yapılması şarttır. Köylerde yaşayan insanlar, güzelim tarlalarını, bağ ve bahçelerini, evlerini terk ederek şehirlerin gecekondu bölgelerine bir umutla yerleşip, sonra umutsuzluk ortamına düşmektedirler. Bu durum içler acısı bir manzara ortaya koymaktadır.

Köylerimiz ne hâldedir?
Köylerimizde bir yaşama faciası vardır.
Köylerde üretim azalıyor. Hayvancılık yok denecek kadar azalmıştır. Tarım alanları ekilemiyor.
Köylere hizmet gitmiyor.
Köylerin, yol, su, mesken ve sağlık meseleleri çözüm bekliyor. Eğitim yetersiz, teknik bilgi ise hiç yok.
Köylü çaresiz durumda, duyarsız hükümetler çözüm bulmuyor.
Köylerde plânlı ve projeli meskenler yapımına geçilmelidir. Köylüye güzel mesken yapımı için hane başına belirli bir miktar faizsiz mesken kredisi verilmelidir. Tarım ve hayvancılığı geliştirmek için faizsiz tarım ve hayvancılık kredileri, denetimli ve kontrollü verilmelidir. Başarı sağlandıkça yeni teşviklerle köylüler desteklenmelidir. Bu yapıldığı takdirde köylerden şehirlere doğru olan göç, tersine köylere doğru geri dönüş ile sonuçlanacaktır.
Peki, köylerin kalkınması için neler yapılmalıdır?
Önce köyde yaşayan insanların beslenme, giyinme ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Bunun için köylünün devlet tarafından desteklenmesi gerekir.

Köylerin kalkınması nasıl olacaktır?
1) Çiftçilik geliştirilmelidir
2) Hayvancılık geliştirilmelidir
3) Köylerin imar projesi yapılmalıdır
4) Dünya çapında örnek olacak köyler kurulmalıdır
5) Köylerde plânlı bir düzen içinde meskenler yapılmalıdır
6) Köylerde evlere su verildiği gibi köy çeşmeleri de yapılmalıdır
7) okular açık olmalı ve bütün ihtiyaçları karşılanmalıdır
8) Köylerde bağ ve bahçeler işlenerek ağaçlandırma çalışmaları yapılmalıdır
9) Köyler arasında merkezi yatırım projeleri yaygınlaştırılmalıdır

Köylerde kalkınmanın sağlanması için ise;
1) Faizsiz çiftçilik kredisi verilmelidir
2) Faizsiz hayvancılık kredisi verilmelidir
3) Faizsiz mesken kredisi verilmelidir
Çiftçilerin traktör, mazot, gübre ve tohumluk ihtiyaçları karşılanmalıdır. Hayvancılıkla uğraşanlara yem ve damızlık hayvan temin edilmelidir. Köylerin yol, su, elektrik, okul, cami, haberleşme ve sağlık hizmetleri süratle tamamlanmalıdır. Köylerin giderlerinin karşılanması için, nüfusa göre bir bütçe ayrılmalıdır.
Bölgesel kalkınma projeleri ile işsizlik önlenmelidir. Köylerde; muhtar, öğretmen ve imamın öncülüğünde bütün köylü el birliği ederek, köy kalkınma ve köy gelişme projeleri hazırlanarak hayata geçirilmelidir. İşte o zaman köyler kalkınacak, insanlar madden ve manen huzur bulacaktır.
KÖYLERİN İMAR PROJESİ
Türkiye’de ihmal edilen en büyük konulardan biride, köylerde imar projelerinin olmamasıdır. Bir ülkenin birinci derecede temel yerleşim bölgeleri olan köylerin imar projesinin olmaması, o ülkenin geri kalmışlığının göstergesidir.
Köylerle ilgili imar projelerinin en başında köy camii ve okullar gelir. Okullar genelde Milli Eğitim Bakanlığı ihalesi ile yapıldığı için plân ve projeleri yapılıyor. Ancak camiler hâlâ projesiz ve kontrolsüz yapılmaktadır. İlgili kurumlar bu konuda duyarlı olmalıdır. Projesi ve sanat özelliği bulunmayan cami inşaatlarına harcanan paralara yazık oluyor.
Köylerin imarı projeleri ile caddesi, sokağı, park ve dinlenme alanları, okulu, camisi ve sağlık ocağı belirli olan plânlı köyler kurulmalıdır. Köylerde çağımızın tüm şartlarına uygun banyolu, mutfaklı, tuvaletli, suyu, elektriği içinde, en az üç oda bir salondan meydana gelen müstakil evler yapılmalıdır. Köylerin kanalizasyonu tamamlanmalıdır. Çiftçiler için ayrıca ahır ve depoları olan projeler hazırlayıp, küçük, orta ve büyük çaptaki projeler köy muhtarlarına verilmelidir. Köy muhtarı bir belediye başkanı gibi köyüne ilgi duymalı, sahip çıkmalı ve yetkilendirilmelidir. Özellikle kalkınmış ülkelerde dağ başına yapılan tek bir evin dahi imar projesi olmadan yapılması mümkün değildir (Amerika ve Avrupa’da olduğu gibi). Onun içindir ki, Batıda köyler, şehirlerin sadece uzakta olan birer mahalleleridir.
Köylerimizin gelişme ve kalkınması için bir seferberlik başlatılıp, merkezi konumda olan köylere ziraat mühendisleri tayin edilmelidir.
Köyler, “köylerin şehirleşmesi” parolasından yola çıkarak; yolu, altyapısı, camisi, okulu, sağlık ocağı, sokak ve caddesi belirlenmiş, sağlık şartlarına uygun güzel meskenleri olan plânlı ve projeli bir hale getirilmelidir. Köylerin, su, elektrik ve haberleşme problemleri çözülmelidir. Köylerde tarım ve hayvancılık geliştirilmeli ve üretim artırılmalıdır. Köylünün ürettiği ürününe pazar bulunmalıdır. İşte bu yapıldığı zaman köyden şehre olan göçte duracaktır.
Türkiye’de, Batılı standartlarda altyapısı düzgün, iyi ve güzel köyler kurulmadığı sürece millî bir kalkınmadan söz edilemez.
KÖYE DÖNÜŞ PROJESİ
Türkiye’de köylerden şehirlere göç eden çoğu vatandaşlarımız, geldikleri yerlerde büyük zorluklarla karşı karşıya kalmışlardır. Şehirlere göç edince büyük bir yaşam zorlukları çeken bu insanların, köylerine geri dönmeleri için
“Köye Dönüş Projesi” uygulamaları ile dönüşleri sağlanmalıdır.
Gerçi şu anda Türkiye’de uygulanmakta olan “Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi” ile 03.10.2007 tarihi itibariyle 151.469 kişinin köylerine dönüşleri sağlanmıştır. Ancak bu uygulama yeterli bir “Köye Dönüş Projesi” olmaktan çok uzaktır.
Köylerden şehirlere gelip, şehirlerin “gecekondu” semtlerinde işsizlik ve geçim sıkıntısı içinde ilkel bir hayat süren bu insanlara gerçek manada bir köye dönüşü özendirecek teklifler sunmak gerekir.
Şehirlerden köylerine geri dönecek olanlara; mesken temini, çiftçilik yapacaklara ve hayvancılık yapabileceklere faizsiz finansman (kredi) sağlanmalıdır. Köylerin gelişmesi ve kalkınması programı çerçevesinde, köyler yaşanabilecek cazibe merkezleri haline getirilmelidir.
Türkiye’de Avrupa standartlarında modern bir köy kurma anlayışı henüz gündemde yoktur. Hükümetlerin, “köylüye destek” adı altında verdiği paralar verimsiz bir şekilde kullanılmaktadır. Köylünün ve köylerin çözüm bekleyen pek çok problemleri vardır. Bir kere köylü dar imkânlarla hayatını idame ettirmektedir. Bu nedenle köylünün gelir seviyesini artırmak gerekir.
Köylerin gelişmesi ve kalkınması için; altyapı yatırımlarının yapılması, güzel meskenlerin yapılması, modern çiftçilik yapılması, modern ahırlar yapılması, üretilen ürünlerin pazarlanması gibi çok yönlü girişimler gerekir.
Hükümetler, “köylüye destek” paraları verirken, köylüye öncü olup, kalkınma projeleri de sunmalıdır. “Köylerin Şehirleşmesi” parolasından hareketle, modern ve düzenli köyler kurulmalıdır. Bu yapılmadığı sürece, uygulanacak “Köye Dönüş Projeleri” başarılı olamaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR