Kosovalı Bakan Yardımcısı: Yeni Bir Ülkeyiz, Yatırıma Çok İhtiyacımız Var

Kosovalı Bakan Yardımcısı: Yeni Bir Ülkeyiz, Yatırıma Çok İhtiyacımız Var

Kosova Ekonomi Bakan Yardımcısı Ramadan Hassani, İzmirli sanayicileri ülkesinde yatırım yapmaya ve bu sayede Avrupa’ya açılmaya çağırdı. Hassani, “Kosova’nın yatırıma çok ihtiyacı vardır, Türkiye’nin ise yatırımlarda tecrübesi...

Kosova Ekonomi Bakan Yardımcısı Ramadan Hassani, İzmirli sanayicileri ülkesinde yatırım yapmaya ve bu sayede Avrupa’ya açılmaya çağırdı. Hassani, “Kosova’nın yatırıma çok ihtiyacı vardır, Türkiye’nin ise yatırımlarda tecrübesi çok büyüktür. Biz yeni bir ülkeyiz ve her şeye ihtiyacımız var. Hem siyasi hem de ticari ilişkilerimizi artırmak istiyoruz.” dedi.

Bakan Yardımcısı Hassani başkanlığındaki heyet, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı (EBSO) ziyaret etti. EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi’nin evsahipliği yaptığı ziyarette gündemin ağırlığını, ticaret hacminin ve yatırımların artırılması oluşturdu. Kosova’nın Türkiye ile ilişkilerinin sürekli gelişme gösterdiğini ancak istenen noktaya ulaşılamadığını belirten Ramadan Hassani, “Ülkemize yakınlığı sebebiyle İstanbul ile daha sık ilişkimiz oldu ancak bu ziyaretten, İzmir'le ticareti daha fazla geliştirebileceğimizi anladık. Kosova ile Türkiye arasında 20’ye yakın anlaşma var. Hükümetimiz özellikle Türk yatırımcıların yatırım yapmalarını istiyor. Yatırım şartlarımız elverişli. Ülkelerimiz arasındaki ticarette dengeyi sağlamayı arzu ediyoruz. Ayrıca anlaşmalarımız sayesinde Kosova’da üretilen malların Avrupa pazarına çok rahat ulaşabiliyor olması da yatırımcılar için büyük avantaj.” diye konuştu.

‘KOSOVA'YI KENDİMİZE YAKIN HİSSEDİYORUZ’

EBSO Başkan Yardımcısı Çiçekçi ise Türkiye’nin üçüncü büyük şehri İzmir ile Kosova arasındaki ticaretin çok zayıf olduğunu söyledi. “300’den fazla Türk firmasının faaliyet gösterdiği, 18 bin Türk vatandaşının yaşadığı Kosova, kendimize yakın hissettiğimiz bir ülke.” diyen Çiçekçi, şunları kaydetti: “Öncelikle ticareti geliştirmek lazım. EBSO olarak İzmirli ve Kosovalı yatırımcıları buluşturacak organizasyonlar için işbirliğine hazırız. Geçen yıl eylül ayında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle yatırım ve ticaret rakamlarının daha da artacağına inanıyoruz.” EBSO’nun gıda, tekstil, makine, elektrik-elektronik, petrokimya, enerji, inşaat, otomotiv ve yan sanayi başta olmak üzere 64 sanayi dalında 4 bin 500 üyesi bulunduğunu aktaran Çiçekçi, Kosova’daki enerji, işgücü niteliği ve maliyetleri, vergiler, finansman kolaylıkları ve arazi tahsisleri gibi hususların, yatırımların artırılmasında önemli rol oynayacağını ifade etti.

‘YATIRIM ORTAMI HAZIR’

Heyette bulunan Alliance Kosovar Business Başkanı Agim Shahini de Türk şirketlerinin Kosova’da yatırım yapması için pek çok etken bulunduğunu ifade etti. Kosova’daki otoyolları Türk şirketlerinin yaptığını, elektrik dağıtımında da Türk yatırımlarının bulunduğunu söyleyen Shahini, Türk bankalarının da finans piyasasında faal rol aldığını belirtti. Agim Shahini, “Kosova’da KDV yüzde 16, Gümrük Vergisi yüzde 10, Gelir Vergisi yüzde 10 oranındadır. Euro kullanımı çok önemlidir. Heyet organizasyonlarında hükümetimiz her zaman partnerimizdir. İşbirliği yapmak için buradayız. Yatırım imkanlarını değerlendirmek için sizleri de Kosova’ya bekliyoruz.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.