KOSKİ'den 2 yılda yüzde 35 zam!

KOSKİ'den 2 yılda yüzde 35 zam!

KOSKİ her ay düzenli olarak su kullanım ücretlerine zam yapıyor. Yapılan zamlardan vatandaşın haberi ise yok. Geçtiğimiz 2 yıllık dönemde yapılan zam miktarı ise yüzde 35’e ulaştı

Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (KOSKİ) su kullanım ücretlerine her yıl başında sessiz sedasız yaptığı zamlar artık her ay yapılıyor. 2016 yılı başında meskenlerde ve işyerlerinde kullanılan suya yüzde 11 zam yapılmıştı. 2016 Nisan ayı sonrasında yıllık olarak zamlanan su fiyatları aylık olarak artırılmaya başlandı. Yapılan zamlar ile ilgili tüketiciye herhangi bir bildirim yapılmadı. 2015 Temmuz ayında birim fiyatı 1,97 TL olan su 2017 Temmuz ayında 2,67 TL’ye ulaşarak 2 yıllık dönemde yapılan zammın miktarı yüzde 35 oldu. Temel ihtiyaç maddesi olan ve alternatif bir kaynağı olmayan suya her yıl düzenli olarak yapılan zam ise vatandaşların tepkisine neden oluyor. KOSKİ web sitesinin ana sayfasında dahi duyurulmayan yeni su ücretleri, vatandaş tarafından ay sonu gelen yüksek faturalarda dikkat edilirse görülebiliyor. Geçtiğimiz yıllarda da yapılan zamlarda Büyükşehir Belediyesi’nin KOSKİ’den aldığı su paralarını, son zamanlarda iyice artan borçlarını kapatmak için kullandığı şeklinde iddialar atılmış ve Belediye’den konu ile ilgili bir yalanlama gelmemişti.

VATANDAŞ DAVA AÇSIN

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, KOSKİ’nin kar hesabı yaparak su satamayacağını belirterek, “Kamu kurumları zam yapamazlar, fiyat düzenlemesi yapabilirler. KOSKİ kuruluş kanununa göre kurum, suyun maliyetini çıkarır bunun üzerine yüzde 10 ilave yaparak vatandaşa sunar. Bu ilave kar amaçlı değil, daha sonra yapılacak hizmetler için bütçe amaçlıdır. Bu bir gelir kapısı haline getirilemez” dedi. KOSKİ’nin suyu hangi kaynaklardan çıkardığını, depolama, klorlama gibi maliyetlerini açıklayarak vatandaşı bilgilendirmesi gerektiğini ifade eden Dinç, “KOSKİ eğer bu zamları kar veya maliyet dışı bir iş için yapıyorsa vatandaşlar yasal haklarını kullanarak dava açabilir. KOSKİ su satışında kar amacı gütmemelidir” şeklinde konuştu.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

KOSKİ mesken su kullanım ücretleri

2017 Temmuz – 2,67

2017 Mart – 2,60

2017 Ocak – 2,52

2016 Aralık – 2,35

2016 Temmuz – 2,27

2016 Ocak – 2,23

2015 (Yıl boyu) - 1,97

2014 (Yıl boyu) - 1,79

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum