Köylere 'Millet Konağı'yapılacak

Köylere 'Millet Konağı'yapılacak

Köy ve mahallelerde sosyal dokuyu geliştirmek üzere konak, kıraathane, kütüphane gibi işlevlere sahip çok amaçlı Millet Konakları’nın yapılması kapsamında uygulama projelerinin hazırlanması ve ihale süreçlerinin başlatılması sağlanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “2.100 Günlük İcraat Programı açıklandı.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 2.100 Gün İcraat Programı’nda diğer bakanlıkların da tarım ve kırsal ile ilgili bazı icraatlar yer alıyor. Buna göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; Köy yerleşmelerinin planlı ve düzenli gelişimini teminen mevzuat düzenlenmesi ve tasarım kılavuzlarının hazırlanmasını yapacak. Köy ve mahallelerde sosyal dokuyu geliştirmek üzere konak, kıraathane, kütüphane gibi işlevlere sahip çok amaçlı Millet Konakları’nın yapılması kapsamında uygulama projelerinin hazırlanması ve ihale süreçlerinin başlatılması sağlanacak. 40 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazları üzerinde ağaçlandırma, hayvancılık ve tıbbi, aromatik ve süs bitkileri yetiştiriciliği faaliyetlerinin yapılması desteklenecek. 20 bin hak sahibi çiftçi tarafından kullanılan tarım arazilerinin hak sahiplerine doğrudan ve uygun bedelle kiralanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, tarım sektörü için 3 yeni Bor Gübre üretim tesisinin yapımına başlayacak.

ÇİFTÇİLERİN SORUNLARI YİNE ÖTELENDİ

İkinci 100 Günlük İcraat Programı'nda çiftçilerin sorunlarını çözecek önlemler yer almaması üreticileri üzdü.  İlk 100 günlük icraatta olduğu gibi ikinci 100 günlük icraat programında da üretim maliyetlerinin düşürülmesi, ithalatın azaltılması, et, süt, hayvancılıkta düşük fiyat sorununun çözülmesi gibi çiftçinin beklediği önlemlerin hiçbiri yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı “II.100 Günlük İcraat Programı”nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yapacağı 28 icraat yer aldı. Fakat çiftçinin üretim yapmasını engeller konuma gelen girdi fiyatları, et ve süt fiyatının düşmesi nedeniyle üretimden vazgeçen, ineklerini kestiren hayvan yetiştiricilerinin sorununa çare olacak hiç bir icraat yer almadı.

RUTİN ÖDEMELER İCRAAT PROGRAMINDA

İkinci 100 günlük icraat programında dikkat çeken önemli konulardan birisi zaten devam eden rutin işlerin de “yapılacak icraat” olarak sayılması. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi, Avrupa Birliği’nin yüzde 75 katkısı ile devam eden Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) kapsamında hibe ödemeleri ayrı ayrı icraatlar olarak yer alıyor. 2016 yılından bu yana uygulanan ve yılda ortalama 16 bin çiftçinin yararlandığı genç çiftçi hibe desteği projesi de Tarım ve Orman Baklanlığı’nın ikinci 100 günlük icraatları arasında yer aldı. Buna göre 100 günde 2 bin 250 çiftçiye 30’ar bin lira hibe desteği verilecek. Bu destek üreticiye nakit olarak değil, genellikle ayni olarak sağlanıyor.

150 AHIRA HİBE VERİLECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın icraatları arasında yer alan “Bölgesel Kalkınma Projeleri (DAP, GAP, KOP ve DOKAP) kapsamında 150 adet yeni ahır/ağıl yapımı için hibe verilmesi” en ilginç icraat olarak dikkat çekiyor. Hükümet uzun yıllardan beri Doğu Anadolu Projesi (DAP), Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamında hayvancılıkta altyapı yatırımlarına yüzde 50 ile yüzde 85 hibe desteği sağlıyor. Bu kapsamda ahır ve ağıl yapımına da hibe veriliyor.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum